Erzurum’da ilçeler arası göç var mı?

Kiralık ev piyasasının bir anda yükselip bir anda düştüğü bu günlerde “Erzurum’da ilçeler arası göç” söylentileri başladı. Peki, uzmanların bu konu hakkındaki görüşleri nasıl? İşte detaylar…

Tarih: 28.12.2023 13:54
Erzurum’da ilçeler arası göç var mı?

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Kiralık ev piyasasının bir anda yükselip bir anda düştüğü bu günlerde “Erzurum’da ilçeler arası göç” söylentileri başladı. Peki, uzmanların bu konu hakkındaki görüşleri nasıl? İşte detaylar…

Gayrimenkul Değerlendirme Uzmanı Yasin Alemdar, konu hakkında açıklamalarda bulundu. 

Erzurum’da özellikle son aylarda kiralık ve satılık evlerde ciddi bir düşüş söz konusu olduğunu ifade eden Gayrimenkul Değerlendirme Uzmanı Yasin Alemdar, özellikle 0-5 yaş arası yeni konutlarda ve satılık evlerde artışın gözle görülebilir olduğunu söyledi.

Sözlerine, “Kiralamalarda temmuz ağustos aylarına göre gerileme başladı. Ancak hali hazırda oturan kiracılar için İstanbul’da ki gibi şehir içi göç olayı Erzurum’da çok olmadı” şeklinde devam eden Yasin Alemdar, “Erzurum’da 2 sene öncesine kadar kira fiyatları bin veya 2 bin TL’yi geçmiyordu. Hal böyle olunca da devletin belirlediği yüzde 25 oran kiracıların elini güçlendirdi. Bu kez de ev sahipleri ortalama fiyat üzerinden kiraya vermek istedi ve kiracı içinde bir avantaj sağlamak istedi. Şuan fiyatlar açısından herkes oturduğu evden memnun olduğu için kiralarda düşüşler olmaya başladı. Dolayısıyla şuan da yüzde 20’lik bir düşüş yaşanıyoruz. Aynı zamanda kiralık evlerin artmasının bir diğer sebebi de TOKİ’lerin verilmeye başlamasıdır. Şehirde TOKİ’lere doğru bir boşalma söz konusu.” İfadelerini kullandı. 

-ERZURUM’DA İLÇELER ARASI GÖÇ VAR MI?

-ERZURUM’DA YAŞAYAN KİRACILAR HAYAT STANDARTLARINI DÜŞÜRMEK İSTEMİYOR

“Erzurum’da İstanbul’da olduğu gibi ilçeler arası göç söz konusu değil. Çünkü Erzurum’da yaşayan kiracılar, hayat standartlarını düşürmek istemiyor. Kiracılar başka bir yere geçmek için önce kendi maddi durumunu düşünür. Kiracı daha sonrasında taşınma şartlarını görünce daireyi boşaltmak istemeyip ev sahibiyle uzlaşma yoluna dönüyor. Sonrasında emlakçılar, kendi aralarında, ortak kimseler veya arabulucular aracılığıyla çözüme başvuruyorlar. Sonuçta genellikle kiracıların yararına oluyor. Bu yüzden Erzurum’da herkes yerinden memnundur.”