Erzurum'da çiriş vakti!

Nisan ayı itibariyle pazarlarda satılmaya başlayan çiriş otu, Erzurum’da birçok yerde yetişen faydalı bir bitki olarak biliniyor.

Tarih: 02.05.2023 16:35
Erzurum

Günebakış/Rümeysa YAVANLI

Köylerde dağ-taş demeden çiriş toplanıyor, tezgahlarda kapış kapış satılıyor. Erzurum ve çevre illerde yüksek rakımlı bölgelerde yetişen çiriş otunun, birçok hastalığa şifa kaynağı olduğu belirtilmektedir. Erzurum'da pazarda çiriş satan bir yaşlı köylü, "Ne hastalığınız olursa olsun, çiriş pişirip yediğinizde hiçbirinden eser kalmaz" demektedir.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Çiriş otu, Nisan ayı itibariyle pazarlarda satılmaya başlamaktadır ve Erzurum'da birçok yerde yetişen faydalı bir bitkidir. Uzmanlar, bu otun C vitamini açısından zengin olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve idrar yolu enfeksiyonlarının hızla iyileşmesini sağladığını söylemektedir. Ayrıca, sivilce, egzama gibi cilt rahatsızlıklarının iyileşme sürecine de önemli katkılar sunduğu aktarılmaktadır. Çiriş otunun diğer faydaları arasında kas yorgunluğu ve burkulmalara iyi gelmesi, suyunun kulak iltihabı ve diş ağrısını gidermesi, öksürük ve yan ağrılarına iyi gelmesi, haşere ve akrep sokmalarında kullanılması, kökü temizleyici olması, sivilceleri iyileştirmesi ve saç dökülmesini önlemesi yer almaktadır. Çiriş otunun vajinal akıntıyı azaltması ve adet düzensizliklerinin azalmasına yardımcı olması, hemoroid (basur) rahatsızlığının tedavisinde etkili olması, emziren kadınlarda süt miktarını arttırması ve beyaz kan hücrelerinin artmasında rol oynaması gibi diğer faydaları da sağlık uzmanları tarafından dile getirilmektedir. Her yıl baharın gelmesiyle birlikte yüksek rakımlı bölgelerde doğal olarak yetişen çiriş otları, Erzurum'da nisan ayının ortasından itibaren toplanmaya başlanmakta ve birçok kişiye de ekonomik kazanç sağlamaktadır.