Erzurum´da 21 Tüketici Hakem Heyeti sayısı 3´e düşürüldü

Ticaret Bakanlığı, tüketici hakem heyetlerinin başvuru sayılarının 2016 yılından itibaren azalmaya başlaması nedeniyle mevcut 1011 tüketici hakem heyetinin yetki alanlarını yeniden düzenlendi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Erzurum´da 21 Tüketici Hakem Heyeti sayısı 3´e düşürüldü

 

Sinan AYDIN

Bu kapsamda Türkiye genelinde 211´e düşürülen tüketici hakem heyetleri sayısı, Erzurum´da ise 21´den 3´e düşürüldü. Tüketici hakem heyetlerinin, nüfus yoğunluğu, başvuru sayıları, usul ekonomisi ve benzeri hususlar göz önünde bulundurularak yeniden yapılandırılması amacıyla, il merkezlerinde ya da yakın ilçelerde merkezler oluşturmak suretiyle hakem heyetleri bir araya getirildi. Buna göre mevcut 1011 tüketici hakem heyetinin yetki alanları, 01.08.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeniden düzenlendi. Türkiye genelinde 211 tüketici hakem heyeti karar mercii olarak yetkilendirildi.

HEYET OLUŞTURULAMAYAN İLÇELERDE KAYMAKAMLIKLARA BAŞVURULACAK

Yapılan bu çalışma ile tüketici hakem heyetlerinin karar mercii olarak yetki alanları değiştirilmiş oldu. Tüketici hakem heyeti oluşturulmayan ilçelerde ise Kaymakamlıklarda başvuru alımı, TÜBİS´e kayıt, ilgili tarafları bilgilendirme ve benzeri hususlarda çalıştırılmak üzere bir görevlendirmeli personel bulundurulmaya devam edilecek. Bu doğrultuda, il merkezlerinde ya da yakın ilçelerde merkezler oluşturmak suretiyle bir araya getirilen tüketici hakem heyetlerinin bulunduğu ilçelerde yaşayan tüketiciler, yasal haklarını kullanmada ve hak arama yollarından faydalanma yönünden bir mağduriyet yaşamamaları için gerekli tedbirler alındı. Ayrıca yenilenen TÜBİS ile tüketicilerin ikamet ettikleri ilçelerin kaymakamlıklarında bulunan tüketici hakem heyeti irtibat noktalarından veya e-devlet kapısıyla TÜBİS üzerinden çok daha kolay başvuru yapmaları sağlanıp, başvuru şartları çok daha basit hale getirildi.

ERZURUM´DA 21 OLAN SAYI ÜÇE DÜŞÜRÜLDÜ

 

 
 

Erzurum´da da mevcut 21 Tüketici Hakem Heyeti´nin yetki alanları yeniden düzenlendi. 21 tüketici hakem heyeti, 3´e düşürülerek Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüğü, Palandöken ve Yakutiye karar mercisi olarak yetkilendirildi. İlde kapatılan Hakem Heyetleri´nin yerine bakacak merciler ve sorumlu oldukları ilçeler şöyle:

Erzurum İli Tüketici Hakem Heyeti Dağılım Şeması:

Palandöken İlçe Tüketici Hakem Heyeti: Çat, Karaçoban, Köprüköy, Pasinler, Tekman, Şenkaya ve Hınıs.

Yakutiye ilçe Tüketici Hakem Heyeti: Aşkale, Aziziye, Horasan, İspir, Karayazı, Narman, Oltu, Olur,

Pazaryolu, Tortum ve Uzundere

İl Tüketici Hakem Heyetine, 4.570 TL ve 8.860 TL arası uyuşmazlıklar için başvurulabilir

İlçe Tüketici Hakem Heyetine ise 4.570 TL´ye kadar uyuşmazlıklar için başvurulabilir.