Erzurum’a termal fırsat

Erzurum’da SERACILIK OSB umutları yeniden yeşerdi.

Tarih: 01.12.2023 14:37
Erzurum’a termal fırsat

www.erzurumgunebakis.com / Sedanur BİNGÖL

Aziziye ilçesine bağlı Ilıca’da bulunan yeni termal su kaynağı, Erzurum’a Seracılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması yönündeki umutları yeniden yeşertti. Ilıca’da şu ana kadar çıkarılmış olan debisi ve sıcaklığı en yüksek su olan kaynaktan saniyede 120 litreye yakın termal su fışkırıyor. Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan’ın girişimleriyle ilçeye kazandırılan yeni su kaynağı, İhtisas OSB’ler için Tarım ve Orman Bakanlığı’nca aranan kriterleri de uygunluk taşıyor. Söz konusu termal su kaynağı sayesinde Erzurum’a artık Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmaması için hiçbir neden kalmamış oldu. 

EN SICAĞI, EN HIZLISI… 

Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan’ın girişimleriyle geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen sondaj çalışmalarında 300 metrelik derinliğe kadar inildi. Ilıca’daki mevut termal su kaynakları yüzeye 38 derece olarak çıkarken, yeni yapılan sondajla elde edilen suyun sıcaklığı ise, 47 derece olarak ölçüldü. Yine mevcut termal suların saniyedeki çıkış hızı saniyede 15 litreyi bulmazken, yeni su kaynağının debisi ise, saniyede 120 litreye kadar çıkıyor. 

BİNLERCE KİŞİLİK İSTİHDAM 

Yeni su kaynağının sadece Aziziye için değil, Erzurum için de büyük bir nimet olduğunun altını çizen Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, “Uzun zamandır böylesine nitelikli bir kaynağın peşindeydik. Suyumuzu elde ettik. Bizim sürekli gündemde tuttuğumuz; Erzurum’a Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması hedefimiz vardı. İşte bu kaynak, söz konusu hedefe ulaşmamız noktasında bizim için büyük bir imkân oldu. Erzurum’a bu bölgenin kurulmasını sağlayabilirsek, binlerce dönümlük seralarda sebze ve meyve üreticiliği mümkün hale gelecek. Bu da seracılık faaliyetleri ve bağlı iş kolları sayesinde binlerce hemşehrimiz için iş ve aş kapısı demek olacak” ifadelerini kullandı.