ERZURUM ŞEHİR MERKEZİNDE OTOPARK SIKINTISI DEVAM EDİYOR

Kent merkezindeki otoparklar, yerel halk ve iş dünyası endişeleri arasında yaratmaya devam ediyor.

Tarih: 17.08.2023 23:19
ERZURUM ŞEHİR MERKEZİNDE OTOPARK SIKINTISI DEVAM EDİYOR

www.erzurumgunebakıs.com /Muhammet Yılmaz

Hızla artan araç sayısı, mevcut otopark bölümlerinin yetersiz kalan yol uzunlukları yaşam ömrünün olumsuz etkisi. Kent yönetimi, bu sıkıntılı durumu çözebilmek için stratejik planlamaları ele alıyor ancak çözüm yolunda daha uzun bir yol katlanması gerekiyor.

Erzurum vatandaşları, her gün evden çıkarken karşılaştıkları otopark arama mücadelesi nedeniyle zamanlarını korumakta ve stres risklerine maruz kalmaktadırlar. Özellikle iş saatlerinde ve hafta sonları alışverişin ulaştığı zaman dilimlerinde, otopark yerini bulmak adeta bir hazine avına dönüşüyor. 

Bu durum, trafik sıkışıklığını artırmanın yanı sıra yürütme etkileri ve iş kapsamı de olumsuzluk üzerine kent yönetimi, otopark sıkıntısını hafifletmek ve geleceğe dönük daha sürdürülebilir bir ulaşım oluşturmak için çeşitli çözüm önerilerini masaya yatırıyor. Bunların başında, mevcut otopark maliyetlerinin daha etkili ve verimli kullanılması geliyor. Bununla birlikte, yer altı otoparkları inşa etmek, mevcut binaları dönüştürerek otopark alanları oluşturmak ve toplu taşımayı yapılandırmak gibi fiziksel çözüm seçenekleri göz önüne koyulabilir.

Günebakış Gazetesi Erzurumluların otopark çilesini dinledi.

Akın Coşkun, “Erzurum’un genel sorunlarından birisi otopark sorunudur zaten. Erzurum’da araba sahibi olan vatandaş sayısı her geçen gün artıyor. Ancak otopark sayısı yerinde sayıyor. Örneğin Gürcükapı ’ya gidin otopark sorununu iliklerinize kadar hissedebilirsiniz. Otoparkların çoğaltılması gerekiyor.” 

Ömer Arıcan, “Cadde üzerinde arabalar o kadar birbirine girmiş ki Palerium AVM’nin otoparkı sanırsam yetmiyor. İnsanlar artık arabalarını park ederken ceza yemekten bile korkmuyorlar. Neredeyse gelip dükkânımın içine sokacak arabasını. Kaldırın deyince de biz suçlu duruma düşüyoruz. Ben kendi araba mı bile getirip dükkânımın önüne park etmezken insanlar yolun ortasına utanmadan arabalarını bırakıp gidiyorlar. Otopark tabi ki de yapılması lazım. Bir yandan esnaflar kaldırımları kapatıyor bir yandan arabalar kaldırımları kapatıyor. Bu durumdan şikâyetçiyim. Yapılmayacağını biliyorum tabi, bizim isteklerimiz onlar için hiçbir şey ifade etmiyor bundan eminim. Ancak otoparklar çoğaltılırsa tabi daha iyi olur.” 

Sinan Bağar, “Erzurum’da otopark sorunu bitmez. Erzurum gelişmekte olan bir şehir. Her gün yeni yapılar, yeni yerler yapılıyor. Bununla birlikte her gün aynı araba sorunları aynı yerlerde ortaya çıkıyor. Özellikle Cumhuriyet Caddesi üzerinde yeni ve büyük bir otopark yapılması insanları oldukça rahatlatacaktır. Aslında otopark olan yerde bile sıkıntılar var. Örneğin Gürcükapı’da ki otopark insanlara yetmiyor. Arabalar cadde üzerinde çok zorlanıyorlar. Erzurum’un bazı yerlerine büyük otoparklar lazım.”