ERZURUM KALESİ’NİN SURLARINA SEYİR TERASI

Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Erzurum Kalesi için yaptığı kale burçlarına yürüyüş yolu ve cam seyir terası projesine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından projeye onay verildi.

Tarih: 21.07.2023 20:47
ERZURUM KALESİ’NİN SURLARINA SEYİR TERASI

www.erzurumgunebakıs.com /Rabia Aslan Karakaş 

Erzurum Kalesi’nin Batı, Kuzey ve Doğu surlarına camdan yürüyüş yolu, kalenin Kuzey Batı burcuna ve Güneydoğu burcuna ise seyir terası yapılacak.

Batı, Kuzey ve Doğu surlarına cam yürüyüş yolu, Saat Kulesi’nin hemen yanında ki burca ve kalenin Güneydoğusundaki burca toplamda iki tane cam seyir terası yapılacağını söyleyen Erzurum Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, camdan yapılacak olan yürüyüş yollarının ve seyir teraslarının toplam maliyetinin 10 milyon TL olacağını söyledi. 

“Erzurum Kalesi’nde son yıllarda Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve KUDAKA işbirliği ile büyük hizmetler yaptık. Bir taraftan kalenin etrafı açıldı. Parklar, çevre düzenlemeler yapıldı. Bir taraftan surları onardık. Kale Mescit onarıldı ve Erzurum Kalesi Saati onarıldı. Kale içinin yürüyüş yollarını, içinin çevre düzenlemesini yaptık. Kazı alanlarını dondurduk. Bilimsel tabiri ile “dondurma” diyoruz. Şimdi ise elimizde son bir proje kaldı. Proje, Batı, Kuzey ve Doğu surlarına yürüyüş yolu Kuzeybatı’daki Saat Kulesi’nin hemen yanındaki burç ve karşıdaki Güneydoğu’daki yani Güneydoğu uçtaki burca toplamda iki burç yanına iki tane cam seyir terası yapılacak. Ziyaretçiler cam yapılacak cam yürüyüş yolundan terasa gelecek ve oradan şehri seyredecek. Cam Teras bir nevi öz çekim noktası gibi bir nokta haline gelecek. Ziyaretçiler cam teras ile Erzurum Kalesi gezilerini tamamlayacaklar. Son bir hamlemiz bu kaldı. Kaleye giriş zaten ücretli onun dışında ücret olmayacak. Bu projeyi Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak zaten birkaç yıl önce hazırlamıştık. Şimdi bakanlığa da sunduk. Bakanlık da dikkate aldı ve projeyi yatırım programı listesine aldı. Eğer tasarruf programları bize müsaade ederse biz bunu yapacağız. Tabii ki vatanın öncelikleri var öncelik olarak onlar söz konusu olursa projeyi bekleteceğiz. Zaten adım adım her yıl yeni bir şeyler yapa yapa bu noktaya kadar geldik. Son bir hamlemiz kaldı. Bu en güzel olay olacak. Bu seyir terası en son ve en güzel proje olmuş olacak. Bakalım ki buranın ödeneğini çıkarabilecek miyiz? İl Müdürlüğü olarak projeyi sunmuşuz, bakanlık da bunu kabul etmiş. O hususta şüphem yok. Sadece mali planlama açısından eğer müsait olurlarsa onay verecekler biz de yapacağız. Projenin şu anki tahmini maliyeti 10 milyon TL’nin biraz üstünde veya biraz altında olacağını düşünüyoruz.”