ERZURUM’DA SİGORTALI SAYISINDA ARTIŞ YAŞANDI

Erzurum’da sigortalılık sayısında son 20 yıl içerisinde artış yaşandı.

Tarih: 20.05.2023 16:42 Güncelleme: 20.05.2023 16:46
ERZURUM’DA SİGORTALI SAYISINDA ARTIŞ YAŞANDI

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ

Erzurum’da 110 bin sigortalı sayısının olduğunu ifade eden Erzurum Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Nizamettin Durmuş, iş yeri sayısının şu anda 10 bin 600 olduğunu iş yerlerinin sayısında artış yaşandığını söyledi.

Durmuş, “Erzurum’da sigortalı sayısı 110 bini buldu. 2002 yılında sigortalı sayımız 28 bin 248’dir. Erzurum’da, sigortalı sayısında son 20 yıl içerisinde bayağı bir artış var. Bununla paralel işveren sayısında da artış var. Bunları bununla paralel işveren sayısında da artış var. Çünkü bu bildirimi bize sistemden yapan bizim hiç müdahil olmadığımız bir alan var. İşveren bildirim yapmaktadır. Yani o bildirimleri biz yapmıyoruz. Dolayısıyla yani sigortalı sayısı doğru sigortalı sayısının artışında yeni sistem alanlarının oluşturulmasının yanı sıra sigortalılık bilincini de artık artmış olması geliyor. Yani şimdi istatistik olmadan, bazı şeyleri göremezsiniz. Alanın fotoğrafını çekemezsiniz. Erzurum’da şu anda 110 bin civarında sigortalımız vardır. İş yeri sayımız mesela şu anda 10 bin 600 civarında. İş yeri sayımızda da artış var. Erzurum'da sigortalı sayısında veya işsizlikte artış var diyorlar. Sigortalı sayısında azalma var diyorlar. Türkiye genelinde de benzer bir durum var. Sigortalı dediğimiz zaman tabii üç kesimi karşılıyor. Bunun içinde Bağ-Kurlular, SSK'lılar ve Emek Sen’de olanlar vardır.”  

VATANDAŞLAR İŞE GİRDİKLERİNDE SİGORTALI OLMAYI ARZU ETMİYORLAR

Vatandaşların sosyal yardımı almak için sigorta yaptırmadıklarını belirten Erzurum Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Nizamettin Durmuş,  vatandaşların sigorta bilincinin çok fazla olduğunu söyledi.

Durmuş, “Bizim sigortalık bilincinde şöyle bir sıkıntımız var. Yani vatandaşlar işe girdiklerinde çok da sigortalı olmayı arzu etmiyorlar. Çünkü sosyal yardımlardan yararlanmak istiyorlar. Tabi sigortalık alanlarını da ikiye bölmek lazım. Tarım ayrı bir kesim. Tarım da bizim şu anda yüzde 80 civarında kayıt dışı var yani kişiler işte süt üretiminde, et üretiminde veya fidancılıkta veya hayvancılıkta çalışıyorlar ama sigortalı değiller. Diğer sektörlerde o oranda değil. Onda da yani yüzde 30 civarında bir kayıt dışı var. Bunları da bununla ilgili tedbirler alınmıştır. Kamu kurumlarından biz sürekli bilgi alıyoruz. İşte trafik yolda ticari araçlar durup ceza kesiyor. O ticari ceza kestiği zaman o ticari araçtaki sürücüyü bize bildiriyor Jandarma kırsallık denetimi yapıyor. Kayıt dışı görmüşse bir olayı bize bildiriyor. Veya emniyet otellerde kontrol yapıyor. Maliye veya diğer kurumlar kendi denetimlerini yaparken kayıt dışı kimi görmüşlerse bize bildirmek zorundalar biz onları resen tescil ediyoruz. Yani bununla ilgili bir kamu kurumlarının yapması gerekenler var. Onlar bizim o maddelerde belirtilmiştir.  Kişi işe başladığında bir bildirim gelmiyorsa internetten, elektronik ortamda kendi sigortalı işe girişini yapabiliyor. Bizim siteye bakıp çalıştığınız iş yeri işlevini kendi tecelli numaranızı yazıyorsunuz. Ben burada çalışmaya başladım diyorsunuz. O aynı gün bize düşer. Bizim kurduğumuz sistemde siz yarın bir işe başladığınızda adınıza sigortalı işe giriş bildirgesi yapıldığında cep telefonunuz bize tanındıysa otomatikman size mesaj geliyor. Örneğin bu iş yerinden sigortalı girişiniz yapılmıştır diye işe başlarsanız size mesaj gelmişse zaten ve doğru tarih bildirilmişse işlem doğrudur. Mesaj gelmemişse sigortalı bildiriminizi yapmamışlardır veya sizin telefonunuz sisteme kayıtlı değildir. İnsanlar göreve başladıklarında çok ilerisini düşünmüyorlar. Toplum olarak öyle bir yapımız var. Siz bir iş yerinden ayrıldıktan sonra, iş yeriyle ilgili bir şikâyette bulunmazsanız, elinizde bilgi, belge de yoksa beş yıl geçtikten sonra şikâyet edemezsiniz. Zaman aşımına yüzüyor. Âmâ diğer taraftan tabii bizim genel sağlık sigortası dediğimiz bir uygulama var. Eğer işverenin sigortanızı yapmamışsa bizim genel sağlık sigortasına düşüyorsunuz. 

Yani önce kişinin bilinçli olması lazım. Ben şurada çalışıyorum ve sigortam yapılmadı. Birincisi size bildirim geliyor, hastaneye gittiğinizde tedavi olamıyorsunuz, oradan bilginiz oluyor. Ayrıldığınızda yine size bildirim geliyor. Yani bunu kişinin ben bilmiyorum mazeretini artık öne sürme ihtimali yok. Sigortalılık bilinci açısından biz de o bilincini yerleştirmek amacıyla bazı farkındalık bilgi boyutu olarak afişlerimizi Kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi.