Erzurum’da ikinci doz aşı oranı artışta

En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 68,0 olarak bildirildi.

Tarih: 04.11.2021 17:58
Erzurum’da ikinci doz aşı oranı artışta

Sinan AYDIN

En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 68,0 olarak bildirildi. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 78,83 olarak açıklandı. Doğu Anadolu Bölgesinde 2’inci doz aşı olma oranının en düşük olduğu iller Muş, Bingöl, Bitlis ve Ağrı, KUDAKA Bölgesinden de Bayburt olarak kaydedildi.

ERZURUM SARI KATEGORİDE

Sağlık Bakanlığı 2’inci doz aşı haritasını yayımladı. Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Mavi renklerle aşı olma oranlarının verildiği haritada, kırmızı kategoride hiçbir il yer almazken, Ağrı, Muş, Bingöl ve Bitlis illeri turuncu; Kars, Erzurum, Erzincan, Van, Iğdır, Hakkari Malatya, Elazığ illeri sarı; Ardahan ve Tunceli ise mavi kategoride değerlendirildi.

İLLER 2’İNCİ DOZ AŞI ORANLARI

Sağlık Bakanlığı verilerine göre İller 2’inci doz aşı oranı Ağrı’da yüzde 63,3, Ardahan’da yüzde 77,3, Bingöl’de 59,6, Bitlis’te yüzde 60,7, Elazığ’da yüzde 65,2, Erzincan’da yüzde 70,5, Erzurum’da yüzde 68,0, Hakkari’de yüzde 72,1, Kars’ta yüzde 70,5, Muş’ta yüzde 58,5, Malatya’da yüzde 70,8, Tunceli’de yüzde 75,4, Van’da yüzde 67,8 oldu.

"BU İLLETTEN KURTULMANIN TEK ÇARESİ AŞILANMAYI ÖNEMSEMEK"

Toplum olarak bu illetten kurtulmanın tek çaresinin aşılanmayı önemsemek olduğunu vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Cihangiroğlu, "Aşı vakti gelen her kişinin en kısa sürede, özellikle etkili olan Biontech aşısını uygulamalarında sakınca yoksa o aşıyı tercih ederek aşılarını yapmaları gerekir. Kısa sürede mavi kategoriye geçersek bizdeki vaka sayıları da azalacak. Toplum olarak yakınlarımızın ve özellikle yaşlıların sağlığını önemsiyorsak, bulaşma riskini engellemek istiyorsak, aşılanmaya önem verip kategorimizi yükseltmemiz gerekiyor. Sağlık Bakanımız da kategori değiştirmemizden dolayı Elazığ’ımızdan bahsetti. İnşallah en kısa zamanda biz de mavi kategori olan illere ulaşıp toplumsa olarak daha özgür, daha sağlıklı, daha huzurlu bir şekilde bu süreci neticelendiririz" şeklinde konuştu.

AŞIYI SAVAŞA GİTMEDEN ÖNCE GİYİLEN ZIRHA BENZETTİ

Aşıyı savaşa gitmeden önce giyilen bir zırha benzeten Uzm. Dr. Cihangiroğlu, "Özellikle kış aylarında açık alanlar artık kapanıyor. İnsanlar kapalı ortamda vakit geçirmek istiyor. Bu süreçte de yakın temaslar ister istemez artacaktır. Sosyal mesafeye uymayacağımız durumlar ortaya çıkacaktır. Ama biz elden geldiğince bulaşı önlemek için toplu bulunan yerlerde uygun sayılardaki kişiler bir arada bulunmalı, mesafeye dikkat edilmeli. Maskelerini mutlaka takmalarını rica ediyoruz. İlla ben aşı oldum, bu hastalık bana bulaşmaz demeyelim. Bunların hepsi bizim üzerimize geçirdiğimiz savaşa gitmeden önce aldığımız bir zırh gibiler. Okun vücudumuza isabet etmesini, silahın yaralamasını önleyecek etki gibi aşı da bu hastalığın bulaşmasını önlüyor. Ama aradan küçük boşluklardan illaki bulaşır. Bulaş yüzde 85 oranında önleniyor ama yüzde 15’i de bulaşabiliyor. En azından yara aldıysak da hafif sıyrıklarla atlatıp hissetmeden bu hastalıktan kurtuluyoruz" dedi.