Erzurum İş gücü Piyasası Araştırması Tamamladı

Erzurum ilinde işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2023 yılında işgücü piyasası araştırması tamamlandı.

Tarih: 23.02.2024 08:51 Güncelleme: 24.02.2024 11:42
Erzurum İş gücü Piyasası Araştırması Tamamladı

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıyken, bu hedef doğrultusunda Erzurum ilinde işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2023 yılında işgücü piyasası araştırması gerçekleştirdi. 

sırasıyla en yüksek açış iş sektörleri 

Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Erzurum genelinde açık işi oranı 0,7,açık işi olan işyeri oranı yüzde 9,3 olarak hesaplanırken, sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık işi olan işyeri oranının yüzde 20 ile Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe olduğu görülmektedir. Bu sektörleri sırasıyla yüzde 17,4 ile Toptan ve perakende ticaret, yüzde 14,7 ile Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörü, yüzde 11,5 ile imalat sektörleridir. Ancak bu oranlar değerlendirilirken ilgili sektörlerdeki işyeri ve çalışan sayılarının göz ardı edilmemesi gerekmektedir. 

açık işlerin en fazla olduğu meslekler 

İl genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk üç meslek şu şekilde sıralanmaktadır: Konfeksiyon İşçisi, Satış Danışmanı / Uzmanı, Betonarmeci’ olurken, Erzurum İşgücü Piyasası Araştırması sonuçlarına göre 14 Temmuz 2024 itibarıyla istihdam artışı beklentisi yüzde 6,5 olarak tahmin ediliyor. 

istihdam azalışı beklenen meslek bulunmamaktadır

Sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakıldığında; sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 1,6 ile Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri, yüzde 1,5 ile İnşaat ve yüzde 1,2 ile İmalat sektörü olduğu görülmektedir. Satış Yönetimi / Perakende Satış Ve Mağaza Yönetimi Meslek Elemanı, Düz Dikiş Makineci, Betonarme Demircisi, Satış Danışmanı/Uzmanı, Pazarlamacı meslekleri 14 Temmuz 2024 itibarıyla en fazla net istihdam artış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir. Buna karşılık ilimizde istihdam azalışı beklenen meslek bulunmamaktadır.

Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk üç meslek

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorularak, en fazla güçlük çekilen ilk üç meslek; Beton Ve Betonarme Kalıpçısı, Servis Komisi İnşaat Demiri Bağlama Ustası olduğu öğrenildi. Diğer taraftan, bu kapsamda eleman temininde güçlük çekme sebeplerinde ilk üçte gerekli mesleki beceriye/niteliğe sahip eleman bulunamaması, bu meslekte işe yeterli başvuru yapılmaması, yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması bulunmaktadır.

Erzurum ili genelinde, Haziran – Temmuz 2023 döneminde, 436 işyerinde işverenler/işveren temsilcileri ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda derlenen verilere dayanılarak hazırlanan bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı “Erzurum İşgücü Piyasası Analizi Raporu” ilerleyen süreçte yayınlanacaktır. Bu Rapor kapsamında ilin işgücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derleneceği edinilen bilgiler arasında.