Erzurum Kick Boksta Emin Adımlarla İlerliyor

Türkiye Kick Boks Federasyonu Erzurum İl Temsilcisi Metin Mesut Abuşoğlu, kick boksun Erzurum’da hangi noktada olduğunu anlattı.

Tarih: 10.10.2023 20:25
Erzurum Kick Boksta Emin Adımlarla İlerliyor

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş 

Türkiye Kick Boks Federasyonu Erzurum İl Temsilcisi Metin Mesut Abuşoğlu, Erzurum’un son zamanlarda elde ettiği başarıları, Erzurum’da kick boksta bulunan özel kulüpler, milli sporcular, sporcuların elde ettiği başarılar ve Erzurum’daki yaşanan sponsorluk problemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Metin Mesut Abuşoğlu:

“Erzurum’da 2002 yılında Metin Seyitoğlu hocamızın yanında kick boksa başladım. 2002 yılında beri yaklaşık 22-23 yıldır da bu spor branşı ile uğraşıyorum. 2009-2010 yıllarına kadar müsabıklığım devam ediyordu. Daha sonrasında müsabıklığı bıraktıktan sonra, Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde antrenörlüğe başladım. O tarihten itibaren de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde, Kick Boks Milli Takım antrenörü olarak devam etmekteyim. Erzurum’da Kick boks sporcularına ücretsiz bir şekilde Yakutiye Kapalı Spor Salonu ve Palandöken Kapalı Spor Salonu’nda ve Erzurum’daki KYK öğrenci yurtlarında, antrenörlük hizmetlerini sunuyoruz.” 

Kick boksta 5 Özel Spor Kulübü

“Kick boksta, Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü haricinde Erzurum’da yaklaşık 5 özel spor kulübü faaliyet gösteriyor. Spor ve Akademi Spor Kulübü, Dünya ve Avrupa’da derece yapan Emre Şahin ve Cebrail Gençoğlu tarafından kick boks faaliyetleri sürdürülüyor. Çelebi Spor Kulübü de kick boks antrenmanları olarak devam ediliyor.  Üniversite Spor Kulübü var, Rıdvan Özkan Hoca ile kick boks faaliyetleri sürdürülüyor. Rıdvan Özkan değişik branşlarda, değişik sayılarda başarı elde eden sporcular yetiştirmiş bir hocamız. Aynı zamanda da benim geçmiş dönemden de partnerliğimiz olan bir arkadaşım. Rıdvan Özkan ile de 20-25 yıldır bir dostluğumuz devam ediyor. Gelişim Spor Kulübü, Ferhat Yamanoğlu ile kick boks faaliyetlerine devam ediliyor. Erzurum’da yaklaşık olarak aktif 8 kick boks antrenörü bulunuyor.” 

Tekvandocu Kadar Tekme Atmayı Boksör Kadar Yumruk Atmayı Öğreniyorsunuz

“Ben Kick boks il temsilcisi olarak, kick boks branşının çok güzel bir branş olduğunu söyleyeyim. Kick boks, bütün branşları içerisinde barındıran bir branş. Kick boks branşında, bir tekvandocu kadar tekvandoyu öğreniyorsunuz, bir boksör kadar da yumruk atmayı öğreniyorsunuz. Bunların birleşimi de ortak paydada kick boksta buluşuyor.”

7-8 Kick Boks Antrenörü Erzurum’a Yetmiyor

“Kick boks güzel bir branş, son dönemde de revaçta olan bir branş. Sosyal medyada, haberlerde, ya da yapılan sportif aktivitelerde ve yapılan programlardan dolayı gündemde olan bir branş. Gündemde olan bir branş olduğu için de bence Erzurum’daki aktif antrenör sayımız yetersiz. Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi’ndeki öğrenci sayısı düşünüldüğünde koca şehre 7-8 antrenör bence yetersiz. Herkesin yapabileceği, herkesin rahatlıkla ulaşabileceği imkanların oluşması lazım ki, bu Erzurum’da var. Sportif aktiviteler noktasında Erzurum kendisini daha da geliştirdi ve daha da geliştirecektir.” 

1000’in Üzerinde Lisanslı Kick Boksçu

“Erzurum’da şu anda lisanslı kick boksçu sayısı 1000’in üzerinde vardır. Aktif olarak da 750-800 civarında sporcu bulunuyor. Bizim bir il şampiyonamıza, il seçmemize 250-300 sporcunun katılımı ile gerçekleşiyor.” 

Erzurum Kick Boksta Adından Bahsettiren Bir İl Olmaya Başladı

“Erzurum, 10’un üzerinde milli sporcu kapasitesi ile son dönemde adından bahsettiren bir il oldu. Az önce bahsettiğimiz arkadaşlarımız hem antrenörlük yapıp hem de Milli Takım’da ülkemizi temsil eden arkadaşlarımız var. Bunlarla beraber düşünüldüğünde, Erzurum’da 10’un üzerinde Milli Takım’da sporcumuz ve 5-6 tane Milli Takım antrenörümüz var.” 

Milli Sporcular 3 Şampiyona Sonucunda Belirleniyor

“Ulusal müsabakalarda da kick boksta yıl içinde 3 defa şampiyona yapılır. Bu şampiyonalarda toplanan puanlar ile Milli Takım’da ülkemizi temsil edecek sporcular belirlenir.” 

Son Avrupa Şampiyonası’nda Erzurum’dan 3 Avrupa Şampiyonu ve 2 Avrupa 3.’lüğü

“Bu bazda bakıldığında en son İstanbul’da yapılan Avrupa Şampiyonası vardı. Avrupa Gençler Şampiyonası’nda, Berat Önal, Furkan Akgün, Muhammet Enes Yanmaz, kendi kilolarında Avrupa Şampiyonu oldular. Arda Asiltahur ile Furkan Daşdemir de Avrupa 3.’sü oldular. Bunun gibi yapılan bütün şampiyonalardan, Erzurum çok şükür madalyasız dönmemektedir. Bu konuda da antrenör arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum. Sporcularımız ve antrenörlerimiz, ilimizi de ülkemizi de en iyi şekilde temsil etmektedirler. Erzurum’da, kick boksa harikulade bir ilgi var. Erzurum’da spor kültürü ve bilinci aşılanmaya başladı. Bu ilgi yeteli mi? Bize göre bu ilgi yetersiz. Daha fazla sporcuya ulaşmak, daha fazla bilinçli ailenin oluşması için biz var güzümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” 

Erzurum’da Sponsor Yok Denecek Kadar Az

“Sponsor bulma noktasında çok sorunluyuz. Sponsor Erzurum’da yok denecek kadar az. Sponsor var mı? Var. Hakkını yememek gerek. Sporun, sporcunun elinden tutan işletmelerimiz var, fakat yok denecek kadar da az. Bu konu da biz muzdaribiz. Bir Türkiye Şampiyonası’na, bir Avrupa Şampiyonası’na gidip gelmek bir sporcu için gerçekten çok büyük bir külfet.” 

2024 ve 2025 Türkiye Kick Boks Şampiyonası’nın Erzurum’da Yapılması İçin Başvurulacak

“Türkiye Kick Boks Federasyonu Başkanı Salim Kayıcı’nın bir sözü var. “Bir gün herkes kick boksçu olacak.” Diyor. Biz de “Bir gün herkes kick boksçu olacak.” Diyelim ve o son kişiyi bulana kadar var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Erzurum’da en son 2019 yılında Türkiye Kick Boks Şampiyonası gerçekleşti. Şampiyonaya yaklaşık 5500 sporcu katıldı. 2019’da çok güzel bir organizasyon gerçekleştirdik. O tarihten sonra ulusal bir spor faaliyeti gerçekleşmedi. Biz her dönemde olduğu gibi bu dönemde de yine federasyonumuza başvurumuzu gerçekleştireceğiz. Federasyonumuzdan ulusal bir organizasyon talep edeceğiz. Organizasyonların açıklanması, biz de 2 yıl önceden gidiyor. Eğer imkânımız, fırsatımız olursa, büyüklerimiz de uygun görürlerse 2024 ve 2025’teki bir Türkiye Kick Boks Şampiyonası’nın Erzurum’da gerçekleşmesini talep edeceğiz.”