Erzurum’da 5 bin Futbolcu 32 Kulüp

Türkiye Futbol Federasyonu Erzurum İl Temsilcisi Ferdi Karakoca, Erzurum’daki futbol kulüpleri ve sporcu sayıları hakkında bilgi verdi.

Tarih: 15.10.2023 17:47
Erzurum’da 5 bin Futbolcu 32 Kulüp

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim aktaş 

Türkiye Futbol Federasyonu Erzurum İl Temsilcisi, Ferdi Karakoca, Erzurum’da futbolun bulunduğu seviye ve ihtiyaçlar hakkında açıklamalarda bulundu. Karakoca Erzurum’da 32 faal futbol kulübünün bulunduğunu ve yaklaşık olarak 5.000 lisanslı futbolcu olduğunu söyledi. Futbolda bu sayıların Erzurum için yeterli olmadığını söyleyen Karakoca, büyük şehirler içerisinde en az futbolcunun Erzurum’da olabileceğini belirtti. Ferdi Karakoca, Erzurum’da amatör futbol kulüplerinin 3 Temmuz Stadyumu’ndan başka müsabaka gerçekleştirebilecek bir saha olmadığından bir günde 6-7 maç oynandığını dile getirdi. Stadyumun ışıklandırmasının yetersiz olduğunu ve soyunma odalarının yetersiz olduğunu söyleyen Karakoca, bu eksikliklerin giderileceğinin sözünü aldıklarını, bu eksikliklerin giderilmesi durumunda 3 Temmuz Stadyumu’nun eski günlerine yeniden kavuşabileceğini ifade etti.

32 Kulüp 5.000 Futbolcu

“Yaklaşık olarak 30 yıldır futbolun içerisindeyim. Erzurum’da çeşitli futbol kulüplerinde 20 yıllık bir futbol geçmişim var. Daha sonra Harb-iş Spor Kulüp Başkanlığı yaptım. Amatör Futbolcular Derneği başkanıyım. Aynı zamanda Türkiye Faal Futbol Antrenörler Derneği’nin 2. Başkanıyım. Aynı zamanda bu sene de Erzurum’da il temsilcisi olarak seçildim. Şu anda Erzurum il temsilciliği görevini yapıyorum. Erzurum’da şu anda faal olarak bizim Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu’na bağlı olan 32 faal kulüp bulunuyor. Erzurum’daki 5 bin civarında lisanslı futbolcu bulunuyor. Bir futbol kulübü, okul takımları haricinde, yaklaşık 9 resmi kategoride müsabakaya katılıyorlar. 9 resmi kategoriye katılan bir kulübün, bir takımda 25 futbolcusu oluyor. Bu da bir kulübün 9 müsabakada bulunması ile ortalama 225 lisanslı futbolcusunun bulunduğunu gösteriyor. Erzurum’da 32 kulüpten yaklaşık olarak 5.000 lisanslı futbolcumuz bulunuyor. Futbolda bu sayılar kesinlikle yeterli değil. Büyük şehirler içerisindeki en düşük futbolcu sayısı belki de Erzurum’a aittir. Yani büyük şehir olmayan illerin futbolcu sayıları bizden kat kat fazla oluyor. Bu da maddi olanaklara bağlı olan bir şeydir. Şu an tesis açısından görünürde tesislerimiz çok iyi görünüyor, ama amatörlere futbol oynama anlamında tek bir tane 3 Temmuz Stadı tahsis edilmiş durumda. 3 Temmuz Stadı dışında futbol oynayacağımız sahamız yok. Kayakyolu’ndaki Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’nin sahalarını zaten bize vermiyorlar. Gelelim aşağıdaki yeşil sahalara, yeşil sahalarda da zaten Bölgesel Amatör Lig ve Akademik Ligler oynanıyor.” 

3 Temmuz Stadyumu’nun Eksiklikleri Giderilecek

“Biz amatör takımlara verilen tek bir saha olarak 3 Temmuz Stadyumu var. 3 Temmuz Stadyumu’nun da maalesef başlı başına her tarafı eksik durumda. Bunların bütün bilgilerini, Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk Bey’e, Spor Hizmetleri Müdürü Ahmet Çelebi’ye, Spor Faaliyetleri ve Sportif Değerlendirme Takip Birimi Şube Müdürü Erdal Vahit Albayrak’a söyledik. Onlar da bu eksikliklerin giderileceğini söylediler. Bu eksikliklerimiz giderilirse, 3 Temmuz Stadyumu en üst seviyeye gelir diye düşünüyoruz. 3 Temmuz Stadyumu, yeterli bir ışıklandırmaya sahip değil. Mecbur kaldığımız için gece maçı oynuyoruz. Takım sayımız fazla. Sahamız olmadığı için bir günde 6-7 maçı burada oynatmak zorundayız. Gece maçı koymak zorundayız. 80 tane ışıklandırmanın olduğu bir stadyumda, sadece 38’i yanıyor. Lambaların yaklaşık 3’te 2’si yanmıyor. Soyunma odalarımız keza aynı, bütün bilgileri verdik. Spor Hizmetleri Müdürü Ahmet Çelebi Bey de sağ olsun, yapacaklarını söylediler. Bize de onunla ilgili bize bir mail attılar. Bu eksikliklerin bir an önce yapılması lazım. Erzurum’da Futbol, şu anda 2 yıl öncesine göre çok üst seviyede.” 

3 Temmuz Stadyumu’nun Şahlanışını Bir Daha Yaşamak İstiyoruz

“Futbolu, her gün biraz daha 3 Temmuz Stadyumu’nda yoğunlaştırıp, halkı 3 Temmuz Stadyumu’na getirmeye çalışıyoruz. 3 Temmuz Stadyumu’nun şahlanışını, şimdi bir daha yaşamak istiyoruz. İl temsilcisi olmadan önce Takım sayımızın artması için eski Erzurum Valisi Okay Memiş Bey’e bir dosya sunmuştum. Okay Memiş Bey de “bu sizin sorununuz değil, bizim sorunumuz. Biz burada eksik kalmışız, takım sayısını artıracağız.” dedi. Okay Memiş Bey de AFAD Başkanlığı görevine getirilince bir şey yapamadan gitti. İnşallah yeni valimiz bu işe vesile olur. Kulüpleri yaşatabilmemiz için, ilk önce kulüplerin maddi sıkıntılarının çözülmesi lazım. Maddi derken kulüplere para versinler anlamında söylemiyoruz. Kulüplerin malzemelerinin tedarik edilmesi, kulüplerin deplasmanlara gidiş gelişi için bir araç tahsis edilmesi gibi şeyleri söylüyorum. Amatör olmazsa, profesyonelin var olma şansı yok. Her şey amatörden geçer. Amatöre sahip olunmazsa hiçbir şeye sahip olamazsınız. Bizim buradaki amacımız sadece futbol anlamında değil. Bu kulüpler sadece futbolcu yetiştirmiyorlar. Bu kulüpler, topluma hizmet ediyorlar, çocuklarımızın toplum zararına olacak şeylere yönelmesinin önüne geçerek, burada çocuklarımıza spor yaptırıyorlar. Kulüplere sahip olmamız lazım. Devlet ve belediyeler destek vermediği sürece bir adım ileri gidemeyiz. Belediyelerimiz, futbol kulüplerine destek verirseler, buradaki kulüp sayısı 2 katına çıkar. Ben geçmiş yıllarda futbol oynarken biz 60-70 takım ile maçlara çıkıyorduk. Süper Amatör, 1. Amatör, 2. Amatör ligimiz vardı. Küçük yaş grupları hariç, şimdi sadece bir tane amatör ligimiz var. Stadımızdaki eksikliklerin giderilmesi ve futbolu yaşatmak istiyorsak, 3 Temmuz Stadyumu’nun her zaman faal halde tutulması gerekiyor.”