Erzurum'da şalgam yeme vakti

Eskilerin faydasını vurgulamak için ' Yemesen bile yanından geç' dediği Şalgam'ın faydaları saymakla bitmiyor.

Tarih: 22.10.2022 11:44
Erzurum

Sinan AYDIN

Şalgam mevsimi geldi. Eskilerin faydasını vurgulamak için ' Yemesen bile yanından geç' dediği Şalgam, idrar söktürücü, apse ve sivilce giderici, vücuttan toksik öge atıcı, balgam sökücü, akciğer ve bronşları sterilize edici özelliği olan fonksiyonel besinlerden biridir. Bulundurduğu β-karotenin; katarakt, kalp-damar hastalıkları ve bağışıklık sistemine pozitif etkileri vardır. C, A, ve B grubu vitaminleri ile kükürt, demir, fosfor, magnezyum, kalsiyum ve iyot minerallerinden zengindir. Sindirim organlarının içerdiği mikrop vb. mikroorganizmalara karşı antiseptik özellik gösterir.

SUYU KUVVET VE ZİNDELİK VERMEKTEDİR

Mide ağrılarına ve siyatik hastalığına iyi gelir. Ayrıca kaynatılmış şalgam yaprağı suyu, kuvvet ve zindelik vermektedir. Bağırsak peristaltizmini arttırarak konstipasyon durumunu önlemeye yardımcıdır. Şalgam tohumu, idrar yolları hastalıklarında, idrar hacmini arttırıcı olarak kullanılır. Bunun için; “şalgam yemesen bile, hiç değilse senede bir kere şalgam ekili tarlanın yanından geç” denilir. Erzurumda kış aylarının yaklaşması ile birlikte vitamin deposu olarak görülen şalgam da mutfaklardaki yerini almaya başladı. Eskilerin faydasını vurgulamak için ' Yemesen bile yanından geç' dediği Şalgam'ın faydaları saymakla bitmiyor.

ERZURUM ŞALGAM ÜRETİMİNDE TÜRKYE 2'İNCİSİ

Erzurum, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 400 tona yaklaşan şalgam üretiminde, Türkiye 2'incisi durumunda. Bu verilere göre ülkedeki şalgam üretiminin yüzde 24'ü bu topraklardan hasad ediliyor. Bölgede vitamin ve mineral değeri oldukça yüksek olan şalgam, genellikle kış aylarında turşularda ve yemeklerin yanında tüketiliyor. C vitamini, A vitamini, E vitamini, manganez ve beta-karoten gibi antioksidanlar bakımından zengin olan şalgamın, kemik sağlığını iyileştirme, kalbi koruma ve kanseri önleme gibi yetenekleri bulunur. Ayrıca iltihabı azaltır ve sindirimi iyileştirir, metabolizmayı düzenler, dolaşımı arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Şimdi, şalgamın sağlık açısından faydalarına daha yakından bir göz atalım…

Ter Kokmamanın Sırrı Şalgam'da...

Vücut kokusu, özellikle yaz aylarında yaygın bir sorundur. Şalgam suyu, vücut kokusundan kurtulmada oldukça faydalıdır. Şalgam suyu içmek genel sağlığın korunmasında ve vücut kokusunun önlenmesinde de yardımcı olur.

Sindirime Yardımcı Oluyor...

Çoğu insan diyet lifinin sindirim sürecinde çok önemli olduğunun farkındadır. Kabızlık, ishal, kramp ve şişkinlik semptomlarının yanı sıra, zaman zaman ortaya çıkabilecek gastrik sorunların tedavisinde de yardımcı olabilir. Şşalgamlarda bulunan lif dışkıyı toplamaya ve bağırsakta hareket ettirmeye yardımcı olurken besin maddelerinin daha verimli alınmasını sağlar, böylece yiyeceklerimizden en iyi şekilde faydalanırız.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor...

Şalgamda bol miktarda bulunan C vitamini ve askorbik asit, bağışıklık sistemimiz için önemli destekleyicilerdir. C vitamini, beyaz kan hücrelerinin ve antikorlarının üretimini uyarabildiği gibi bir antioksidan olarak hareket ederek kanser ve kalp hastalıkları gibi kronik sağlık sorunlarını azaltır.

Kemiklerin Gücüne Güç Katıyor...

Şalgamlar, sağlıklı kemik gelişimi ve bakımı için hayati öneme sahip önemli bir kalsiyum ve potasyum kaynağıdır. Düzenli şalgam tüketimi, eklem hasarını, osteoporoz riskini ve Romatoid Artrit vakasını önler. Aynı zamanda vücudun bağ dokusu üretimini destekler.

Kanser Riskini Azaltıyor...

Beyaz şalgam tüketimi, meme kanseri riskini azaltmada yardımcı olabilir. Yapılan çalışmalar, şalgam gibi sebzelerin prostat, kolon, akciğer ve meme kanseri riskini azaltmada yardımcı olduğunu göstermektedir.

Kirinok Ağrılarınıza Fayda Sağlar...

Şalgam yaprakları, yararlı omega-3 yağ asitleri ve herhangi bir enflamatuar durumdan muzdarip olmanız durumunda önemli olan K vitamini ile doludur. Bu ‘iyi' yağlar iltihaplanmayı azaltabilir, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve genel olarak sağlığı geliştirebilir. Şalgam yapraklarını kaynatıp içmek; özellikle gut, artrit veya kronik ağrı çekiyorsanız, fayda sağlar.

Akciğer Sağlığınızı Korur...

Sigara dumanında bulunan kanserojenler A vitamini eksikliğine neden olarak akciğer iltihabı, amfizem ve diğer akciğer problemlerine neden olur. Şalgam yapraklarında bulunan A vitamini, sağlıklı akciğerlerin korunmasına yardımcı olur.

Aterosklerozu Önler...

Vücuttaki çok fazla serbest radikal, kötü kolesterolün oksidasyonuna ve vücudumuzdaki trombositlerin topaklanmasına neden olarak, kan damarlarına zarar veren bir durum olan ateroskleroza neden olur. Şalgam kökleri ve yaprakları E, C ve beta karoten vitaminleri vücuttaki serbest radikallerle savaşan mükemmel antioksidanlardır. Düzenli olarak şalgam tüketimi, bu durumun gelişmesini ve ilerlemesini önler.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur...

Şalgamın kalorisi düşüktür ve bu nedenle etkili kilo verme programının bir parçasını oluşturabilir. Diğer yandan yüksek lif içeriği metabolizmayı düzenler, vücut ağırlığını kontrol eder, sağlıklı ve aktif bir bağırsağı destekler.

Göz Sağlığınıza İyi Gelir...

Şalgam yaprakları zengin bir lutein kaynağıdır, göz sağlığını destekleyen ve maküler dejenerasyon ve katarakt gibi oküler hastalıkları önleyen bir karotenoiddir.

Cilt Sağlığınızı Korur...

Şalgam A vitamini, C vitamini ve beta-karoten yanı sıra cilt sağlığını korumak için hayati önem taşıyan bakır gibi mineraller bakımından zengindir.

Şalgamın Besin Değerleri

100 g şalgamda aşağıdakiler bulunur:

Su: 93.13 g, Enerji: 21 kcal, Protein: 2.46 g, Toplam yağ: 0.19 g, Karbonhidrat: 3.39 g, Lif: 2.4 g, Kalsiyum: 114 mg, Demir: 1.63 mg, Magnezyum: 18 mg, Fosfor: 24 mg, Potasyum: 82 mg, Sodyum: 18 mg, Çinko: 0.16 mg, C vitamini, toplam askorbik asit: 25,8 mg, Tiamin: 0.04 mg, Riboflavin: 0.09 mg, Niasin: 0,39 mg, B-6 Vitamini: 0.07 mg, Folat, DFE: 41 µg, B-12 Vitamini: 0 µg, A Vitamini, RAE: 305 µg, A Vitamini, İÜ: 6108 İÜ, D Vitamini (D2 + D3);: 0 µg, D vitamini: 0 IU, Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.03 g, Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.01 g, Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.09 g, Yağ asitleri, toplam trans: 0 g, Kolesterol: 0 mg...