ERZURUM’DA 10 BİN TON ARPA VE BUĞDAY ALIMI YAPILDI

Erzurum’daki Aziziye LİDAŞ Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi Erzurum çiftçisinden 10 bin ton arpa ve buğday alımı yaptı.

Tarih: 25.08.2023 17:17
ERZURUM’DA 10 BİN TON ARPA VE BUĞDAY ALIMI YAPILDI

www.erzurumgunebakıs.com / Rabia Aslan Karakaş 

Siloların her biri 3bin 500 ton kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Aziziye LİDAŞ Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi yetkilileri, buğday arpa alımlarının devam ettiklerini söylediler. 

Yetkililer,”  Normal dönemde çiftçinin fabrikacının, tüccarın hububatını depoladığı bir yerdir. 14 adet silomuz bulunuyor. Silolarımızın her biri 3bin 500 ton kadar kapasiteye sahip. Ortalama 40 bin ton kadar bir depolama kapasitemiz bulunuyor. Bu sene TMO burayı kiraladı. TMO adına alım yapıyoruz. Şu anda hasat dönemindeyiz. Şu anda yaklaşık 10 bin ton kadar bir girişimiz bulunuyor. Ancak şu anda daha hasadın ortasındayız. Buraya buğday arpa alıyoruz. Mısır depomuz da var ama henüz mısır sezonuna girmedik. Sezonu geldikçe devlet adına ürünleri emaneten alıyoruz. Devlet sonra bizden bir daha geri alıyor. LİDAŞ’ın özelliği lisanslı olmasıdır. Malının koruyucu bir şekilde değer kaybetmeden depolanabilir olmasıdır. Sınıflandırılarak mal alımı yapılıyor. LİDAŞ’larda bulunan ürünlerin borsada satışlarını gerçekleşiyor. Normal borsada ne alıp satılıyorsa TÜRİB’de de hububatın alım satımı o şekilde gerçekleşiyor. Çiftçi burada getirip bekletip ürün değerlendiği zaman satabilme imkanı oluyor. Burada vergi avantajı var. Lisanslı depo olduğu için stopaj vergisi muafiyeti var. Vergi daha az alınıyor. Burası çok basit yapıda ancak çok işlevli bir yapı özelliğini barındırıyor. Şu anda burada yaklaşık 10 kişi çalışıyor. Depolarımızda kira bedelleri var. Günlük ton başına kira bedelleri var. Ücretler o şekilde belirlenmektedir. Ücretler çok cüzi bir miktardır. Özenle sınıflandırma yapılıyor burada. Çiftçi kaliteli bir ürün yetiştirdiyse burada malının değeri kaybolmuyor. Çiftçi bu deponun halkta yansıması nasıl oluyor? Çiftçi kara düzenle yaptığı çiftçiliği bırakmaya başladı. Kalitesi düşük ürüne daha az ücret verilmesi veya kabul edilmemesinden sonra çiftçilerimiz daha bilinçli şekilde üretim yapmaya başladılar. Çiftçiler her geçen gün başka bir şey öğrenerek üretim yapmaya başladılar. Geçen yıl düşük vasıflı ürün çok geliyordu ancak bu sene düşük vasıflı ürün hiç gelmiyor. “

 

LİSANSLI DEPOCULUK NEDİR?

Lisanslı depoculuk; tüm risklere karşı güvenli (sigortalı) ve sağlıklı depolama, laboratuvarda sınıflandırma, sınıfına göre depolama, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) ile kolay alım satım ve bankalardan kolay kredi imkânı demektir. Lisanslı depolardaki ürünler devlet garantisindedir. Lisanslı depoya ürün teslim etmek için randevu almanıza gerek yoktur. Ürününü lisanslı depomuza teslim eden üreticiler ürünlerini istedikleri anda piyasaya veya TMO’ya satabilmektedirler. Ürünün TMO’ya veya piyasaya satılması halinde ürün bedeli peşin olarak banka hesabınıza yatırılmaktadır. Ürününüzü elektronik ortamda satmak için Türkiye Ürün İhtisas Borsası’na üye olmanız gerekmektedir.

LİSANSLI DEPOLAR TARAFINDAN DÜZENLENEN ELEKTRONİK ÜRÜN SENEDİ (ELÜS)  İLE NELER YAPABİLİRSİNİZ?

ELÜS karşılığı bankadan kredi kullanabilirsiniz. Çiftçi iseniz ELÜS’ünüzü istediğiniz anda borsada TMO’ya veya piyasaya satabilirsiniz. Tüccar-sanayici iseniz borsada ELÜS aracılığı ile ürün alabilir, satabilirsiniz. Ürününüzü istediğiniz anda lisanslı depodan geri çekebilir veya 1 yıla kadar depolayabilirsiniz.

LİSANSLI DEPOCULUĞUN SAĞLADIĞI AVANTAJLAR NELERDİR?

Çiftçiler, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kayıtlı miktar için yüzde 2 Stopaj vergisi ödemezler. Ton başına 25 TL nakliye desteği alırlar. En fazla 750 TL’ye kadar. Parti başına 25 TL analiz desteği alırlar. Ürün karşılığı kredi kullanılması halinde faizin tamamı devlet tarafından karşılanır. Ürün miktarının yüzde 75’i için geçerlidir ve 9 ay süresi vardır. Ton başına aylık buğday, arpa yulaf, çavdar, mısır için 6 TL depo kira desteği alırlar. Mercimek, nohut, Fasulye, soya fasulyesi için 8TL depo kira desteği alırlar. Ay çiçeği için 10 TL depo kira desteği alırlar. 

NOT: Çiftçiler aşağıda belirtilen depo kira ücretlerini lisans depoya öder, daha sonra yukarıda belirtilen tutar kadar Tarım ve Orman il/ilçe müdürlüklerine müracaat ederek geri alırlar.