ERZURUM VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BAKIRCI MEZARLIĞINI RESTORE EDECEK

Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü Bakırcı Caminin arka tarafındaki Bakırcı Mustafa Ağa mezarlığını restorasyon düzenlemesi yapacak.

Tarih: 17.10.2023 18:00 Güncelleme: 17.10.2023 18:02
ERZURUM VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BAKIRCI MEZARLIĞINI RESTORE EDECEK

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Daha önce “BAKIRCI MEZARLIĞI BAKIMSIZ VE HARABEYE DÖNDÜ” başlığı ile haberini yapan Erzurum Günebakış Gazetesi sitesinin haberi ses getirdi.

Bakırcı Mustafa Ağa mezarlığı ile ilgili restorasyon yapılacağını ifade eden Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri en kısa süre içerisinde çalışmaların başlatılacağını söylediler.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü Yetkilileri,” İlk önce Bakırcı Mustafa Ağa mezarlığının proje çalışması yapılacak daha sonra ise bu yerde restorasyon çalışması yapılacaktır. En kısa süre içerisinde çalışmalara başlayacağız. Erzurum’da önemli tarihi esreler bulunmaktadır. Ecdadımızın bizlere bırakmış olduğu bu önemli mirasa sahip çıkmak boynumuzun borcudur.  Onların mirasına sahip çıkmak zorundayız. Göreve geldiğimiz günden beri bu çabanın içerisinde olduk. Vakıfları, vakfedenlerin iradesi doğrultusunda, günümüz  şartlarına uygun olarak yaşatmak, geliştirmek ve gelecek nesillere aktarmak. Evrensel değerler ve çağdaş yöntemler ile insanlığı, vakıf 
ruhu ve medeniyetinde birleştiren öncü bir kurum olmak.”

BAKIRCI MUSTAFA KİMDİR?

Erzurum Bakırcı Mahallesi'nde bulunan Bakırcı Camisini Bakırcı Hacı Mustafa'nın ölümünden sonra vasiyeti üzerine 1720-1721 yıllarında Mustafa Ağa yaptırmıştır.

Bakırcı Camii, kendi adını verdiği Erzurum Bakırcı mahallesindedir. Caminin giriş kapısının üzerinde bulunan 33×68 santim boyutlarındaki mermer üzerine yazılı altı satırlık kitabeye göre H.1133/M.1721 yılında Bakırcı Mustafa Ağa tarafından yaptırılmıştır. Bakırcı camii son cemaat mahalli mukarnas başlıklı dört taş sütunun taşıdığı sivri kemerli üç kubbelidir. Kare planlı olan camii, içten içe 10 metre çapında tek kubbe ile örtülüdür. Kuzey ve güneyden ikişer, batı ve doğudan birer pencere ile aydınlatılır. Pencere söveleri kırmızı taşla yapılmıştır. Caminin duvarları oldukça kalın tutulmuştur. Kırmızı Kamber taşı ile yapılan minaresi camiin sağındadır. Minarenin kaidesi biraz son cemaat yerine taşmıştır. Caminin taş mihrabı 1.96×4.12 m. boyutlarında ve mukarnas kavsaralıdır. Dikdörtgen formda ve ince silmelerle çerçevelenen mihrapta sarkıtlı mukarnaslar dokuz sıra olup ince sütuncelerle sınırlandırılmıştır.  Caminin kıble tarafı mezarlıktır. Bakırcı Mustafa Ağa’nın mezarı buradadır.