Erzurum'da kar beklenirken yağmur yağdı

Kasım aynının son günlerini yaşayan  Erzurum, bugün-yarın kar yağışı beklerken yağmur etkili oldu. Kentte oluşan su birikintileri ve ıslak yollar, vatandaşlara zor anlar yaşattı.

Tarih: 25.11.2022 18:24 Güncelleme: 25.11.2022 18:24
Erzurum

Talha KOCA

Erzurum'da nadir görülen bir olay yaşandı, Kasım ayında yağmur yağdı. Bugün-yarın kar yağışı bekleyen Dadaşlar, yağmur sürprizi ile zor anlar yaşadı. İlde dün geceden beri aralıklarla yağan yağmur, vatandaşlara zor anlar yaşattı. Yağışlı hava, vatandaşların büyük bir çoğunluğunu evlerine mahkum etti. Kentte vatandaşlar kapalı mekanlara yöneldi.

SÜRÜCÜLER ZOR ANLAR YAŞADI

Yağmurlu havaların etkili olduğu zamanlarda kayganlaşan zeminde ve yollar da gerçekleşen trafik kazaları can kayıplarına, ciddi yaralanmalara ve maddi hasarlara sebep olabiliyor. Türkiye’de birçok şehri etkisi altına alan yağmurlu havalar ciddi trafik kazalarına sebep olmakta. Sigorta şirketlerinin verilerine göre, yağmurlu havalarda, normal günlere oranla trafik kazaları yüzde 25 oranında artış gösteriyor. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre, yağmurun başladığı saatlerden itibaren ve sağanağa dönmesi ile araç sürücüleri daha tedirgin hale gelmekte. Buda sürücülerin daha fazla hata yapmasına ve hata oranında artış görülmesine sebep veriyor.

Yağışlı Havalarda Kazaları Önlemek için Altın Kurallar

Yağışlı havalarda yolların kayganlaşmasından ötürü, araçların fren sistemlerinin tutmasında düşüş görülmekte. Buda takip mesafesinde ki oranın az olması ile kazalara sebebiyet veriyor. Öndeki araçla aradaki takip mesafesini artırmak ve yüksek tutmak kazaların önüne geçmek için büyük bir önlem konumunda yer alıyor.

Yağmurun etkili olduğu havalarda yüksek hızdan kaynaklanan diğer araçlara su sıçratmak araçların görüş açılarını kısıtlamakta. Bu durumun oluşmasıyla birlikte ani kazalar meydana gelmekte. Bu gibi durumların oluşmaması için araçlar uygun hızda ve silecekleri devamlı çalışıyor vaziyette bulundurulmalı.

Yağmurlu havalarda, trafiğe çıkınca farların devamlı açık kalması, görüş mesafesini artırdığı için kazaların engellenmesine de yardımcı oluyor. Aynı zamanda yan aynalar ve arka camlar da yer alan rezistansları çalıştırmak, yağmur sularını kuruttuğu için aynaları etkili görmeye ve kullanmaya yaramakta. Bu da görüş mesafesine etki ettiği için yaşanabilecek kazaların önüne geçiyor.

Yağışlı havalarda, giyilen mont, ceket, bot ve kabanlar araç sürüşlerini zorlaştırdığı ve ani refleksleri kullanmayı zorlaştırdığı için kazaların görülmesine sebebiyet veriyor. Dolayısıyla bu tip kıyafetleri araç kullanırken kullanmamak gerekmekte ki oluşabilecek kazalar önlenebilsin.

Uzmanların belirtmiş olduğu bu altın kuralların uygulanması halinde, yağışlı havalar da oluşabilecek kazaların oranın da büyük düşüş görüleceği belirtilmekte.