ERZURUM’DA ANTİKA İŞİYLE UĞRAŞAN ESNAF KALMADI

Erzurum’da yıllardan beri Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden elde ettiği antika eserlerle geçimini sağlayan antikacı, antika eserlere olan ilginin azaldığını söyledi.

Tarih: 18.12.2023 16:56 Güncelleme: 18.12.2023 17:03
ERZURUM’DA ANTİKA İŞİYLE UĞRAŞAN ESNAF KALMADI

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan KUMRU

Antik eserlere çocuk yaşlarından itibaren ilgi duymaya başladığını ve daha sonra geçimini bu işle sağladığını ifade eden Antikacı Ahmet Yıldırım, antika eserlere olan ilginin azaldığını söyledi.

Antika eserlere ilginin olmadığını belirten Antikacı Ahmet Yıldırım,  Erzurum’da çok ciddi antika işiyle uğraşan esnafın kalmadığını dile getirdi. 

 Yıldırım,”  Erzurum’da yıllardan beri bu antikacılığa merak var.  İnsanlar eski eşyalarını evlerinde kendi himayelerinde barındırıyorlar. Zaman sonra tabii ki bu atıl bir vaziyete geldikten sonra atılıyor atılmaktan ziyade işte bir şekilde satılmaya çalışıyor. Biz de bunları alıyoruz, değerlendirmeye çalışıyoruz. Bir anlamda bu kültür varlıklarını ileriye taşımak istiyoruz yani satış maiyetinin dışında Böyle etnik malzemeler biraz daha ileriye taşınsın biraz daha yeni nesil bunları görsün, fark etsin diye tabii ki Erzurum bu konuda biraz kısır çok ciddi şekilde öğreniyor, yelpazesine sahip değil. İşte kalanlar bakır eşyalar oluyor. Dokuma sanatında pek fazla ilgi alaka yoktur. Zaten kalmadı diyebileceğim kadar çok az var. Cam konusunda çok ciddi bir ürüne sahip değil Erzurum'u işte eskiden karyolalar vardı mis karyola onlardan biraz çıkıyor. Eski bakır sinirler, tepsiler, çanak çömlek dediğimiz şeyler çok fazla çıkıyor.  Rusya semaver dediğimiz 90 yılında Erzurum’a gelen bu Rus vatandaşlarının getirip sattığı semaverlerden biraz fazla çıkıyor. Ama talep isterseniz talep yok. Yani çok ciddi şekilde insanlar antika ‘ya karşı bir. Alım söz konusu yok, değerlendirmiyorlar, düşünmüyor. Çünkü geçim sıkıntısı yaşayan birçok insan var. Bizim işimizde biraz böyle şeye düşüyor. Bütün ihtiyaçlar giderildikten sonra en son aşamada böyle zevkle sayfaya işte böyle hobiye işte meraka işte koleksiyonu düşüyorlar o en son aşama bizim işimiz. Biraz bizim yerimiz de kısır. Bu konuda Erzurum’da da çok ciddi antika işiyle uğraşan vatandaşlar kalmadı. Eskiden üstatlarımız vardı. Yaklaşık bir 10 kişi vardı bu işi böyle tam tesciliyle yapan hepsi rahmetlik oldu.  onlardan gelen. Geriye kalan kişiler de devam ettirmedi aileden ben de uzun zamandır bu işlerle uğraşıyorum ama İnanın.  Bu işin çok cazip bir tarafı yok.”