Erzurum’da pancar üretim oranı belli oldu

Erzurum pancar ekicileri kooperatifi müdürü Feridun Oğuz yıl bazında şeker pancarı üretiminin ne kadar olduğunu açıkladı.

Tarih: 13.12.2023 17:00
Erzurum’da pancar üretim oranı belli oldu

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Şirketlere veya fabrikalara tahsis edilen pancar şekeri kotalarının üretim ve arz garantisi için gerekli olan şeker pancarı, belirlenen ekim alanlarından, üreticiler veya temsilcileri ile şirketler veya fabrikalar arasında sözleşme düzenlenmesi suretiyle temin edilirken Feridun Oğuz bu yıl Erzurum’da ne kadar şeker pancarının üretildiğini açıkladı. 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Erzurum pancar ekicileri kooperatifi müdürü Feridun Oğuz, “Erzurum şeker fabrikası sadece Erzurum bölgesinden değil aynı zamanda Erzincan, tercan bölgesinde artı olarak da Sivas bölgesinde de ektirdiği pancarlar var. Dolayısıyla şu anda Erzurum bölgesindeki rekolte hakkında bilgiler vermem mümkün değil ama şöyle söyleyeyim ki toplamda fabrikanın 330 bin 350 bin ton aralığında pancar işlediğini düşünebiliriz. Erzurum bölgesi bunu sadece neredeyse 100.000 ton civarını ancak üretiyor. Buradaki üretici sayısını kişi olarak söylememiz yanlış olur çünkü pancar kooperatifi olarak şu anda 14 bin civarında ortağımız var buna Bayburt bölgesi Kars bölgesi de Erzurum’da dahil” ifadelilerini kullandı. 

Her yerde yetişen pancarın şeker oranı ve tat olarak birbirini tutmadığını ifade eden Oğuz, “Erzurum, Bayburt, Kars, ağrı gibi soğuk olan doğu bölgelerinde ve gece gündüz sıcaklık farklarının olduğu yerlerde pancarların şeker oranı daha iyi olurken batı bölgelerinde ise Adapazarı, Amasya ve Kastamonu gibi batıdaki bölgelerde, gece gündüz sıcaklıkları daha az olan yerlerde şeker oranları buraya göre çok düşük kalıyor.  Bakıldığında bir pancarın ortalama şeker oranı 16 polardır ve yüzde 16’sı şeker pancarındaki şekerdir doğu Anadolu bölgesinde ise bu oran 17, 18, 19 hatta 20’lere kadar çıkmakta diğer bölgelerde 13, 12, 14’lere kadar düşmekte. Bölgeler arasında epeyce bir fark var kalite anlamında fakat verim anlamında da o bölgelerde iklim daha uygun olduğu için daha çok verim alınıyor” söylemlerinde bulundu.