Erzurum’da İlk Espor Merkezi Açılıyor

Erzurum Yakutiye Gençlik Merkezi Müdürü Zülküf Yılmaz yakında açılacak olan Erzurum Gençlik Merkezi ve E-spor Antrenman ve Müsabaka Salonu hakkında bilgiler verdi

Tarih: 20.09.2023 19:18
Erzurum’da İlk Espor Merkezi Açılıyor

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş

Daha öncesinde Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün bulunduğu bina, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün başka bir yere taşınmasının ardından binaya, Erzurum Gençlik Merkezi ve Espor Antrenman ve Müsabaka Salonu kurulmasına karar verildi. Yakutiye Gençlik Merkezi Müdürü Zülküf Yılmaz’dan alınan bilgilere göre; Türkiye Espor Federasyonu 2018 yılında kurulup, Bakanlık bünyesinde şu anda güncel olarak 21 ilde Espor atölyesi olduğu öğrenildi. Zülküf Yılmaz, 22. Espor atölyesinin ise Erzurum’da kurulduğunu söyledi. 

22. Espor Merkezi Erzurum’a Kuruluyor

Türkiye Espor sektöründe gelişmekte olan bir ülke olup Espor federasyonu 2018 yılında kurulmuştur. Bakanlığımız bünyesinde 21 ilde gençlik merkezi Espor atölyeleri bulunmaktadır. 22. Espor atölyesi de Erzurum’a kuruluyor.

Espor genel olarak Bilgisayar/ Konsol / Mobil platformlar üzerinden çevrimiçi veya çevrimdışı bireysel ya da takım olarak oynanan rekabetçi dijital oyunlardır. Espor kendi içinde branşlara ayrılmaktadır. Bunlar;

1-Birinci şahıs karakterin kendi gözünden oynandığı oyunlar

-Valorant, CS 2, Zula ( Türk yapımı oyun )

2- Çok oyunculu savaş arenası

-LOL, DOTA

3- Karekterin hayatta kalması üzerine kurulmuş oyunlar

- Pubg,  Apex

4-Sport

-NBA, FİFA

Oyun Oynamak ile Espor Oyuncusu Olmak Arasında Farklılıklar Var

“Bu oyunları oynamak ile bir Espor oyuncusu olmak arasında farklılıklar vardır. Şu anda gençler Espor sektöründe gelişmek için zamanlarının çoğunu oyun oynayarak geçirmekte ve bu dijital oyun bağımlılığına yol açmaktadır. Bunun sebebi önlerindeki örneklerin bu şekilde geliştiğini düşünmelerinden kaynaklanmaktadır. İlimizde üniversiteler ve liseli gençlerden oluşan yaklaşık 1000 kişilik bir Espor kitlesi bulunmaktadır. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Genç İstihdamına Katkı Protokolü kapsamında Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlükleri koordinasyonunda Espor'un kapsamı ve dijital oyunlar hakkında gençlerin bilinçlendirilmesi, uygulama alanları ve kariyer imkanlarının sunulması, yetenek tespiti, profesyoneller yetiştirilmesi, ebeveynlere yönelik Esporla ilgilenen çocukların güvenlik ve sağlıkları ile ilgili bilgilendirmeler yapılması ve benzeri konularda; 13-25 yaş arasında ki 300 kişiden oluşan gençlere Espor eğitiminin online süreci tamamlanmış olup gençlik merkezinin aktif hale gelmesiyle yüz yüze eğitimler başlayacaktır. Gençlik Merkezlerinde verilen eğitimler sayesinde Espor ekosisteminde diğer tüm geleneksel branşlarda olduğu gibi sporculara kendilerini geliştirmesi için belirli bir antrenman düzeni ve uygulayacağı alanı oluşturmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda Antrenör-Sporcu ilişkisini kurup merkezlerde alınan eğitimler sayesinde ilimizde profesyonel sporcular yetiştirilmesi için elimizden gelen desteği sağlayacağız. Espor yeni bir sektör. Gençlerimize adapte olup onların ilgilendiği alanlarda kendilerini geliştirmeleri için merkezimiz 7/24 açık olacaktır. Sporcular antrenörlerin belirlediği saatlerde gelip bir sporcu için 3 saati geçmeyecek şekilde antrenmanları programlanacak ve günlük antrenmanlarını yapıp derslerine ve sosyal hayatına devam edecektir. Sporcular belirli bir düzeye geldikten sonra kendilerini göstermeleri için Espor atölyesinde branşlara özgü turnuvalar ve etkinlikler düzenlenecektir. Bu turnuvalarda ilimizde bulunan yetenekli sporcuların keşfedilmesi ve verilen eğitimlerle Erzurum’da bulunan Espor ekosisteminde ki tüm gençleri lisanslı sporculardan biri haline getirmeyi amaçlıyoruz.” 

KUDAKA tarafından desteklenen projemizde; 

Bilgisayar Donanım Ve Tefrişatı İçin 

811.500,00 TL

Espora Yönelik Farkındalık Ve Bilgilendirme Faaliyetleri İçin

147.500,00 TL

Eğitimler Ve Spor Turnuvası İçin

236.000,00 TL

Denetim Faaliyetleri İçin 

5.000,00 TL 

KUDAKA Tarafından Toplamda 1.200.000,00 TL

Espor Atölye Tadilatı ve Tefrişatı İçin

134.000,00 TL 

Bakanlık Bütçesinden Karşılanmış Olup TOPLAM MALIYET 1.334.000,00 TL dir.

Merkezimizde;

10 Adet Oyuncu Bilgisayarı

1 Adet Antrenör Bilgisayarı

2 Adet Yayıncı Odası Bilgisayarı ve 

1 Adet Turnuva Seyirci Ekranı Bulunmaktadır.