ERZURUM’DA SİGORTALI ÇALIŞAN SAYISINDA ARTIŞ YAŞANIYOR

Erzurum Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre Erzurum’da toplam sigortalı çalışan sayısı 170 bini geçti. EYT kapsamında emekli olanların sayısı ise 8 bini geçti.

Tarih: 01.08.2023 19:01
ERZURUM’DA SİGORTALI ÇALIŞAN SAYISINDA ARTIŞ YAŞANIYOR

www.erzurumgunebakıs.com /Halil İbrahim Aktaş 

Erzurum’da 100 ile 110 bin bandında SSK’lı olduğunu ifade eden Erzurum Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü yetkilileri, 35 bin  tarım ve esnaftan Bağ-Kur’lu  olduğunu 38-40 bin civarı memur  olduğunu söylediler. 

 Yetkililer, “Şu anda Erzurum’da 100-110 bin bandında SSK’lı var. 35 bin bandında tarım ve esnaftan Bağ-Kur’lu var. 38-40 bin civarı bir sayıda da memur var. Yani Erzurum’da toplamda 170 bin sayısını aşan bir sigortalı çalışan sayımız var. Tabii sigortanın tanımına da bakmak lazım. Sigortada uzun vadeliye çalışanı var, kısa vadeliye çalışanı var. EYT kapsamında ise bize 10 bin civarında kişi aylık bağlama talebinde bulundu. Bunların 2 bin tanesi şartları uymadığı için reddedildi. Bunların dışında yaklaşık 8 bin EYT’liye aylık bağladık. Aynı zamanda sigorta prim affı ve Bağ-Kur’lu esnaf pozisyonundaki vatandaşlarımızın kendi Bağ-Kur primlerini geçmişte ödeme noktasında bir ödeme sıkıntısı yaşamış vatandaşlarımız için tanınan yapılandırma süresi 31 Temmuz itibari ile son buldu. Bu yapılandırma süreci 3 gün daha uzatıldı. Dolayısıyla prim ödeyecekler için 3 Ağustos 2023 Perşembe son gün. Bir de yanlarında sigortalı çalıştıran, hizmet akdi ile sigortalı çalıştıran işverenlerimizin prim borçları, tüm işverenlerimizin idari para cezası veya kamunun prim kesenek borcu bu kapsamda kamu ve özelde prim borcu olanların da bu ayın 3’üne kadar prim borçlarının ilk taksitini veya peşin tercihte bulunmuşlarsa tamamını 3 Ağustos Perşembe günü saat 23.59’a kadar herhangi bir bankadan veya internet bankacılığı kullanmak suretiyle veya kredi kartıyla ödeme yapmak zorundalar. Biz şu anda önümüzdeki haftadan itibaren yapılandırma için bu af kapsamında yapılandırma için müracaat etmeyen işverenlerimizle ilgili çalışmalarımızı başlatacağız. Müracaat etmeyen işverenlerimizle ilgili çalışmamızı başlattıktan 1 ay sonra da yapılanma için müracaat edip de ödeme yapmadıkları için yapılanma kapsamı dışında kalan işverenlerimiz için tahsilat noktasında çalışmalarımız başlayacak. Biz EYT ile ilgili biz Erzurum olarak 2 yılda bağladığımız emekli aylık miktarından daha fazlasını bu 2 ay içerisinde bağladık. Erzurum’da EYT kapsamında müracaat edip de işlemi sonuçlandırılmayan vatandaşımız yok. Tek tük problemli dosya, vatandaşın prim ödemesine bağlı veya vatandaşın diğer illerdeki hizmetine bağlı bekleyen dosyaların dışında Erzurum’da EYT’li tüm işlemleri sonuçlandırdık. Şu anda Hatay’a ait dosyaları tamamlıyoruz. Hatay dosyalarını da tahminimizce 1 hafta içerisinde sonuçlandıracağımızı düşünüyoruz. Erzurum bu noktada iyi bir noktada. Prim tahsilatında da iyi bir noktadayız. Aylık maaş bağlama noktasında da iyi bir noktadayız. İnşallah bu olumlu ilerleyişimizi daha istikrarlı bir şekilde devam ettireceğiz.”