Erzurum’da Arkeolojik Kazı

Erzurum Müzesi Müdürü Hüsnü Genç, Erzurum’da gerçekleşen arkeolojik kazı ve arkeolojik kazılar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tarih: 16.09.2023 18:22
Erzurum’da Arkeolojik Kazı

   www.erzurumgunebakis.com/Rabia Aslan KARAKAŞ      

Erzurum Müzesi Müdürü Hüsnü Genç, Erzurum’un Pulur Köyü’nde arkeolojik kazı gerçekleştirdiklerini, burada bir höyük kazısı gerçekleştirdiklerini söyledi. Genç, Haziran sonu itibari ile kazıdan sonuçlar elde edildiğini, kazının 6 Ekim’e kadar devam edeceğini söyledi. Arkeolojik kazıların iğne ile kuyu kazmak gibi olduğunu ve çok uzun yıllar aldığını söyleyen Hüsnü Genç, kazıların geçmiş medeniyetler hakkında bilgi almak için yapıldığını, bu coğrafyada neler ile uğraştıklarını nasıl beslendiklerini ve neler giyindiklerine dair kafalarda bulunan soru işaretlerine cevap bulabilmek adına yapıldığını ifade etti.

Hüsnü Genç, “Yıldan yıla ziyaretçi sayısı artıyor. Pulur Köyü'nde şu anda kazı çalışmalarımız devam ediyor. Arkeolojik kazı yapıyoruz ve orada höyük kazısı gerçekleştiriyoruz. Rutin malzemeler çıkıyor. Kazı, 6 Ekim'e kadar devam edecek. Finansal destek sağlandığı takdirde kazıya devam etmeyi planlıyoruz. Bütçemiz 100 bin TL'dir. Toplamda 4 müzemiz bulunmaktadır. Haziran sonunda elde ettiğimiz sonuçları paylaşacağız. Diğer müzelerin sonuçlarını Eylül'ün sonunda aktarmayı planlıyoruz. Yaklaşık olarak bir ay boyunca kazıları kiraya veriyoruz. Amacımız Erzurum'un tarihini, bu şehirde yaşamış medeniyetleri anlamaktır. Kimler bu topraklarda yaşamış? Nasıl yaşamışlar? Geçmiş dönemlerde Erzurum'da yaşamış medeniyetlerin günlük yaşamları hakkında bilgi edinmek için kazı yapmamız gerekiyor. Hangi eşyaları kullanmışlar? Kışın soğuğu nasıl atlattılar? Nasıl beslendiler? Hangi tarım ürünlerini yetiştirmişler? Yemeklerini nasıl pişirmişler? Gibi sorulara cevap arıyoruz ve bu bilgileri belgelendiriyoruz. Şu anda kazı çalışmalarımız Milattan Önce 3500-4000'lere kadar gitmektedir. Kazılar katman katman ilerler ve en üstte Osmanlı dönemi bulunur. Ancak kazı yapılan bölgede süreklilik varsa, katmanlar daha ayrıntılı hale gelir. Şu ana kadar Milattan Önce 3500'lere kadar gitmeyi başardık. Asıl önemli olan bu dönemin ötesidir. Bu zamana kadar olanlar zaten bilinmektedir. Örneğin, Erzurum'da Neolitik Dönem'e ait izler bulunmamaktadır. Göbeklitepe gibi yerler bu döneme aittir ve kaba taş çağını temsil eder. İnsanlar sadece taşları takas için kullanırlardı ve bu taşlar için savaşırlardı, özellikle obsidiyen gibi. Kaba Taş dönemi avcılık ve toplayıcılık dönemidir. İnsanlar henüz yerleşik hayata geçmemişlerdir ve göçebe bir yaşam sürerlerdi. Bu dönemi daha iyi anlamak istiyoruz çünkü Erzurum'da bu döneme ait izler bulunmamaktadır. Şimdi umuyoruz ki bu döneme ait verilere ulaşırız. Ancak ne zaman bu verilere ulaşacağımızı kestirmek zor. Eğer bu döneme ait veriler elimize geçerse, Erzurum'un tarihinde yeni bir sayfa açabiliriz.”