ERZURUM'DA MEZBAHA HİZMETİ

Mezbaha ya da kesimhane, hayvanların yiyecek olarak kullanılmak üzere öldürüldükleri tesisler olup, daha sonra ambalaj departmanının sorumluluğu altında olan eti tedarik ederek halka sunmaktadır.

Tarih: 18.11.2023 16:33
ERZURUM

www.erzurumgunebakis.com/ Muhammet Yılmaz 

Mezbahalarda Kesilen hayvanlar tavanda bulunan raylarda hareket eden kancalara asılarak deri yüzme, parçalama ve artık kısımları atma işlemleri yapılır. Bu sırada çıkarılan barsak, işkembe, kemik, deri ve akan kan daha sonra kullanılabilecek şekilde uygun yerlerde toplanarak gerek hijyen bakımından gerek hayvan kesimlerinde oluşan kirlikten gerekse makinelerle iş gücünün artırılması gibi olumlu katkılar sağlamaktadır. Bu anlamda Şehrimizde 2014-2023 yılları arasında 12 ile mezbahalar açarak halka hizmet vermiştir, vermeye de devam ediyor. 

Şehrimizde ve diğer 12 ilde açılan mezbahalar hakkında bilgilerine başvurduğumuz Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç ise Aktif olarak faaliyette olan Mezbahalar hakkında bilgiler verdi. 

Kılıç, “ 8 Büyükbaş ve 24 Küçükbaş Hayvan Kapasiteli Olan Modüler Mezbahalarda soğuk hava depoları, dijital kantar, deri soyma makineleri gibi birçok modern araç ve gereç bulunmaktadır. Mezbahalar 240 m²  olup 750 m² alana kurulmuştur”

Mobil mezbahalar 

“Mobilize edilmiş büyükbaş hayvan kesim üniteleri ile 1 saat içerisinde hazır hale gelen ve alt yapı gerektirmeyen kesim üniteleri ile hizmet vermektedir. İlimizde ise kurban kesim hizmetlerinde kullanılmak üzere 10 adet mobil mezbaha bulunmaktadır. Kurban ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlarımızın kurban kesimlerini sağlıklı ortamda yapılabilmesi için İlimiz merkezinde belirli noktalara mobil mezbahalar konuşlandırılmıştır. Mobil Mezbahaların her birisinde 8’i kasap, 3’ü de yardımcı personel olmak üzere 11 çalışan görev almaktadır”.