ERZURUM’DA İLK VE TEK ÜRETİM

Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliğinde çocukların tüketimine yönelik probiyotik dondurma üretti.

Tarih: 27.09.2023 19:14 Güncelleme: 27.09.2023 19:14
ERZURUM’DA İLK VE TEK ÜRETİM

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Probiyotik dondurmayı çocukların renkli sevmesinden dolayı kırmızı pancar ve mor havuç suyuyla renklendirerek ürettiklerini ifade eden Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Salih Özdemir, Erzurum’da ilk ve tek olarak probiyotik dondurma yaptıklarını söyledi.

Doğal bir renk maddesiyle renklendirdik buda çocuklar için hem probiyotik hem sindirim sistemine faydalı hem de dondurmaların görsel olarak da severek tüketilmesi için bir dondurma yaptıklarını söyledi.

Özdemir,” Bilhassa çocukların tüketimine yönelik probiyotik dondurma ürettik bu probiyotik dondurmayı çocukların renkli sevmesinden dolayı kırmızı pancar ve mor havuç suyuyla renklendirdik.  Doğal bir renk maddesiyle renklendirdik buda çocuklar için hem probiyotik hem sindirim sistemine faydalı hemde dondurmaların görsel olarak da severek tüketilmesi için bir dondurma ürettik. Dondurma yapılışı itibariyle diğer dondurmalarla aynı olurken bizler sadece içerisine vücut için faydalı olan probiyotik bakteri kattık ve bakterilerin canlı olarak bağırsakta tutunması için çalışma gerçekleştirerek renklendirdik. Etkinlik için yapmış olduğumuz bu çalışmayı genişleterek üzerinde daha çok çalışacağız. “

Probiyotik dondurma çocukları cezp edecek 

Erzurum’daki dondurma satıcılarına da, renkli dondurmada doğal olmayan renk maddesi kullanmak yerine bu gibi sağlıklı ürünlerin doğal renkleriyle renklendirmelerini önerisinde bulunan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Salih Özdemir, çocukların severek ve renk olarak da cezp edecek bir dondurmayı onlara sunmayı beklediklerini söyledi.

Özdemir,” Buradan tüm dondurma satıcılarına da, renkli dondurmada doğal olmayan renk maddesi kullanmak yerine bu gibi sağlıklı ürünlerin doğal renkleriyle renklendirmelerini öneriyorum. Tabi bu tavsiyelerimiz 29’unda bir proje kapsamında yapacağımız etkinliklerde de hem halka duyurulacak hemde bu basında bunlar paylaşılacaktır. Önceden bizlerde mor havuçla kırmızı pancarın etkili bir renk vereceğini bilmiyorduk bir çalışmamızda tespit ettik ve Eylül ayının 29’unda Avrupa Birliği Çerçeve Programları kapsamında bu yıl ikinci etabı düzenlenecek olan Ufuk Avrupa “Science from Nature to your Table / Doğadan Sofraya Bilim” projesi açılışı yapılacak olan etkinlikte de çocukların severek ve renk olarak da cezp edecek bir dondurmayı onlara sunmayı bekliyoruz ve bu etkinliğe tüm halkımızı da bekliyoruz.”