ERZURUM’DA İSTİHDAM YOK! İŞSİZLİK GÖÇÜ TETİKLİYOR

Şehrimizin son yıllarda ki en büyük sorunları göç ve işsizlik artmaya devam ediyor.

Tarih: 17.05.2023 18:28
ERZURUM’DA İSTİHDAM YOK! İŞSİZLİK GÖÇÜ TETİKLİYOR

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ 

Erzurum’un en büyük sorunlarından olan göç ve işsizlik hakkında Erzurum’daki vatandaşlar düşüncelerini dile getirdi. 

Vatandaşlar en büyük sorunun işsizlik olduğunu ifade ederken Erzurum’da yaşanan işsizliğin göçü tetiklediğini söylediler.

Hacı Yaşar,” Erzurum’da işsizlik problemi yoktur. İş var ancak çalışan yok veya insanlar özellikle gençler iş beğenmiyor. Örneğin bir köylü kardeşimizin köyünde bin dönüm arazisi var ancak hâlâ şehirde kalmaya çalışıyor. İş arıyorum ama iş bulamıyorum diyor ve en sonunda göç ediyor. Hâlbuki kendi işini yapsa kendi arazisini işlese, kendi kendine istihdam sağlasa hiçbir sıkıntısı kalmaz. Üretir yani bu sadece ona yaramaz ülkemize de yarar. Erzurum’da dediğim gibi işsizlik yoktur ama göç vardır. Bunun en büyük sebebi de kime sorarsanız sorun iklimdir. Herkesin bildiği lafın gelişi söyleyecek olursak 4 ay yaz mevsimi, 8 ay kış mevsimi yaşıyoruz ve Erzurum kışın gerçekten bize acımıyor ayazı ve karı insanları gerçekten bıktırıyor. Bu durumdan bıkan insanlarda Erzurum’dan daha sıcak yerlere göç ediyor.”

Erkan Gürpınar,” Erzurum’un en büyük problemi göçtür. Göçün sonucunda işsizlik doğar. Erzurum’un zengin insanları kendi memleketlerinde kalsalar, başka yerlerde fabrikalar açmasalar, kendi memleketlerinin gençlerine imkân sağlasalar gençlerde işsiz kaldık demezler. Buralarda sayısızca genç var iş arıyor. Ama burada istihdam sağlayabilen eli bol insanlar göç edip gitmese işsizlik sorunu da ortaya çıkmazdı. “

Emrah Kaya,” Erzurum’un en büyük problemi tabi ki de işsizliktir. Aslında Erzurum’un doğası gereği sıkıntıları var. Burası çok soğuk bir memleket. İş olsa bile insanlar burada yaşamak istemiyor. Çok daha sıcak yerlere yeşilin daha bol olduğu yerlere, deniz olan yerlere gitmek istiyorlar. İşsizlik sorunu nasıl çözülür; devletin sadece buraya değil her yere ihtiyacı kadar istihdam sağlaması gerekir. Burada onlarca fabrika vardı çoğunu kapattılar. Olan fabrikalara da başvurduk ama kaç aydır sonuç çıkmadı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi bazı konularda gerçekten bizi memnun edemiyor. Yani bekliyoruz, bizde iyi yaşayacağımız günleri bekliyoruz.”