ERZURUM´DA ?AHİLİK HAFTASI? COŞKUSU

Ahilik Haftası, Yakutiye Kent Meydanı´nda düzenlenen ?şed´ kuşanma töreni ve çeşitli etkinliklerle coşku ile kutlandı. Düzenlenen etkinliğe vatandaşların ilgisi ise yoğun oldu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
ERZURUM´DA ?AHİLİK HAFTASI? COŞKUSU

 

Nesrin Çetinkaya

Yakutiye Kent Meydanı´nda düzenlenen Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında konuşmasını gerçekleştiren Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ahilik anlayışının daha belirgin bir noktaya taşınması gerektiğinin altını çizdi. Ahilik kavramını bir medeniyetin ortaya koyduğu anlayış olarak tanımlayan Sekmen, ?Bu da bizim mensubu bulunduğumuz medeniyetimizin anlayışıdır? dedi. Etkinlikte konuşan bir diğer isim Ak Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı ise esnafın yaşadığı sorunları çok iyi bildiklerini kaydederek, esnafa daha çok destek verilmesi gerektiğinin bilincinde olduklarını vurguladı. Yapılan konuşmaların ardından Trabzon Tiyatro Ekibi tarafından canlandırılan ?Tarihi Şed Kuşatma Töreni? vatandaşlardan tam not alırken, yılın ahisi, kalfası ve çırağına da beratlarının takdimi protokol tarafından gerçekleştirildi.

DEVLETİN EKONOMİK FAALİYETLERİNİ DÜZENLEYEN, AHİLİK KURUMUDUR

Tüm esnafın Ahilik Haftası Haftası´nı kutlayan Vali Seyfettin Azizoğlu, ?Bu coğrafyada Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu hâkim olmuştur. Bunların kalıcı olmalarının tek nedeni büyük ve köklü kurumlar oluşturmalarından kaynaklanmıştır. Bu kurumlardan bir tanesi de devletin ekonomik faaliyetlerini düzenleyen, Selçuklunun başlangıcından Osmanlının sonuna kadar ekonomisini götüren Ahilik kurumudur. Ahilik kurumu tüm ekonomik faaliyetleri sağlamış, ekonominin belirli bir standart içerisinde yürütülmesini sağlamış ve köklü bir kurum olduğu için de devletlerin de ekonomisi sağlam olmuştur? dedi.

AHİLİK ANLAYIŞINI DAHA BELİRGİN BİR KONUMA TAŞIMAMIZ LAZIM

Ahilik anlayışının daha belirgin bir konuma taşınması gerektiğinin altını çizen Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ?Ahilik bir esnaf teşkilatının adı ve onun şartlarını belirleyen bir anlayış. Ama her şeyden önce Ahilik bir medeniyetin ortaya koyduğu bir anlayıştır. Bu da bizim mensubu bulunduğumuz medeniyetimizin anlayışıdır. Zaman zaman fiziki olarak toplumlarda, şehirlerde gelişme oluyorsa aynı anlayış sosyal, toplumsal olaylarda da oluyor. Biz de Ahilik anlayışını daha belirgin bir konuma taşımamız lazım? ifadelerini kullandı.

?ELİNE, BELİNE, DİLİNE SAHİP OLACAKSIN?

Ahiliğin kurucusu Ahi Evran´ın ?Eline, beline, diline sahip olacaksın´ ilkesinin tüm bu kültür içindekilere adeta vizyon olması gerektiğini söyleyen Ak Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, ?Ahilik kültürü bir Türk kültürüdür. 12´inci yüzyılda Anadolu´ya girmiştir. Alparslan´ın Malazgirt zaferinin daha öncelerinden Anadolu´muza Ahiler gelmiştir. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran´ın ilkeleri çok önemli. Esnafımızın, sanatkârımızın, ticaret erbabımızın, bir nevi anayasasını oluşturan temel söylemlerdir. Bu çok özeldir. ?Eline, beline, diline sahip olacaksın´ diyor. Bu tüm bu kültür içerisindekilere vizyon olmalıdır? şeklinde konuştu.

?ESNAFIMIZIN SIKINTILARINI ÇOK ÇOK İYİ BİLİYORUZ?

Esnafın yaşadığı sorunları bildiklerini ve buna daha çok destek verilmesi gerektiğini dile getiren Ak Parti Erzurum Mustafa Ilıcalı, ?Esnaf, ?biz bütün sorunları çözdük mü?´ diye soruyor tabi ki çözmedik. Esnafın sorunlarını da biliyoruz ama 15 yıllık iktidarımızda esnafın sorunlarının çözülmesi yönelik yasama ve yürütme tarafından önemli gelişmeler oldu. Esnafımızın sıkıntılarını çok çok iyi biliyoruz. Esnafımıza daha çok destek verilmesi gerektiğinin bilincindeyiz? diye konuştu.

ANADOLU´NUN EN ÖNEMLİ TAŞLARINDANDIR AHİLİK

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Rasim Fırat, Ahilik Kültürünün büyük bir manevi önemi olduğunu hatırlatarak, ?Anadolu´nun en önemli taşlarından birisi Ahiliktir. Ahilik kurumunun modern Türkiye´nin gençliği ve iş dünyası tarafından yeterince bilinmediği de aşikârdır. Esnaf teşkilatı olarak bu kurumu 21´inci yüzyıla taşıyacak olan sentezi oluşturma çabası içinde olduğumuz ve böylelikle bin yıl önce Anadolu topraklarında Türk´ler tarafından yaratılan bu kurumun günümüz iş dünyasına ve gençlerine vizyon, coşku ve cesaret kazandırması için, tarihin tozlu raflarında unutturmayacağımızın bilinmesini isterim? ifadelerine yer verdi.
Etkinlikte yapılan konuşmalar sonrası Trabzon´dan gelen tiyatro ekibi tarafından ?Tarihi Şed Kuşatma Töreni? canlandırılarak izleyicilerden büyük alkış aldı. Ahilik Haftasıyla ilgili kompozisyon yarışmasında derece alan öğrencilere hediyeleri takdim edilirken, yılın ahisi, kalfası ve çırağına da beratlarının takdimi protokol tarafından yapıldı. Kutlamaların sonunda ise vatandaşlara ahilik pilavı ikram edildi.