ERZURUM YAZMA ESERLER KÜTÜPHANESİ MÜDÜRLÜĞÜNDE 8 BİN 500 BASMA ESER BULUNUYOR

Erzurum’un Yakutiye ilçesindeki Erzurum Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürlüğünde bin 200 adet yazma eser 8 bin 500 ise basma eser bulunuyor.

Tarih: 26.02.2024 11:04
ERZURUM YAZMA ESERLER KÜTÜPHANESİ MÜDÜRLÜĞÜNDE 8 BİN 500 BASMA ESER BULUNUYOR

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Yazma eserler içinde edebiyat, tarih, matematik, astronomi, din, felsefe, mantık sosyal ve fen bilimleri konuları da mevcut, eserler korunma oranı en yüksek odalarda muhafaza ediliyor. Eserlere dokunulmuyor ve temizliğinin dahi yapılmıyor. Çünkü asırlık eserlerin temizlikten göreceği zarar orijinalitelerini bozuyor. Özel muhafaza ediliyor. El yazması eserlerin fotoğraflanarak dijital ortamda kullanıcılara sunuluyor. Yazma ve basılmış eserlerin tümüne yakınını bilgisayar ortamına aktarıldı.  Eserlerden akademisyenler, doktora ve yüksek lisans öğrencileri faydalanıyor. 

Ayrıca vatandaşların da elinde bulunan el yazması ve basma eserleri satın alma yoluyla temin edip kullanıcıların istifadesine sunuyor. Yazma eser kütüphanelerinin alanında uzmanlaşmış birimler olarak etkin şekilde hizmet vermesine, kültür mirası yazma ve eski harfli nadir basma eserlerin toplanması, korunması, sağlıklı biçimde geleceğe ulaştırılması ile bilim, kültür ve sanat dünyasının hizmetine sunulmasına yönelik faaliyetlerde bulunuyor. Kütüphaneleri, kütüphanecilik ilke ve standartları çerçevesinde eşgüdüm içinde yönetmek, her türlü kütüphanecilik hizmetlerini doğrudan veya elektronik ortamda sunmak, kütüphanecilik standartlarını geliştirmek. Eserlerle ilgili çalışmalarda ilkeleri belirlemek, geliştirmek ve değişen ihtiyaç ve koşullara uygun olarak ilgili mevzuatı oluşturmak. Gerekli fiziki koruma ve güvenlik şartlarını oluşturarak eserlerin sağlıklı bir şekilde saklanmasını sağlamak.  Yazma Eser Kütüphanesi’nde dünya standartlarının üstünde yeni nesil depolama sistemlerini gerçekleştirilirken Hem bir bakıma garanti altına alınıyor hem ise ömürlerini uzatılıyor gelecek kuşaklara çok rahat bir biçimde ulaşsınlar diye en güzel imkânları sağlanıyor.