Erzurum’da Buz Hokeyi

Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu Erzurum İl Temsilcisi Fatih Arslan, Erzurum’daki faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

Tarih: 27.09.2023 23:21 Güncelleme: 28.09.2023 12:24
Erzurum’da Buz Hokeyi

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş

Fatih Arslan, “Bizim buz hokey serüvenimiz 2008 yılında başladı. 2008’de Erzurum’da Yenişehir’de ilk buz pateni salonunun yapılmasıyla biz buz hokeyine başladık. 2008-2011 yılları arasında Polis Gücü ve Atatürk Üniversitesi kulüplerinde sporcu olarak müsabakalara çıktık. Onun dışında 2011’den sonra antrenörlük yapmaya başladım. Halen daha antrenörlük yapmaya devam ediyorum. Ayrıca 2018’den itibaren de Buz Hokeyi İl Temsilciliği görevine getirildim. Bu görevime de halen daha devam ediyorum. Buz hokeyine hobi olarak başlayıp daha sonra profesyonele evrildik. Amatör de olsa Erzurum’daki ilk buz hokeyi sporcularından birisiyim.” 

Çocuklar Önce Buz Pateni ile Başlıyorlar

“Erzurum’da şu anda çocukları buz hokeyine başlatmadan önce belli bir yaşa gelene kadar buz pateninde çalıştırıyoruz. Daha sonrasında çocuklarımızı yatkın oldukları branşa göre diğer buz sporu olan, short tracka ya da buz hokeyi branşlarına yönlendiriyoruz.” 

Short Tack’ta Avrupa 3.’sü Sporcumuz Oldu

“Geçen sene Short Track Avrupa Şampiyonası’nda Defne Çiğdem kızımız 3. oldu. Kadınlarda ilk defa Defne Çiğdem madalya getirdi. Defne Çiğdem’in sporculuk hayatı bizim kulüpte başladı. Kızımız belli bir seviyeye geldikten sonra short track branşına yönlendirdik. Short trackta ilk defa geçen sene Avrupa 3.’sü çıkardık. Bu da büyük bir başarıdır.” 

Yetenek Taramasında Erzurum Pilot Bölge

“Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2018’de başlatmış olduğu yetenek taraması var. Geçen sene biz de yetenek taraması ile çocuklarımızı seçip aldık. Bu çocuklarımıza 1 yıl antrenman yaptırdık. Bütün ülkede 3. sınıf öğrencilerine yetenek taraması yapılıyor. 7-8 istasyonumuz var. Bu istasyonlardaki ölçümlere göre Bakanlık belirli kriterleri yakalayanları bakanlık seçiyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı çocuklarımızın tabii oldukları testlerden elde ettiği verilere göre, çocukları yatkın oldukları branşlara yönlendiriyorlar. Bu çocuklar yatkın oldukları branşlara göre de belirli bir süre antrenman yapıyorlar ve daha sonrasında yöneltildikleri branşlarda yaptıkları belli bir antrenman sonrası yine teste tutularak branşlara göre en yetenekli çocukları o spor branşına kazandırmaya çalışıyoruz. Buz hokeyinde de yetenek taraması için Erzurum ve Kocaeli pilot bölge seçildi.” 

Erzurum’u Buzun Başkenti Yapmayı Hedefliyoruz

“Erzurum’da buz hokeyinde daha çok sporcu çıkarıp buzun başkenti yapmak gibi bir amacımız var. Biraz pahalı bir sporuz. Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu ve Erzurum gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak bunu götürmeye çalışıyoruz. Buz hokeyi branşında Erzurum’da şu anda 5 spor kulübü bulunuyor. Erzurum’da bulunan buz hokeyi takımları, Gençlik ve Spor Buz Hokeyi Spor Kulübü, Aile ve Sosyal Politikalar Buz Hokeyi Kulübü, Narman Buz Hokeyi Spor Kulübü, Palandöken Akademi Buz Hokeyi Spor Kulübü ve Erzurum Büyükşehir Buz Hokeyi Spor Kulübü olmak üzere Erzurum’da 5 takım bulunuyor. Bu 5 spor kulübünün de toplamda yaklaşık olarak 200 sporcusu bulunuyor. Erzurum’da da altyapılarda aktif olarak 100-120 civarı sporcu bulunuyor.”