“Erzurum Şehren Gizi”nin 2. baskısı çıktı!

Erzurum’un tarihi, kültür ve medeniyeti denildiği zaman akla gelen ilk isimlerden birisi olan Araştırmacı Yazar Abdurrahman Zeynal’ın kaleme aldığı Erzurum Şehren Gizi veya Mahallelerin Öyküsü adlı kitabının 2. baskısı çıktı.

Tarih: 08.01.2024 16:48
“Erzurum Şehren Gizi”nin 2. baskısı çıktı!

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Erzurum’un tarihi, kültür ve medeniyeti denildiği zaman akla gelen ilk isimlerden birisi olan Araştırmacı Yazar Abdurrahman Zeynal’ın kaleme aldığı Erzurum Şehren Gizi veya Mahallelerin Öyküsü adlı kitabının 2. baskısı çıktı. 

Abdurrahman Zeynal, Şehren Gizi Mahallelerin Öyküsü kitabı hakkında bilgiler verdi. 

İlk baskısı 2019 yılında çıkan kitap, Erzurum’un kadim insanları tarafından anlatılan hikâyelerle dolu. “Erzurum Şehren Gizi veya Mahallelerin Öyküsü adlı kitabımızın ikinci baskısını çıkarmış bulunuyoruz” şeklinde ifadelerine başlayan Abdurrahman Zeynal,  ilk baskısının 2019 yılında basıldığını ve 2 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını dile getirdi. 

“Aradan geçen kısa bir zaman içerisinde özellikle Vehip Atalay Kitap Sarayı sahipleri, kitabın ikinci baskısının çıkarılması gerektiğini söylediler. Bizde onların bu isteklerini kırmadık ve ikinci baskıyı yapmış olduk.” 

KİTABIN ANA KONUSU; ERZURUM’UN MAHALLELERİ, SOKAKLARI, ÇEŞMELERİ, HİKÂYELERİ, GELENEK VE GÖRENEKLERİ…

“Kitabımızın ana konusu kadim Erzurum’un mahallelerini, sokaklarını, çeşmelerini, hikâyelerini ve bugün unutulmuş olan gelenek ve göreneklerini anlatmaktır. Umarım kitabımız tarihe bir şerh düşmüştür. Kitabımızın içerisinde bulunan mahalleler, sokaklar ve dönemin isimleri bugün yoklar. Yani bu kitapta anlatılan şeyler Erzurum’da yaşamış, sokaklarında gezmiş olan değerli kardeşlerimizin ve hemşerilerimizin hayallerini yarınlara taşıma amacıyla kaleme alındı. Bu kitap, bizzat benim 50 yıllık Erzurum sokaklarını, mahallelerini gezerek, kahvehanelerinde çay içerek yaşlılarımızdan, kadim insanlarımızdan duyduklarım hikâyelerle doludur. Dolayısıyla bu alınan bilgiler, belgeler, duyumlar ve görgüler sonucunda bu kitap ortaya çıktı. Umarım değerli hemşerilerimizin ve Türk kültür ve medeniyetinin bir dönemine ışık tutarız.” 

KİTAPTA BAHSEDİLEN BAZI MAHALLELER

“Kitabımızda, hikâyeciden iğneciye, hastalığından sağlığına, sinemasından tiyatrosuna kadar geniş bir yelpazede Erzurum’u anlatmaya çalıştık. Kitapta bahsettiğimiz bazı mahalleler ise şunlardır; Dağ Mahallesi, Hacı Cuma, Veyis Efendi, Gez Mahallesi, Ali Paşa, Aşağı-Yukarı Mumcu, Yoncalık, Dere Mahallesi, Sultan Melik, Mehdi Abbas, Dar Ağacı, Kadana Mahallesi gibi. Tarihi Erzurum şehrinin içerisinde bulunan tüm mahalleler burada mevcuttur. Dolayısıyla bu kitabı okudukları zaman her mahalleli kendiyle ilgili bir anı bulacaktır ve o anılarda onların hayatlarına renk katacaktır.”    

“YARINA BIRAKILACAK EN GÜZLE HEDİYE”

Son olarak, “Bu kitap tamamen Erzurum kültürü ile alakalıdır” diyerek sözlerine devam eden Araştırmacı Yazar Abdurrahman Zeynal, “Bu nedenle yarına bırakabileceğimiz en güzel hediye olduğunu düşünüyorum. İnşallah değerli okuyucularımda okurlar ve hafızalarını yenilerler. Bu yenileme sonucunda da bu kardeşlerine teşekkür ederler ve bu da beni çok mutlu eder” şeklinde konuşarak konuşmasını sonlandırdı.