Erzurum'da atlı safari turları büyük ilgi görüyor

Erzurumlu vatandaşlar, nesillerdir süre gelen ata sporu at biniciliği ve at terbiyeciliğini devam ettiriyor. Şehrin birçok yerinde yer alan at binicilik merkezleri, büyük ilgi topluyor.

Tarih: 06.12.2022 15:02 Güncelleme: 06.12.2022 15:02
Erzurum

Talha KOCA

Erzurum halkı at sevdasından vazgeçemiyor. Her fırsatta at binicilik merkezlerine akın eden vatandaşlar, at binmeyi çok seviyor. Özellikle hafta sonları büyük yoğunluğun olduğu at binme merkezleri, ata sporunun devam ettirilmesine de katkı sağlıyor. At biniciliği merkezlerinden Dumlu istikametinde yer alan Dıgıdık Binicilik Merkezi, vatandaşların at binmek için sıkça gittiği yerler arasında.

ATLI SAFARİ TURLARI BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Özellikle hafta sonları düzenlenen atlı safari organizasyonları, büyük ilgi görüyor. Binicilik merkezinin yöneticilerinden At ve Binici Antrenörü Serdar Ulusoy, yapmış oldukları safari turlarında büyük kuyruklar oluştuğunu ve Pazar günleri randevulu sistemle çalışmalarına rağmen, vatandaşların taleplerine yetişemediklerini belirtti. 20 binek atın bulunduğu çiftlik, büyük ve geniş bir arazinin üstünde yer alıyor.  Bu büyük çiftlikte, 7 kişilik bir ekiple profesyonel bir şekilde hizmet veren Dıgıdık Binicilik Merkezi, adeta her yaş grubuna at binme eğitimi veren bir okul niteliği taşıyor. Atlı safari organizasyonlarının başında yer alan lider eğitmenlerden 38 yaşındaki Tarık Nurullah, çocukluktan beri at bindiğini ve bunu açmış oldukları at çiftliği ile meslek haline getirdiğini aktararak, işini keyif içinde yaptığının altını çizdi.

"ÇOK ZEVKLİ BİR AKTİVİTE"

Lider Eğitmen Nurullah “Yaklaşık 10 yaşından beri at biniyorum. At terbiyeciliği de yapmaktayım. Atlarla alakalı hemen hemen her şeyi biliyorum diyebilirim. Atların vermiş oldukları tepkilerden ne demek istediklerini anlayabiliyorum. Çok zevkli bir aktivite. Erzurum Halkı da ata bayağı meraklı, bizde insanların bu merakını ve at binme hevesini görünce böyle bir girişimde bulunarak, Binicilik Merkezi açtık. Erzurum’un tek atlı safari turlarını düzenleyen merkezi biziz. Yapmış olduğumuz safariler bayağı eğlenceli geçiyor. Vatandaşlar ata binince daha da inmek istemiyorlar. Yaklaşık 2 buçuk saat süren atlı safarilerimiz sonrasında bile vatandaşlar halen daha devam etmek istiyorlar” dedi.

"ATA BİNMEK ENERJİ KAZANDIRIYOR"

Her hafta at binmeye gelen vatandaşlardan Fatih Diyarbakırlı safari turlarının hepsinde bulunduğunu ve ata bindikten sonra tüm sinir ve stresinin yok olduğunu belirtti. Tatil günlerini genellikle at binerek değerlendirdiğini söyleyen Diyarbakırlı, at binmenin insana büyük enerji verdiğini vurguladı. At binmekten korkan vatandaşlar da bu çiftlikte korkularını yeniyor. Vatandaşların ilk olarak ata binmekten korktuğunu belirten eğitmenler, vermiş oldukları temel eğitimler sonrasında insanların korkularını yendiklerini belirtti. Bir ay öncesine kadar ata binmeyi bilmediğini ve attan çekindiğini belirten vatandaşlardan Aziz Teman “Oldum olası atlardan çekinmişimdir. Ancak arkadaşlarımın büyük ısrarlarına dayanamayıp 1 ay önce at binmeye geldim. Verilen eğitimler sonrasından korkularımı yendim ve at binmenin bayağı eğlenceli ve kolay olduğunu anladım. 1 ay gibi kısa bir süre de hocalarımın söylemlerine göre büyük bir başarı kazanmış durumdayım. Ben binicilik konusunda büyük bir mesafe kaydettiğimin farkındayım. Şu anda en hırçın ve aksi atlara bile kolaylıkla binebiliyorum. Eğer benim gibi at korkusu olan insanlar varsa at binmenin korkulacak bir yanı yok.” dedi.

"ERZİNCAN’DAN HER HAFTA AT BİNMEYE GELİYOR"

Erzincan’da üniversite okuyan Tıp Fakültesi öğrencisi Ömer Faruk Tekman her hafta sonu 3 saat yol gelerek atlı safarilere katıldığını belirterek safari sonrası tekrar okula döndüğünü aktardı. Safari tutkunu Ömer Faruk Tekman “ Her hafta 6 saatlik gidiş-dönüş yolunu at binmek için çekiyorum. Normalde yolculuk yapmayı hiç sevmem ancak mevzu ata binmek olunca dayanamıyorum. İsterse 1000 kilometrelik bir yolculuk olsun yine de o yolu çekerim ve at binmeye gelirim. Ata binice tüm yorgunluğum ve kafamın doluluğu gidiyor. Hafta içi okulda ki kafa doluluğumu bura da at binerek boşaltıyorum” dedi.

Her hafta at binen diğer vatandaşlardan 25 yaşındaki Beden Eğitimi Öğretmeni Elif Muşli, yıllardır at bindiğini ve özellikle atlı safarilerden büyük haz aldığını belirterek at binmenin onun için ayrı bir aktivite olduğu söyledi. At binmeyi çok seven Elif Muşli “Yaklaşık 3 yıldır at biniyorum. Bu binicilik merkezi açıldıktan sonra her hafta sonu safarilere katılıyorum. Hiçbir safariyi kaçırmadım. Düşe kalka at binmeyi öğrendim. Ne kadar düşsem de vaz geçmedim ve öğrendim. Şimdi profesyonel bir şekilde at biniyorum” dedi