Erzurum Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısında 2. sırada

Erzurum, 850 bin büyükbaş hayvan sayısı ile Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısında 2. Sırada yer alıyor.

Tarih: 14.10.2023 18:13
Erzurum Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısında 2. sırada

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Yükseltinin fazla olması nedeniyle büyükbaş hayvancılık için ideal bir bölge olan Doğu Anadolu Bölgesi’nde Erzurum’un Türkiye genelindeki büyükbaş hayvan sayısında 2.sırada olduğunu belirten Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, “Meralarımız, yaylalarımız, besihanelerimiz, işletmelerimiz ve altyapımız çok iyi, çok ileri bir noktada” ifadelerini kullandı. 

Yıldırım, “850 büyükbaş hayvan sayımız var. Meralarımız, yaylalarımız, besihanelerimiz, işletmelerimiz, altyapımız çok iyi, çok ileri bir noktada olup Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısında 2. Sırada yer alıyoruz”.

Devletin verdiği desteklemelere de değinen Yıldırım, “Desteklemeler, hibeler, teşvikler köylünün ve çiftçinin kalkınması için” söylemlerinde bulundu.

Yıldırım, “Devletin çıkarmış olduğu bu desteklemelerden tam manası ile faydalanmıyoruz. 850 bin büyükbaş hayvan kapasiteli bir şehirde bu düveyi ari işletmelere topluyorlar. Bu ari işletmeden koskoca memlekette rakam olarak yanlış söylemiş olmayayım. 50 bin civarında işletmemiz var. Koskoca 50 bin işletmesi olan memlekette bu ari işletmeden ya 2 tane ya 3 tane var. Böyle bir şey olmaz. Eğer böyle bir şey yapılacaksa ari işletmelerin sayısı artırılsın. Denetlemeler artırılsın. Hemen hemen her ilçede her köyde birer ikişer tane ari işletme olsun. Bu destekleme kapsamında alınan hayvanlardan vatandaş alsın, tekelleşme olmasın. Bu hayvanı beslemiş, belli bir seviyeye getirmiş olan vatandaş hayvanını değerinde satmış olur, hem de bu desteklemeden faydalanan vatandaş tam manası ile hakkı ile faydalanmış olur. 1 milyon TL’lik bir destekleme örneği ele alalım. Şu anda piyasada bir düvenin piyasa değeri 40 bin TL civarında. 1 milyon TL’ye 25 tane düve oluyor. Bu düveyi 1 milyon TL’ye alıp, sırf ari işletmede diye 1,5 milyon TL’ye satıyorlar. Zaten bunun %50’si hibe. 250 bin TL hibe için vatandaş, 750 bin TL ödemiş oluyor. Bunun ortadan kalkması için ari işletme sayısının artırılması gerekiyor ve bu işin üzerinde durulması gerekiyor” 

Desteklemeler, hibeler, teşvikler köylünün ve çiftçinin kalkınması için

“İnanıyoruz ki çiftçinin kalkınması, tarım ve hayvancılığımızın daha iyi seviyelere taşınması için tam merkezinde güzel bir şekilde desteklemeler ortaya çıkıyor, ama bunu suistimal etmeye, tekelleşmeye ucunun açık olması hem bizim önümüzü kesmiş oluyor hem de bu işten asıl faydalanan insanların faydalanamamasına sebep oluyor. Asıl çalışma bu noktada yapılması lazım ki gerçek mana da vatandaş bu desteklemelerden faydalanabilsin. Ben yürekten inanıyorum ki böyle bir çalışma yapılsa, çıkan hibe, teşvik, desteklemeler tam manası ile bizlerin köylünün ve bu işin köylüsü çiftçisi dışında bu işin dışında hayvan pazarlarında esnaflığını yapan insanlar da göz önünde bulundurulması lazım ki bu hayvancılık daha iyi seviyelere taşınsın. Biz inanıyoruz, iyi niyetle bu desteklemeler çıkarılıyor. Ancak suistimaller var. Önemli olan bunların önüne geçilebilmesidir”.