Erzurum'da "Ailenin Korunması" konulu panel düzenlendi

Erzurum Müftülüğü tarafından "Ailenin Korunması ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Dini Referanslar ile Aile İçi Şiddet ve Şönim Hizmetleri " konulu iki ayrı panel gerçekleştirildi.

Tarih: 23.11.2023 16:48
Erzurum

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Aile olma bilincinin artırılması, aile içi şiddetin önlenmesi ve farkındalık oluşturulması amacıyla Erzurum İl Müftülüğü tarafından panel düzenledi.

Erzurum İl Müftülüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin moderatörlüğünü Erzurum İl Müftüsü Dr. Rüstem Can üstlendi. Panele Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsa Çelik ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sosyal Çalışmacı Kübra Çizik konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılışında konuşan İl Müftüsü Dr. Rüstem Can, “Yüce dinimiz İslam’ın, Kelamullah’ın ve Rahmet Peygamberin ’in olduğu yerde şiddet olur mu? Asla! Yüce Allah (cc) Hz. Âdem (as)’dan dan Sevgili Peygamberimize kadar, elçilerini ve gönderdiği kitapları insanlığa rahmet olarak indirmiştir. Eğer bizler Yüce Allah’ın Rahmet sıfatını ve Efendimiz ’in sünnetini içselleştirebilseydik, günümüzde aile içi şiddet ve geçimsizlikten asla ve asla söz etmezdik.” dedi.

Ardından söz alan Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsa Çelik, “Yüce Allah İnsanoğlunu ruh beden ve nefisten ibaret yarattı. Ruh İlahi kaynaklıdır tertemizdir, semavi ve rabbanidir. Nefis ise tepeden tırnağa şer içerisinde şerdir. Kur’an-ı Kerim’de Yüce Allah 298 yerde nefse vurgu yapar. Vurgulardan biri şudur: Nefislerinizi sakın temize çıkarmayın. Allah; kim daha takva sahibidir onu en iyi bilendir. Buyuruluyor. O yüzden nefsimizi terbiye etmemiz gerekiyor. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de 300 kadar Ayet-i Kerime ve Hadis-i Şeriflerde yüzlerce Hadis metni var. Aile kutsal bir müessesedir. Ailede İslami örf ve gelenek varsa endişeniz olmasın o ailede huzurdan başka hiçbir şey olmaz. Malumunuz Efendimiz ‘in evi Hane-i Saadet olarak adlandırılır. Saadet yurdudur. Şüphesiz Efendimiz ’de bizler için mükemmel bir örneklik vardır. Yüce Rabbimiz her birimizi Rasulullah’ın ahlakıyla ahlaklandırsın.” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sosyal Çalışmacı Kübra Çizik ise, “Bilindiği üzere 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü olması nedeniyle bakanlıklar nezdinde bu hafta ve önümüzdeki haftalar çeşitli farkındalık çalışmaları yapılıyor. Aile, kan bağıyla birbirine bağlı bireylerin oluşturduğu ve sonraki nesillerin yetiştirildiği toplumun temel taşıdır. Dünya Sağlık Örgütü’nün şiddeti tanımlama biçimine değinen Çizik, aile içinde gelişen en küçük olumsuz durum bile şiddete dönüşebilmekte, bu da tüm aile bireylerini etkileyebilmektedir.” dedi. 

Programa, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemil İlbaş, Bir dizi program vesilesiyle Erzurum’da bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Eğitim Uzmanı Musa Saygılı, İl Müftü Yardımcıları, merkez ilçe müftüleri ve müftülük personeli katıldı.