ERZURUM'A DAHA ÇOK TURİST ÇEKMEK İÇİN TANITIM ŞART

Erzurum'un kültür şehri olabilmesi için tarihî mekânların ön plana çıkartılması şart

Tarih: 25.05.2023 19:09
ERZURUM

www.erzurumgunebakis.com/ Berivan POLAT

Vatandaşlar Erzurum'un turistlik yerlerini daha çok tanıtım reklamlarla sosyal medyalarda Erzurum'un tanıtımıyla ilgili afişler kullanılmasını söylediler. 

Ebubekir Seven, "Erzurum'un kültür şehri yapılması için en başta tarihi mekânları ön plana koymak lazım, maalesef ki buda Erzurum'da imkânsız bir şey çünkü bununla ilgili çalışmalar yapılmıyor. Erzurum'un turistlik yerleri sadece kışın ön plana geliyor. Erzurum bu sene oldukça turist çekti geldikleri zaman Erzurum Kalesi olsun Nene Hatun Türbesi ve Çifte Minareli Medrese baya turistlik yerlerin yoğun ilgi gördüğü yerlerdir. Buralarda ön plana çıkartılırsa daha çok turistlik, kültür şehri olur." 

Fatih Sarı, "Erzurum'un genel olarak çevre temizliğine önem verilmelidir. Örneğin yabancı turistler geldiği zaman yerlerde ki çöp veya tarihi eser mekânlarında çöp bulunması bu durum gelen turistleri rahatsız eder."

İskender Kaya, "Erzurum'da sadece turistlik yerlerde Palandöken Kayak Merkezî tek bulunuyor. Diğer tarihi mekânlarda da çok fazla turistler gelip bakmıyorlar. Çünkü Erzurum'un çevre bakımı ve tarihî turistlik yerlerin yapımıyla ilgili çalışmaların olması ve ilgi çekmek için reklamların yapılması gerekiyor."

İmran Göç, "Erzurum'a çeşitli faaliyetlerin yapılması gerekiyor fakat Erzurum bu konuda yetersiz bir şehir. Örneğin tarihî mekânlarla ilgili ilanlar, tablolar, sosyal medya hesapları olması lazım ki daha çok turistlik yer olsun. Şuan Erzurum için sosyal medyayı turizm için kullanılması gerekiyor ama kullanılmıyor, şive kullanılıyor. Sosyal medyada kullanılan paylaşılan içeriklerde şive kullanılması turistleri çekmez buraya. Yine Pasinler Kalesi'nde hiç bir yatırım yok. Kalenin içerisinde şuan hiçbir şey bulunmuyor. Bir Kars Kalesine gittiğiniz zaman içinde restaurant bulunmaktadır."

Ali Kemal Karasu, "Bana göre Erzurum potansiyeli olan bir şehirdir. Hem termal hem de sağlık yönünden, kış sporları yönünden de çok faaliyetleri olan bir ildir. Ama bu konuda yeteri kadar ilgi gösterilmediğini düşünüyorum. Bir reklam yapılıp gerektiği şekilde tanıtılmadığını düşünüyorum. Dışarıdan gelen turistler direk otelde sosyal faaliyetlerini yerine getirip hiç bir şekilde esnafla ve halkla bir araya gelmiyorlar. Konaklama ve insanların sosyal faaliyetleri devamlı şehrin içindedir. Erzurum'da da öyle bir şeyin yapılması gerekiyor. Erzurum'un en güzel dönemi İbrahim Erkal zamanında oldu. Çünkü İbrahim Erkal, Erzurum için çok güzel reklamlar olsun, ilanlar olsun, yaptıkları çalışmalar olsun, insanları bu tarafa doğru yönlendirilmesi farklı bir yol izliyordu. İnsanlara bu bir örnek olabilir. Erzurum esnafının daha güler yüzlü olmasını ve turistlere fahiş fiyatta ürünlerini satmamalarını istiyorum ve buda daha çok turist çeker."

Ahmet Demir, "Erzurum'un sadece kış aylarında kayak turizmiyle, turistler geliyor. Şehir merkezine uğramıyorlar. Turistler sadece Palandöken Kayak merkezine gelip spor faaliyetlerini gerçekleştirip kayağın keyfini yaşayıp gidiyorlar."