ERZURUM´DA SUDA DOĞUMA BÜYÜK TALEP

Kadın Doğum ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Kamalak, Erzurum´da 2012-2017 yılları arasında doğum oranının düştüğünü belirterek, bu dönemde 92 bin 418 doğum gerçekleştiğini kaydetti.

Tarih: 01.01.0001 00:00
ERZURUM´DA SUDA DOĞUMA BÜYÜK TALEP

 

Nesrin Çetinkaya

Doğum oranlarında evlenme yaşının, doğum alışkanlıklarının ve kadınların kariyer planlamasının etkili olduğunu söyleyen Kadın Doğum ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Kamalak, doğum yöntemlerine değindi. Suda Doğumun Erzurum´da yeni yeni uygulandığını ve çok fazla taleple karşılaşıldığını kaydeden Kamalak, bu yöntemin anne ve bebek açısından zararsız olduğunu ifade etti.

ERZURUM´DA SUDA DOĞUMA TALEP FAZLA

Kamalak, Sezaryen yerine normal doğumun daha sağlıklı olduğunu belirterek zorunlu olmadıkça Sezaryen doğumu önermediklerini ve Sezaryen Doğuma alternatif olarak Ağrısız Doğum veya Suda Doğum yöntemlerini uyguladıklarını belirtti. Suda Doğumun Erzurum´da yeni yeni uygulandığını ve çok fazla taleple karşılaşıldığını söyleyen Kamalak, bunun anne ve bebek açısından zararsız bir yöntem olduğunu vurguladı.

SEZARYEN DOĞUMLARDA ARTIŞ

Kamalak, zorunlu olmadıkça Sezaryen doğumu önermediklerini, buna karşın sezaryen doğumlarda artış yaşandığını ve 2017 yılında Türkiye ortalamasının yüzde 53´e kadar çıktığını belirtti. Sezaryen Doğum oranı en fazla yüzde 66 ile Akdeniz bölgesinde en az yüzde 51 ile Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan illerini kapsayan Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde gerçekleştiğini, bunun gelenek ve bölgesel kültüre de bağlı olduğunu kaydetti.

EVLİLİKTEN VE ANNE OLMAKTAN KORKMAYIN

Kadınların kariyer endişeleri nedeniyle evlenmeye ve sonrasında anne olmaya pek sıcak bakmadıkları bu nedenle ilk anne olma yaşının ilerlediğini bunun hem nüfus artışını olumsuz etkilediğini belirten Kamalak, bu durumun kadınlarda psikolojik ve fizyolojik birtakım bozukluklara neden olabileceğini açıkladı. Kamalak sözlerini şu şekilde sürdürdü; ?Kadınlarda ilk anne olma yaşı 30´lu yaşlara dayanıyor ve kadınların anneliği tamamen ikinci plana atmaları doğru değil. Sonuçta toplumun temelinin aile, ailenin temelinin de anne var. Her kadının annelik duygusunu yaşaması gerekiyor?.

Kendisinin de 3 çocuğu olduğunu ve yoğun bir tempoda çalıştığını belirten Kamalak son olarak kadınların evlilikten ve özellikle anne olmaktan korkmamaları gerektiğinin altını çizdi.