ERZURUM’DA 6 BİN 699 KİŞİYE EVDE BAKIM HİZMETİ VERİLİYOR

Evde bakım hizmeti nedir? Engelli bakım hizmeti almak için neler yapılır? Kimlere evde bakım hizmeti verilir? Evde bakım hizmeti ne kadardır?

Tarih: 17.08.2023 23:15
ERZURUM’DA 6 BİN 699 KİŞİYE EVDE BAKIM HİZMETİ VERİLİYOR

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ 

Erzurum’da şu an toplam 6 bin 699 kişiye evde bakım hizmeti verilirken, engelli başına 5 bin 097,96 TL para yardımı veriliyor. 

Evde bakım hizmeti nedir? 

“Evde bakım hizmeti” temel olarak evde bakım hizmeti, yaşlı bireylerin, kalıcı olarak yatağa bağlı olanların, kronik hastalığı bulunanların ve ameliyat sonrası gibi hareket kabiliyetlerini kalıcı veya süreli olarak kaybetmiş bakıma muhtaç kişilerin bakım ve sağlık hizmetlerinin sağlanmasıdır.

Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemil İlbaş, evde bakım hizmetleri kapsamında Günebakış Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu ve evde bakım hizmetlerinin kimlere ne şartlar altında verileceğini ve nasıl alınacağını açıkladı. 

Evde bakım hizmeti nasıl alınır? 

“Kişi, hastaneden engelli sağlık raporunu aldıktan sonra, hastaneye başvurup engelli bakım ücreti talep ediyor. Müracaatları yetkililer Sosyal Hizmet Merkez’lerinde (SHM) alıyor. Daha sonra evrak üzerinde ki değerlendirmeleri yapıyorlar ve kişinin bilgilerine bakılıp evinde inceleme yapıyorlar. Heyet hastanın durumunu inceliyor. Heyetin uygun görmesi halinde evde bakım ücreti bağlanıyor.” 

“Evde bakım hizmeti alabilmek için gerekli olan ölçütler şu şekildedir: 

  • Engellide bulunan Engelli Sağlık Raporunun tam bağımlı olması gerekiyor. 
  • Hanede ki kişi başı gelirin 7601,55 TL olması gerekiyor. 
  • Tarımsal gelir. 
  • Zirai gelir. 
  • Hayvansal gelir. 
  • Kira gelirleri. 
  • Ticari gelirler.

Şu anda ilimizde 7 tane SHM bulunmaktadır: 

  1. Palandöken
  2. Yakutiye 
  3. Aziziye
  4. İspir
  5. Pasinler 
  6. Hınıs
  7. Oltu 

Bu 7 ilçe kendi çevrelerinde ki ilçelere de SHM hizmeti veriyor. Örneğin Pasinler SHM, Köprüköy ve Horasan ilçelerine de hizmet veriyor.” 

“Kişinin evde bakım hizmeti alabilmesi için tam bağımsız olması gerekiyor.”

“Kişinin evde bakım hizmeti alabilmesi için tam bağımlı olması gerekiyor. Eskiden engelli raporunda ağır özürlü kısmında evet yazıyordu ve oranı (örneğin, yüzde 50) yazıyordu. Yeni raporlarda bu durum yoktur. Kişi; tam bağımlı, kısmi bağımlı ve bağımsız olarak geçiyor. Tam bağımlılar evde bakım ücreti almaya uygun ve bağımsız olan raporlarda evdeki gelir durumuna istinaden sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından engelli maaşı alabiliyorlar. Yüzde 40’ın üzerinde raporu olan kişilere de biz buradan engelli kimlik kartı veriyoruz. Bu kartla engelli vatandaşlar, ücretsiz seyahat yapabiliyorlar, indirimlerden faydalanabiliyorlar.”