ERZURUM VALİSİ OKAY MEMİŞ’İN GAYRETİ ERZURUM’UN HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLDİ

Erzurum’da 90’lı yıllarda 2000' li yılların başında hava kirliliği açısından çok kötüydü 2bin yılından sonra Erzurum’da hava kirliğinde düşme yaşandı.

Tarih: 15.05.2023 18:35
ERZURUM VALİSİ OKAY MEMİŞ’İN GAYRETİ ERZURUM’UN HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLDİ

www.erzurumgünebakis.com / Rabia ASLAN KARAKAŞ 

Erzurum Valisi Okay Memiş’in özel gayretleri Erzurum’un hava kirliliğin düşmesinin en büyük etkeni olduğunu ifade eden Doğu Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü yetkilileri,  doğalgaz yaygınlaşması ve Sosyal Yardımlaşma kurumlarının ailelere verilen kömürün kalitesinin artmasından kaynaklandığını söyledi.

Doğu Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü yetkilileri,”  2000 'li yıllar ve öncesinde Erzurum'da doğalgaz olmadığı dönemlerde, belki o zamanki kent merkezinde bu kadar yapı, araç sayısı, konut sayısı bu kadar olmamasına rağmen yani dışardan nefes alınmayacak durumdaydı o yıllarda Erzurum, 90'lı yıllarda 2000' li yılların başında çok kötüydü hava kirliliği açısından doğalgaz ve hava kirliliği açısından. Dediğim gibi doğalgazın gelmesi ve yaygınlaşması Sosyal Yardımlaşma kurumlarının ailelere verilen kömürün kalitesinin artmasından dolayı Erzurum’daki hava kirliliği geçmiş yıllara göre daha aşağı düştüğünü ifade edebilirim. Yine hava kirliliğinin düşmesinin diğer bir nedeni ise Erzurum Valisi sayın Valimiz Okay Memiş’in özel gayretleri özverili çalışmasıdır.  Doğalgaz alt yapısı olan konutlarda sosyal yardım kömürü kullanan birçok ailelerimize yardım kömürü yerine doğalgaz yardımı edildiğinde bizim için önemli bir etken yani her ne kadar en kalitelisi ilimizde kullanılsa bile yani nihayetinde onun yakıt kriterleri ithal yakıt kriterlerine göre biraz daha düşük olduğundan dolayı hava kirletici etkisi daha fazla ithal kömüre kıyaslasak kömür yardımı yerine doğal gaz yardımı hem ilimiz için iyi hem de çevre illerde ve Türkiye genelinde bu bir emsal olacak. En azından hava kirliliğinin yoğun yaşandığı illerde kömür yardımı yerine doğalgaz yardımı yapılmasının önü açıldı, buda yani bizim yıllardır dile getirdiğimiz en önemli adımlardan biri atılmış oldu. Dediğim gibi hem daha az yakıt kullanarak bide kaliteli yakıt kullanılmasıyla hava kirliliğinde önemli derecede iyileşmeler oldu. Özelikle kış aylarında kullanılan yardım kömürü de hava kirliğine sebep oluyor. Kentsel dönüşümle birlikte gecekondu bölgelerinin dönüştürülmesiyle yardım kömür miktarı da kent merkezinde azalıyor iki üç yıldır vali bey özel gayretleriyle doğalgaz alt yapısı olan konutlarda sosyal yardım kömürü kullanan birçok ailelerimize yardım kömürü yerine doğalgaz yardımı ikame edildiğinde bizim için önemli bir etken yani her ne kadar en kalitelisi ilimizde kullanılsa bile yani nihayetinde onun yakıt kriterleri ithal yakıt kriterlerine göre biraz daha düşük olduğundan dolayı hava kirletici etkisi daha fazla ithal kömüre kıyaslasak kömür yardımı yerine doğal gaz yardımı hem ilimiz için iyi hem de çevre illerde ve Türkiye genelinde bu bir emsal olacak. “