ERZURUM ESNAF VE SANATKÂRLAR ODALARI BİRLİĞİ BAŞKANI RASİM FIRAT: “ESNAFLIK MADALYONUN İKİ YÜZÜ GİBİDİR.”

Erzurum’da 2023 yılından şu ana kadar bin 13 esnaf dükkân açarken 412 esnaf ise kepenk kapattı.

Tarih: 24.05.2023 18:34 Güncelleme: 24.05.2023 18:42
ERZURUM ESNAF VE SANATKÂRLAR ODALARI BİRLİĞİ BAŞKANI RASİM FIRAT: “ESNAFLIK MADALYONUN İKİ YÜZÜ GİBİDİR.”

www.gunebakiserzurum.com / Mihrimah Nefise DRUDAĞ

Esnafın iş yapamadığı için Erzurum’dan göç ettiğini ifade eden Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, esnaflığı madalyonun iki yüzüne benzettiğini söyledi.

Fırat, “Geçtiğimiz yılbaşından itibaren bugüne kadar toplamda bin 13 kişi yeni kayıt yaptırmıştır. 412 kişi ise kayıt sildirmiştir. Bu 412 kişi dükkânını neden kapatmıştır? Birinci sebep olarak, bu kişiler nakleden esnaflar olabilir yani işini noktalayıp başka illere göç ediyor, bu gayet normal bir sebeptir. Bir diğer sebep esnaflar kredilerini ödeyemiyorlar, işleri yürümüyor ve kapatmak zorunda kalıyor. Şu an da ise kayıtlı 17 bin 118 kişi bulunuyor. Bildiğiniz üzere ülkemiz büyük badireler atlattı. Önce yaklaşık bir buçuk sene Covid-19 virüsüyle karşı karşıya geldik, sonrasında bu virüsün etkilerini atlattık derken bu sefer ülkemizde asrın felaketi olarak nitelendirilen depremler gerçekleşti. 2022 yılının sonları, 2023 yılının başları ülkemiz adına bir hayli sıkıntılı başladı. Dolayısıyla bu sıkıntılar esnaf ve zanaatkarlarımızı çok olumsuz yönde etkiledi. 2023’ün başlarında yaşanan bu deprem ülkenin her tarafında büyük sıkıntılara yol açtı. Erzurum’da ki bu küçük esnafımızda bu sıkıntılardan payını aldı. Hayatın devam etmesi için meslek dallarımızın işlerine devam etmesi lazım. Örneğin, gıda sektörümüz her geçen gün artarak devam ediyor. Bunun nedeni de nüfus her geçen gün çoğalıyor. Bundan yol çıkarak şunu söyleyebiliriz: gıda sektöründe iş yapan esnafımız işlerini her geçen gün artırabiliyor ancak diğer tarafta işleri gittikçe azalan esnaflarımız da var. Tabi iş yapamayan esnaflarımızın çeşitli sebepleri de var. Birincisi maddi imkansızlıklar, kendi öz sermayesi olmayan, kredi kullanarak işlerini yürüten esnafımız var. Haliyle bu esnaflarımız zorlanıyorlar. Ancak kendi sermayesiyle çalışan esnaflarımızın işleri gayet iyi durumda.”

ERZURUM’DA TAHMİNİ 30 BİN ESNAFIN 

Erzurum’da Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığına bağlı 20 bine esnafın olduğunu belirten Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Rasim FıratTicaret Odasına kayıtlı yaklaşık 12 bin kayıtlı esnafın olduğunu toplamda Erzurum’da tahmini 30 bin esnafın bulunduğunu söyledi.

Fırat,” Erzurum’da yaşayan bize bağlı 20 bine yakın esnafımız var. Bu esnafların 10 bininin işleri iyi durumda. 5 bin esnafın durumu kötü, geriye kalanların çoğu iflas etmiş, tabi bu sayıları ortalama olarak söylüyoruz bunu net bir şekilde ifade etmek mümkün değildir. Ticaret odasının da yaklaşık 12 bin kayıtlı esnafı var yani Erzurum’da ortalama 30 bin esnaf bulunuyor. Bize bağlı olan esnafların yüzde 80’nin işleri iyi durumda. Ancak Ticaret Odası’na bağlı olan esnaflar tüccar niteliğindedir, işleri daha geniş çaplıdır. Türkiye’nin en kolay işi esnaflıktır ama aynı zamanda en zor işi de esnaflıktır. Nedenini şöyle açıklayayım: işyeri açarken herhangi bir sınav gerektirmiyor, hiç kimse işyeri açacak bir insana ‘sen işyeri açamazsın’ gibi ithamlarda bulunamaz. Maliyeye gitmesine gerek yok, işlerini kolayca internet üzerinden halledebilir ve vergi levhasını aldığı andan o kişi esnaf oluyor. İşte bu kadar kolaydır, bir insan bir günde bile esnaf dükkânı açabiliyor. Bize gelen kayıtları çok kısa bir sürede halledebiliyoruz. Ancak bunun kolaylığı olduğu gibi birtakım zorlukları da vardır. O kişi kuracağı işin eğitimini almamışsa, sermayesi kendi sermayesi değilse, faizle kredi alıyorsa bu işi yürütemez. İşyerini kurduğu zaman örneğin, kunduracı dükkânı açıyor vatandaş bu işin imalatçılarını bulması, en iyi malı bulması lazımdır. Bu piyasa rekabet piyasasıdır. Rekabete ayak uydurabilmek için kaliteli malı ucuz alıp ucuza satmak gerekiyor. Bir zaman sonra pahalıya aldığı malları ucuza satamayacağı için pahalıya satmak zorunda kalır ve işleri yolunda gitmemeye başlar ve iflas eder. Esnaflık madalyonun iki yüzü gibidir. İki yüzü de farklıdır. Bir tarafı çok kolay ama diğer tarafı çok çok zordur. Zor olan tarafında müşteri memnuniyeti, piyasa da tutulmak, internet üzerinden alış-veriş yapabilmek gibi unsurlar vardır. Bunların hepsi de teknik alt yapı esaslıdır.”