Erzurum´da 2 yılda 501 genç çiftçi iş sahibi oldu

Erzurum Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, genç çiftçi projelerinin desteklenmesi uygulamalarına devam ediyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Erzurum´da 2 yılda 501 genç çiftçi iş sahibi oldu

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

2018 yılında da genç çiftçilere yönelik hibe destek duyuruları yapan Müdürlük, 2016 ve 2017 yıllarında toplamda 501 genç çiftçiyi iş sahibi yaptı. Bu kapsamda genç çiftçilere toplamda 15 milyon TL hibe desteği verildi. Erzurum Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a yaptığı açıklamada, Erzurum´un genç çiftçilere verdiği ödenek miktarı ile Türkiye genelinde 10´uncu il konumunda olduğunu açıkladı.

?2 YILDA 501 GENÇ ÇİFTÇİYE 15 MİLYON TL HİBE DESTEĞİ VERİLDİ?

2018 yılı Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete´nin bugünkü nüshasında yayımlandı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Erzurum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, "Tarımsal üretimde genç iş gücünü artırmak adına 2016 ve 2017 yıllarında gerçekleştirilen projelerle 501 genç çiftçimizi iş sahibi yaptık ve toplamda 15 milyon TL hibe destek verdik. Erzurum, bu ödenek miktarı ile Türkiye´de en fazla ödenek kullanan 10. il konumundadır. İlimizde 2016 ve 2017 yıllarında genç çiftçi projelerine ayrılan toplam bütçe değerlendirildiğinde, 15 milyon TL´nin önemli bir miktar olduğu görülmektedir. Bakanlığımız 2018 yılında da genç çiftçilerimizi desteklemeye devam etmektedir. 2018 yılı için yayınlanan genç çiftçi projelerine ilişkin tebliğdeki şartları taşıyan gençlerimizin, İlçe Müdürlüklerimize müracaatlarını gerçekleştirmelerini ve devletimizin sunduğu bu destekten azami düzeyde faydalanmalarını arzuluyorum" dedi. 

PROJE BAŞVURULARINDA SON TARİH 30 NİSAN

Bu arada, kurumun internet sitesinden yapılan duyuruda, 2018 yılı genç çiftçi projeleri ile ilgili başvuruların 02 - 30 Nisan 2018 tarihleri arasında İlçe Müdürlüklerine yapılacağı açıklandı. Açıklamada şartlar ve dikkat edilmesi gereken maddeler, şöyle sıralandı: ? Prosedür olarak başvurularda izlenmesi gereken yol ve uygulamalar geçen yıl ile aynı olacak. Ön başvurular, web tabanlı "https://gencciftci.tarim.gov.tr" uzantılı yazılım üzerinden, kesin başvurular ise; yerleşim biriminin bağlı olduğu İlçe müdürlüklerine şahsen yapılacaktır. Başvurular,  vali veya vali yardımcısı başkanlığında kurulan komisyonlar vasıtasıyla değerlendirilecektir. Başvurularda genç çiftçilerimizden hiçbir şekilde para alınmayacaktır. Değerlendirme sonunda belirlenen genç çiftçilerle hibe sözleşmeleri, GTHBİlçe müdürlüklerince imzalanacak ve projelerin uygulanmasına başlanacak. Hibe desteğinden faydalanacak çiftçilerde, ilgili Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 41 yaşından gün almamış, ücretli çalışan, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi, daha önceden Bakanlığın diğer hibe programından faydalanmamış olma şartı aranacak.

Projeler, uygulamanın her aşamasında Bakanlığımızın İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından takip ve kontrol edilecek.? Detaylara, il müdürlüğünün internet sitesinden ulaşılabilir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlamak için, kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amacıyla 18-40 yaş aralığında tarımsal faaliyet gösteren veya göstermek isteyen genç çiftçilere, 2016 ve 2017 yıllarında hibe yoluyla en fazla 30.000 TL destek verilmişti.