Erzurum'da “Sağlık İçin Karabuğday” projesi

Erzurum'da Karabuğday vakti!

Tarih: 31.05.2022 16:52
Erzurum

 

İlde ürün çeşitliliğini arttırmak ve üreticileri yüksek kazanç elde edebileceği ürünlere yönlendirmek amacı ile “Sağlık İçin Karabuğday Projesi” uygulanmaya başlan.

Sinan AYDIN

Besin değeri bakımından zengin protein ve lif oranı yüksek olan gluten içermeyen karabuğdaya talep her geçen gün artıyor. Karabuğday tanesi ve ununda çölyak hastalarına zararlı olan gluten bulunmadığından rahatlıkla tüketilmektedir. Küçükbaş, büyükbaş hayvancılıkta ve yumurta tavukçuluğunda da yem olarak kullanılmakta olan karabuğdayın, çiçeklenme süreci hasada kadar devam ettiğinden arıcılık faaliyetleri için de ciddi bir fayda sağlamaktadır. 

7.000 KİLO TOHUM DAĞITILDI

Bu nedenlerle ilimizdeki ürün çeşitliliğini arttırmak ve üreticilerimizi yüksek kazanç elde edebileceği ürünlere yönlendirmek ve karabuğday işleyen fabrikalara hammadde sağlayabilmek amacı ile Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Sağlık İçin Karabuğday Projesi” uygulanmaya başlan.  Proje kapsamında 12 üreticimize % 75’ i hibe olmak üzere toplamda 7.000 kg tohum dağıtılarak 1.150 da alanda üretim planlanmaktadır.

”KARABUĞDAYIN KULLANIM ALANLARI”

Proje kapsamında ilimizde il tarım ve orman müdürlüğü tarafından “Karabuğday Yetiştiriciliği ve Karabuğdayın Kullanım Alanları” konusunda bir eğitim toplantısı düzenlendi. Toplantıya karabuğdayda ıslah çalışmaları bulunan, Bahri Dağdaş Uluslar Arası Tarımsal Araştırma Enstitüsü personellerinden Dr. Ahmet Güneş eğitimci olarak katılarak üreticilerimize yetiştiricilik hakkında bilgi verdi. Yine ürünün değerlendirilmesi ve işlenmesi konularında faaliyet gösteren sektör temsilcileri de toplantıya katılım sağlayarak üreticilerimizin sorularını cevapladılar. İlerleyen yıllarda ilimizde karabuğday üretiminin artarak devam edeceği öngörülüyor.