Erzurum´da balık sezonu açıldı

Havaların soğuması ile birlikte deniz olmayan Erzurumda´da balık sezonu açıldı. Tezgahlarda yerini alan balık fiyatları, şimdilik yüksek ama düşmesi bekleniyor...

Tarih: 01.01.0001 00:00
Erzurum´da balık sezonu açıldı

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

Havaların soğuması ile birlikte kışın en çok tüketilmesi tavsiye edilen balık, tezgahlardaki yerini aldı. Denizi olmayan Erzurum, Karadenizden gelen balık polülasyonu ile balık sezonunu açtı. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye´de balıkçılar ?Vira bismillah´ derken, Erzurum´da gözler balıkçılara çevrildi. İlk günlerin etkisi ile fiyatların yüksek olduğu balık tezgahlarında, fiyatların önümüzdeki aylarda düşmesi bekleniyor.  Balık satıcıları,  ?Balık bol olur ise ucuz, az olur ise pahalı olur´ cevabını veriyor. Karadeniz hamsisi vatandaşın en çok tercih ettiği balık çeşidi ancak bu yıl Karadenizde suyun sıcak olması nedeniyle, hamsi de soğuk sulara göç etmiş. O nedenle Karadeniz´de avlanan balıkçılar, hamsinin geçen yıla göre az olmasından şikayet ediyor. Bu durumda fiyatlara yansıyor.

TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?

?Balık taze mi, değil mi? Nasıl anlaşılır´ sorosuna ise, yıllarını balık satıcılığa vermiş isimler, ´´Balığın yüzeyinin parlak oluşu, el vurulduğu zaman diri oluşu ve gözlerinin ise çökmüş olmamasının tazelik göstergesi´´ cevabını veriyor. Erzurum´da, ?Kanlı balık tazedir´ bilgisinin yanlış olduğunun aktaran uzmanlar, aksine kanlı balığın ve kulak arkası kırmızı olanların bayat olduğunu kaydediyor. Taze taze alınıp evde pişirilen balığın o gün tüketilmesi gerektiği ifade edilirken, artı 5 derecede muhafaza edilmesi tavsiye ediliyor. Fazla alınan balığın ise pişirilmeden içinin temizlenip dolap poşetine koyularak difrizde 1 veya 2 ay sonra tüketile bileceği paylaşılıyor.

BALIKLA YOĞURT YENİR, AYRAN İÇİLİR Mİ?

Bir kilo balığın bir çay bardağının yarısı kadar yağ ile kızartılması gerektiği dile getiriliyor. Fazla yağın balığı kuruttuğunu, tadını yok ettiğinin altı çiliyor. Erzurum´da balık kültürünün oluşmamasının, evde yapılan balığın kokmasının önemli rol oynadığını ifade eden balıkçılar, ?Evlerde, yanlış pişirmeden dolayı, koku oluyor. Bir çay bardağından az yağla yapılan balığın kokusu 10 dakika sonra yok olur? diyor. Erzurum´da ve birçok yerde, ?Balıkla birlikte yenen yoğurt zehirler´ ifadelerinin kullanıldığını hatırlatırken, bu bilginin yanlış olduğunu duyuyoruz. Böyle bir şey yok diyen balıkçılar, 1 veya 2 günlük balığın halsizlik yaptığı ve buna karşı tahin helvası tavsiye ettiklerini sözlerine ekliyorlar. Balığın yanında her şeyin yenilebileceğini kaydeden balıkçılar, mor ve beyaz soğan ile roka ve limonun ayrıca kırmızılahana, havucun balığa has olduğunu hatırlatıyorlar. Ayranından tutunda suyuna kadar balığın yanında her tür içeceğin damak tadına göre tüketilebileceğini, balığın tadına varmak isteyenlere ise su önerisi geliyor.