Erzurum’da iş sağlığı ve güvenliğinin karşılığı

Erzurum’da iş sağlığı ve güvenliği kavramı anlamı itibariyle vatandaşlar tarafından karşılık bulabiliyor mu?

Tarih: 20.02.2024 14:12
Erzurum’da iş sağlığı ve güvenliğinin karşılığı

www.erzurumgunebakis.com / Sedanur Bingöl

İş yerlerinde işin yürütülmesi sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak ve mevcut sağlık ile güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardan oluşan iş sağlığı güvenliği Bakanlığın belirlediği az tehlikeli ve çok tehlikeli faaliyet alanıyla ilgili zorunlu hizmet verirken, Günebakış Gazetesi olarak Erzurum’da iş sağlığı ve güvenliği kavramı anlamı itibariyle vatandaşlar tarafından karşılık bulabiliyor mu? diye uzmanına sorduk. 

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Hedef OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Danışmanlığı İş Güvenliği Uzamanı Ufuk Arı, konuşmasına iş sağlığı ve güvenliğinin tavsiye vermek üzerine faaliyetlerde bulunan bir kuruluş olduğunu belirterek başlarken, Çalışanları Korumak, Üretim Güvenliğini ve İşletme Güvenliğini Sağlamak amacıyla hizmet verdiklerini ve bu hizmetlerin denetimi kapsamında rutin ziyaretlerde bulunarak işverenlerin yapmaları gereken önlemler hakkında bilgilendirmeler ve olası bir iş kazası veya acil bir durumla karşı karşıya kalınmaması için tavsiyelerde bulunan bir kuruluş olduklarını açıkladı.  

Arı, İş güvenliği ve sağlığı, Çalışma Bakanlığının belirlediği az tehlikeli ve çok tehlikeli faaliyet alanıyla ilgili hizmet alınmasının zorunlu kılınması nedeniyle Erzurum’da işverenlerin daha çok İş sağlığını ve güvenliğini ön planda tuttuklarını dile getirirken hem işverenden kaynaklı hem de çalışan kişilerden kaynaklı problemlerin ortaya çıktığını aktardı.

İş Sağlığı ve Güvenliğinin yetki alanı

İş verenlere karşı yapılan iş güvenliği ve sağlığı danışmanlığında sahaya inerek çalışma alanlarında çeşitli incelemelerde bulunduklarını vurgulayan Arı, “biz aslında tavsiye mercii olarak şantiyelere gideriz ve oralarda yapılan incelemeler doğrultusunda tespit edilen sorunlara karşı nasıl ve ne şekilde önlem alınması gerektiğini anlatırız. Örnek verecek olursak deriz ki işte şu kata file yaparsanız çalışanın düşme ihtimaline karşı önlem almış olurken, olası bir düşüşte ise yine çalışanı korumuş olursunuz kurtarmış olursunuz” diye konuştu. 

Olası bir kazada hatalı kimdir?

Arı, Bizlerin yapmış olduğu tüm uyarılara rağmen kurallara uyup uymama meselesi biraz işverenin tercihine kalıyor çünkü biz tavsiye üzerine danışmanlık verdiğimiz için tavsiyeyi verdikten sonra işverenin kurallara uymaması kanunen onun sorumluluğundadır. İşverenlerin kurallara uymayarak “ben bu şekilde çalışmak istiyorum ve senin dediğin ön verileri dikkate almıyorum” diyerek kara düzen çalışması sonucunda maalesef ülkemizdeki yargı sistemine çok vakıf olmayan arkadaşlar bizi yargıladıkları için bizleri suçlu gösterip hemen alın diyebiliyorlar ancak belli bir süreç sonunda kendimizi aklıyoruz” dedi.

İş güvenliği kanunu zorunluluk olduğu için biliniyor. 

Konuşmasına, Erzurum’da iş sağlığı ve Güvenliği danışmanlığının zorunlu olduğu için bilindiğini belirterek devam eden Arı, “Erzurum’da kanuni zorunluluk olduğu için bizlerden danışmanlık hizmeti almaya geliyorlarken bu durum hem Ülkemiz İçin hem de Şehrimiz için büyük eksilerden bir tanesi oluyor çünkü iş güvenliği bir kültürdür. Diğer Ülkelerdeki uygulamalara baktığımız zaman bizim aslında onları örnek aldığımız gerçeği karşımıza çıkıyor. Bunun nedeni ise onların çalışma metotları bizim çok uzağımızda, hatta yani biz 100 sene sonra falan anca onlara yetişiriz” ifadelerinde bulundu.