ERZURUM DAĞ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARIN TOKİ MAĞDURİYETİ

Erzurum Dağ Mahallesi’nde oturan vatandaşlar kentsel dönüşüm kapsamında evlerinin ve arsalarının alındığını, ancak haklarının doğru bir şekilde teslim edilmediğini iddia ettiler.

Tarih: 15.08.2023 20:19
ERZURUM DAĞ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARIN TOKİ MAĞDURİYETİ

www.erzurumgunebakis.com / Halil İbrahim Aktaş 

Erzurum Dağ Mahallesi’nde bulunan Dağ Mahallesi sakinleri kentsel dönüşüm kapsamında Dağ Mahallesi’nde bulunan evleri ve arsalarına karşılık Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile bölgede yapılacak yeni binalardan ev almak üzere anlaştığı iddia edildi. Ancak daha sonra Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı inşaatların TOKİ’ye devredildiği, inşaatların TOKİ’ye devredilmesi ile Dağ Mahallesi’nde oturan vatandaşların bir türlü evlerini alamadıklarını 3+1 ev alacak kişilere 2+1 verileceği ve birçok vatandaşa da güncel piyasadaki ev fiyatlarının çok altında paralar teklif edildiği iddia edildi. Vatandaşlar konuyla ilgili problemlerini çözebileceği yetkili bir muhatap bulamadıklarını belirttiler.

Dağ Mahallesi TOKİ mağdurlarının yaptığı eyleme katılan CHP Erzurum İl Başkanı Suat Dülger de mağdur vatandaşların problemlerini dinleyip yetkililerin bu söylenenlerin doğru olup olmadığına dair bir açıklık getirmelerini istedi. Vatandaşların söylediklerinin doğru ise bu problemlerin çözülüp vatandaşlara evlerinin verilmesi gerektiğini söyledi.

 

CHP Erzurum İl Başkanı Suat Dülger, “Erzurum Dağ Mahallesi’ndeki Toki alanında yurttaşlarımızın çok büyük sorunları olduğu, bu sorunların belediyenin daha önce söz verdiği Toplu Konut İdaresi ile birlikte kentsel dönüşüm kararı alındıktan sonra, halkımızın şikayetlerinde halkımıza daha önce verilen sözlerin tutulmadığı görülüyor. Bu nedenle Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Sekmen’i, Cumhuriyet Halk Partisi Erzurum İl Başkanı olarak duyarlılığa davet ediyorum. Bu insanları dinlemeye bu insanların sorunlarını çözmeye davet ediyorum.” 

“Özellikle şuna dikkat edelim. Bundan 2 sene evvelki TL’nin değeri ile bugünkü TL’nin değeri aynı değil. 300.000 bin TL karşılığında aldığı evin değeri ile bugünkü evlerin değeri aynı değil. Eğer o zamanın rayiç fiyatları vatandaşlara verilecek bedel için aynı kalırsa bu insanlar bugün çok büyük bir zarara uğruyor. TL o zamanlardan bu zamana büyük değer kaybetti. Şimdi 1 milyon TL vermen gereken eve 300.000 bin TL teklif edersen bu da çok büyük bir adaletsizlik olur. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen bu insanları lütfen dinleyin ve lütfen sorunlarını giderin.” 

“Karşıda bulunan TOKİ’lerin aslında bu yurttaşlara verilmesi gerekirken, buradaki vatandaşların kentsel dönüşümle evleri, arsaları alınıp başkalarına satıldığı söyleniyor. Bu nedenle yetkililerin, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Sekmen’in, Erzurumlu milletvekillerinin buraya gelerek yurttaşlarımızın yanında bu konuya bir açıklık getirmesini istiyoruz. Haklarının gasp edilmeyeceğinin, bu evlerin veya benzer evlerin yapılıp bu mahallenin insanlarına verileceğini, zararlarının giderilmesinin sözünü vermeleri gerekiyor. Artık bir ev almak oldukça zor bir hale geldi. Bu insanlar 2-3 milyon TL para biriktirip gidip başka bir yerde ev alamazlar. Buradaki yurttaşlar yıllarca bu mahallenin problemlerini çektiler. Ne güzel bir kentsel dönüşüm olup bu vatandaşlarımız da rahatlayacaktı. Ama bu seferde yılların birikimi olan kazançlarının ellerinden gitmesinden korkuyor ve şüphe ediyorlar. Bugüne kadar olanlar da yurttaşlarımızın bu korkularını, şüphelerini haklı çıkarıyor. Sevgili Erzurum milletvekillerimiz AK Partili vekillerimiz ben CHP İl Başkanı Olarak sizi bu insanların dertlerini dinlemeye davet ediyorum. Gelin çözün. Bu insanlar ülkemizin insanları, bu insanlar seçimlerde daha çok size destek verdiler. Lütfen bu insanlarımızı yarı yolda bırakmayın. Ayıptır gelin sahip çıkın. Biz her zaman bize oy verseler de vermeseler de yurttaşlarımız başımızın tacıdır. Ancak benim sahip çıkmam yetmiyor. Sizin sahip çıkmanız gerekiyor. Belediyemizin sahip çıkması lazım. Sayın Mehmet Sekmen eğer bize verilen bilgiler yanlışsa gelin buraya yanlışı bu insanların yanında düzeltin.”

“Buradaki 3+1 evlerin buradaki vatandaşlara verilmesi gerekirken, Dağ Mahallesi sakinlerine verilmesi gerekirken başkalarına satıldığı söyleniyor. Belediye Başkanı Mehmet Sekmen bu durum ile ilgili açıklama yapıp halka doğru bilgiyi versin.”

 

Dağ Mahallesi’nde bulunan TOKİ daireleri ile ilgili konuşan mahalleliler:

“Belediye başkanımızın bize vermiş olduğu sözde dedi ki “Evlerinizden çıkmayın, evlerinizi satmayın.” biz de ona inandık, evlerimizi satmadık ve evlerimizden çıkmadık. Daha sonra bizi ön anlaşma yapmaya çağırdılar 3+1 daire diye bize umut verdiler. Şimdi bize 3+1 daire vermiyorlar 2+1 daire veriyorlar. Bazı mahalle sakinlerimize 2+1 ev dahi vermiyorlar. Bu vatandaşlar mağdur oldu. Bu vatandaşa kış geliyor. Ne yapacak bu vatandaş?”

“Karşıdaki TOKİ evlerine bu süreç boyunca sürekli zam geldi, ama benim evimin değerine bu süreç boyunca hiç zam gelmedi. Benim evim 120-130 metrekare, Toki benim evime karşılık 170 bin TL teklif ediyor. 170 bin TL vereceğiz defolup bu evden gideceksin diyorlar. Bu problemlere belediye başkanımız, valimiz olsun bir çare önermenizi, çözüm bulmanızı istiyoruz. Şu anda TOKİ tarafından resmen yağmalanıyoruz. Şu anda çadır alsak 50 bin TL, konteyner alsak 150-200 bin TL bunları bile alamıyoruz. Resmen mağduruz. 3 Çocuğumu alıp Cumhuriyet Caddesi’nde sokakta mı oturayım? Otobüslerin yollarını kesip orada mı kalayım?”

“1 yıl önce bize söz verdiler. 3+1 vereceğiz yazdılar. Şimdi ise 2 katlı evime karşılık olarak 2+1 ev bile vermiyorlar. Verecekleri paraya kümes bile alınmaz.” 

“Ben 5 senedir bu evleri bekliyorum. 5 senedir kira ödüyorum. Böyle adaletsizlik olmaz. Belediye bana ev vermeyecekse benim evimi neden yıkıyor? Kalp hastasıyım 5 senedir dışarıda sürünüyorum. Ben kendi yerimde evimi istiyorum. Şimdi ise ev vermiyorlar. Bu belediye başkanı bizi buradan zorla çıkardı.” 

“Yapılan ilk sözleşmede, benim evim 2 katlı ilk sözleşmede bana 106 metrekare ev verilecekti, üstüne de bana para verecektiler. Şimdi ise sana ev yok diyorlar.” 

“Benim evim yıkılmış toprağın altında duruyorum. Niye bana ev vermiyorsunuz? Utanmıyor musunuz? Oy alana kadar mı hizmet ediyorsunuz? Benim 450 bin TL’mi çürüttünüz.” 

“Biz Türkiye Cumhuriyeti’ne hizmet ettik. Ama Suriyelilere bile evler yapıldı, evlere yerleştirildiler bize neden evlerimiz teslim edilmiyor?”

“Seçime 2 gün kala bizi topladılar. Evlerinizi vereceğiz dediler. Seçim bitti bizim evlerimiz yok.”

 

Dağ Mahallesi’ndeki vatandaşların problemi ile ilgili görüşülen 

Adalet ve Kalkınma Partisi Erzurum İl Başkanı Avukat İbrahim Küçükoğlu

“Vatandaşların yaklaşık 2 hafta önce kendilerine geldiğini, Dağ Mahallesi’nde yapılan daireler ile ilgili işleyişi aksatan bir durumun olduğunu belirttiler. Elimizde konu ile ilgili yeterli bilgi olmadığını, konuyu öğrenip, bilgi alıp vatandaşın yaşadığı bir mağduriyet varsa bu mağduriyetin giderilmesi için elimizden geleni yapacağız.”