ERZURUM’DA EYT’YE YOĞUN TALEP VAR

Erzurum SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) İl Müdürü Nizamettin Durmuş, EYT hakkında ki sitemizin yönelttiği soruları cevapladı.

Tarih: 13.04.2023 17:02 Güncelleme: 13.04.2023 17:04
ERZURUM’DA EYT’YE YOĞUN TALEP VAR

www.erzurumgunebakis.com 

Muhammet YILMAZ & Mihrimah Nefise DURDAĞ

 

Erzurum SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) İl Müdürü Nizamettin Durmuş, EYT hakkında ki sitemizin yönelttiği soruları cevapladı. 

Durmuş Erzurum’da mart ve nisan aylarında normal emeklilerle birlikte 3500 kişinin emekli durumunda olduğunu ve her ay 150 kişi civarında vatandaşı emekli ettiklerini söyledi. Durmuş yaptığı açıklamalarda birçok konuya da açıklık getirdi.

‘’Bu süreç 08.08.1999’dan sonrasını kapsayan bir süreçtir. Bu tarihten önce ki emekli şartlarıyla daha sonra getirilen kanun şartlarına göre dezavantajlı duruma düştüğünü belirten kişilerin zamanla kamuoyunda birlik oluşturmaları sayesinde ortaya çıkmıştır. 24 yıllık bir beklenti vardı. Bu beklenti kanunla yasal zemine oturdu ve insanlar bu beklenti karşılığında gerekli alanlara müracaat ettiler. Şimdi de insanlar müracaatlarının karşılığını almak istiyorlar. Ama SGK’ nın bu kadar müracaatı bir ay içinde bağlama kabiliyeti yok. Bu süreç İllerin ve ilçelerin personel sayısına göre uzayabilir. Ancak biz Erzurum’da bu süreci mayıs ayında bitirmeyi planlıyoruz. Şuanda bize yapılan toplam müracaat sayısı 7300 civarında, bağladığımız aylık hemen hemen 3500 civarında.’’ 

Durmuş prim sigortalık süresi bitmeyenler hakkında da açıklamalar yaptı: 

‘’Aylık bağlama da 3 tane temel şart vardır. Birisi sigortalık süresi, bu şu demek kişinin ilk defa sigortalı olduğu tarihten bu güne kadar geçen süreye sigortalık süresi denir. Kişinin ilk defa sigortalı olduğu tarihten bu güne kadar geçen çalışma süresine de hizmet süresi denir. Bir de yaş şart var. Ancak yaş şartı kanunla kaldırıldı. Diğerlerinde bir değişiklik olmadı aynı şekilde devam ediyor.’’

Her EYT’ linin kıdem tazminatı olabilir mi?

Durmuş kıdem tazminatı konusunun SGK alanı konularının dışında olduğunu söyledi. 

‘’Bizi ilgilendiren boyutu ETY kapsamında işten ayrılan vatandaşlarımız aynı iş yerinde tekrar işe devam ederlerse hem kendileri hem işleri lehine bir teşvik söz konusu oluyor bu avantajdan yararlanmalarında fayda var.’’ 

Durmuş, müracaatını sonradan yapıp aylıklarını alan vatandaşların, müracaatını önceden yapan ama belgeleri henüz tamamlanmadığı için aylık alamayan vatandaşlara, bunun torpille bir ilgisi olmadığını belirtti. 

Erzurum SGK İl Müdürü Nizamettin Durmuş, yarın maaş talebinde bulunan vatandaşların tahsis numaralarının son rakamlarına göre ödemelerin başlayacağını da ifade etti.