Erzurum’da Güreş

Türkiye Güreş Federasyonu İl Temsilcisi Baddal Alpkılıç, Erzurum’un güreşte bulunduğu seviyeyi anlattı.

Tarih: 03.10.2023 19:28
Erzurum’da Güreş

www.erzuurmgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş 

Güreş İl Temsilcisi Baddal Alpkılıç, Erzurum’da güreşte kulüpleşme olmadığı için güreşin ilerleyemediğini dile getirdi. Erzurum’da 3.125 lisanslı güreşçinin bulunduğunu ve aktif olarak 1200 güreşçinin bulunduğunu aktardı. Alpkılıç, Erzurum’da 7 güreş kulübünün bulunduğunu ve güreşçilerin bu kulüplerden yetiştiğini belirtti.

“Erzurum’da yapılan bütün organizasyonları, federasyonumuzun verdiği talimatlar doğrultusunda sporcularımızın il seçmelerini yapıyoruz, il seçmesinde derece yapan sporcularımız Türkiye Şampiyonası’na, Türkiye Şampiyonası’nda derece yapan sporcularımız da milli takım kamplarına katılıyor ve turnuvalarda başarı gösterdiği zaman Uluslararası müsabakalarda yarışıyorlar. Şu an Erzurum’da, yaklaşık 3 bin 125 lisanlı güreşçimiz var. Bunlardan aktif olarak ise 1.200 kişi aktif güreşçilerdir. Sporcularımız; Erzurum Büyükşehir Belediye Spor Kulübü, Yolspor, Tortum Spor Kulübü, Pasinler Gençlik Spor Kulübü, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü Spor Kulübü, Horasan Gençlik Spor Kulübü, Aziziye Gençlik Spor Kulübü ve Güreş Eğitim Merkezi’nde yetişiyor. İlimizde 30’a yakın güreş antrenörü bulunuyor.”

Antrenör Sayımız Yeterli

“Şu an da biz sporcu bulmakta zorlanıyoruz. Burada güreşte kulüpleşme olmadığı müddetçe bu sıkıntıları hep yaşıyoruz. Benim buradan ricam bütün resmi kurum ve kuruluşların güreş bölümü açarak sporcularımızı istihdam etmelerini, alt yapıda yetişen sporculara iş imkanı sunmaları, spor malzemesi temini, spor salonların ayarlanması, antrenör ayarlanması noktasındadır. Spor salonları ayarlandıktan sonra bizler de üzerimize düşeni yapar ve antrenör görevlendiririz. Bu şekilde hem kurumların isimleri duyulur, hem de sporcularımız orada spor yapmış olur ve geleceğin şampiyonları Erzurum’dan çıkmış olur.” 

Yaz Mevsiminde Güreş Sporu

“Yazın burada karakucak güreşleri gerçekleşiyor. Şu an da bizim federasyonumuz ikiye ayrıldı. Bunlardan biri geleneksel güreşler bir diğeri ise güreşler federasyonudur.” 

Güreş Sporunda Amacımız 

“Amacımız Erzurum’da güreşi iyi bir yerlere getirmek ve iyi bir yere getirmek içinde çalışıyoruz. geçen hafta Erzurum Güreş Eğitim Merkezi Seçmeleri yapıldı. Sporcularımız orada ve inşallah güçlendirilecekler. Yatılı olarak orda bulunan sporcuların yemeleri, içmeleri, konaklamaları, okulları Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Bizim sporcularımız orada sadece yiyip, içip, antrenman yapıp ve şampiyon olacaklar. Sporcu Eğitim Merkezi güreş adına çok iyi bir yer olup, Türkiye genelinde de bayağı geliştiğini ifade edebilirim.” 

Sporcu alamıyorduk

“Yaklaşık beş yıldır sporcu alamıyorduk ama bu sene sağ olsun Gençlik ve Spor İl Müdürümüz yaptığımız faaliyetlerle ilgilendiler ve şu anda 30’a yakın sporcumuz Sporcu Eğitim Merkezi’nde yatılı olarak bulunacaklar.”

Güzel Bir Ortam Oluşturulacak

“Erzurum genelinde 30 kişi olarak belirlenen Sporcu Eğitim Merkezi’nin seçmeleri geçen hafta yapıldı ve ilerleyen günlerde kazananları açıklanacak. Gerek merkeze alınan sporcularla birlikte gerekse orası için görevlendirilecek olan antrenörlerimizle birlikte güzel bir ortam oluşturularak, güreş sporunda kendimizi daha çok geliştirip şampiyonluklarla taçlandıracağız.”

15 Yaşına Gelen Güreşçi Erzurum’dan Gidiyor

“Erzurum genelinde güreş sporunda iyi yerdeyiz fakat Türkiye geneli için aynı şeyi söyleyemeyiz. Bunun nedeni ise Erzurum’da kulüpleşmelerin olmaması. Başarılı olan sporcularımız 15 yaşına geldikten sonra burada kulüp olmadığı için batıdaki spor kulüplerine gidiyorlar ve burada durmak istemiyorlar. Bu durum çözülmediği müddetçe de Erzurum’da yetişen her sporcu belli bir yerden sonra batıya gitmeye devam edecek.” 

Milli sporcularımız

“Her yıl üç veya beş sporcumuz Milli Takım’a gidiyor ve oradan sonra da Avrupa Dünya Şampiyonası’na gidiyorlar. Milli sporcularımıza o imkânları vermemiz lazım ki Erzurum’da tutabilelim.” 

Sponsor desteği

“Sponsor desteği yok denecek kadar az. Sadece yazın karakucak güreşlerinde ve festivallerde reklam olsun diye yardım yapılıyor. Diğer türlü sporcularımıza veya kulüplerimize destek olanın olmadığı gibi sponsor da bulamadık. Güreşin daha iyi yerlere gelmesi için tesis, konaklama, sporcuya yeme, içme, konaklama yerlerinin olması lazım.”

Liglerde yarışma 

“Liglerde, Süper Lig, 1. Lig ve 2. Lig olup,  bu üç liglerin hepsinde de 18 takım bulunmaktadır. Liglerde yarışma bireyselden ziyade kulüp ve takım bazlı olarak gerçekleşip aynı futbolda olduğu gibi deplasmanlı bir şekilde gerçekleşmektedir. 18 takım, güreş liginde var olup alınan puanlara göre de futbolda olduğu gibi son ikide kalan düşer ve alt liglerde ilk 2 çıkanlar ise bir üst lige çıkar.”