Erzurum’da güveç fiyatlarında artış yaşandı.

Daha öncesi 200 TL’den satılan güveçlerin fiyatları 400TL’ye yükseldi.

Tarih: 18.02.2024 23:06
Erzurum’da güveç fiyatlarında artış yaşandı.

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Güveç satışlarında düşüklük yaşandığını ifade eden çömlekçilik satıcısı Kadir Kara, güveçlerin en ucuzu 200 TL, en pahalısı 400 TL arasında değişen fiyatlarda satışa sunduklarını söyledi.

Kara,”  Bu günlerde güveçlerimiz rağbet görmüyor. Aslında sadece Ramazan’da değil yıl boyu görmesi gerekir. Güveç sağlıktır, lezzettir. Bizim kültürümüzde sadece Ramazan’a özel bir durum. Tezgâhımızda yıl boyu güveç satıyoruz. Güveçlerimiz orijinal el yapımı ile imal ediliyor. Güveçleri yanmış, yağlanmış hazır bir şekilde satıyoruz, satın alanlar sadece sıcak su ile yıkayıp yemek yapabilecek. Fiyatlarımız 400 TL’den satışa sunuyoruz.   Güveç satışlarımız eskiye göre azaldı diyebiliriz. Güveçler en ucuzu 200 TL, en pahalısı 400 TL arasında değişiyor. Ramazan bereket ayı umutların yeşerdiği bir ay olduğu için biz de bekliyoruz. Güveç kabı dediğimiz zaman bu işin çok fazla çeşidi var.   Biraz işçiliği zayıftır. Ama mutfaklarımızda yaptığımız yemeklerde lezzetli yemekler çıkar. Hiçbir toprak ürününde kimyasal yoktur. Sadece içi sırlı yoğurt kabı, sütlaç kâsesi veya hediyelik ürünlerde ister istemez katkı maddesi kullanılır. Sır denilen madde kullanılır. Diğer toprakların hepsi doğal topraktır. Sadece her yörenin toprak rengi, toprak özelliği farklıdır. Sadece görüntüsü farklıdır. Güveç pişireceklere tavsiyem mutlaka fırında pişirmeyi tercih etsinler. Çünkü ısı her tarafa eşit yayıldığından lezzeti de daha farklı olacaktır. Sadece et güveci değil, özel olarak hazırlanmış balık güveçleri de bulunduruyoruz. Güveç ve tencerede pişen yemeğin damak tadı daha farklı oluyor.  Güveçte pişen yemek hem daha lezzetli hem daha sağlıklı. “

Güveç alırken nelere dikkat edilmeli?

“Güveç pişirecek kişiler özellikle tüpte pişirme yerine odun ateşi olan fırınları tercih etsinler. Güveçlerin içinin sırsız olması sağlık açısından daha yararlıdır. Çünkü güveçlerin sırla kaplanması her ne kadar su sızdırmaz olmasını sağlasa da sırların içerisinde kurşun vb. zararlı maddelerin olması güveçleri sağlığa zararlı hale getirmektedir. Bu nedenle güveç alırken atalarımızın kullandığı gibi sırsız güveçlerin tercih edilmesinde yarar vardır. Toprak güveç kapları sırlı ve sırsız olmak üzere iki çeşitte bulunur. Sırlama işlemi, güveç kabının iç yüzeyi suyla temas ettiğinde erimeyen bazı maddeler ile kaplanır. Bazen bu maddeler arasında kurşun da kullanılmaktadır. Bundan dolayı güveç satın alırken iç kaplamasının kurşunsuz olmasına dikkat etmeliyiz. Türk mutfağında birçok güveç çeşidi vardır. Sebzeli ve etli güveçlerin yanı sıra karides güveç gibi deniz ürünlerinden oluşan bir güveç, ayrıca güveç pilavı ve yine güveç içerisinde pişirilen yemekler bulunmaktadır.  Bu nedenle Güveç alırken iç kaplamasının kurşunsuz olmasına dikkat edilmeli.”