ERZURUM TARIM MÜZESİ’NE KAVUŞTU.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Müzesi oluşturuldu.

Tarih: 01.10.2023 16:42
ERZURUM TARIM MÜZESİ’NE KAVUŞTU.

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru

Tarım Müzesi için 600 metre karelik bir alanı oluşturan hangarı dizayn ettiklerini ifade eden Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Çalmaşur, toparlanan tarımsal aletleri hatta Mustafa Kemal Atatürk döneminden kalma bir harman makinesini toparlayarak gezilebilir müze kapsamında toplumdan her kesimin gelip göreceği ve kurumsal hafızayı diri tutabileceği bir girişimde bulunduklarını söyledi.

Çalmaşur,”  1957 yılında ilk kurulan Atatürk üniversitesi fakültelerinden biri ziraat fakültesi olup kuruluş sıralamasına göre Türkiye’nin ise üçüncü fakültesidir. Özellikle tarımda geçmişten günümüze kadar kullanılan çeşitli materyallerin, malzemelerin, alet ve edevatın sergilenmesi, depolanması veya toplumsal hafızanın geleceğe taşınmasını arzu ediyorduk. Bu anlamda rektör beyinde yardım ve destekleriyle bünyemizde bulunan yaklaşık 600 metre karelik bir alanı oluşturan hangarı dizayn ettik. Bugüne kadar toparladığımız tarımsal aletleri hatta Atatürk döneminden kalma bir harman makinesini toparlayarak gezilebilir müze kapsamında toplumdan her kesimin gelip göreceği ve kurumsal hafızayı diri tutabileceği bir girişimde bulunduk. “

“Geliştirilmeye açık”

Şuan itibariyle de senato kararıyla müzenin kurulumu gerçekleştirilmiş oldu ve bizlerde artık gezilebilecek duruma geldiğini sevinerek söyleyebiliriz. Bu durağan bir şey olmadığı için geliştirilmeye açık olup, malzeme toplandıkça farklı alet edevat ele geçtikçe müzenin daha da zenginleşeceğini düşünüyorum. 

“Bir yerden başlamak lazımdı”

Tarım müzesi olması gereken bir şeydi ve bizlere nasip oldu. Hem şehrimiz için hem de üniversitemiz için önemli bir adım düşünüyorum ve inşallah tarımsal manada gelecek nesillere geçmişi ve bugünü aktarmış olacağız.

“henüz açılış yok”

 Özellikle ilkokul öğrencileri ve üniversitemizin öğrencileri olan gençlerin ilgi duyduğunu bildiğim için açılış mahiyetinde değil ama öğrencilerimizi götürüp gezdirmeyi, bilgi vermeyi düşünüyoruz. Açılış için bir iki eksiğimiz var onları tamamladıktan halka açıp halkında gezmesi için müze statüsünü kazandırmış olacağız”