ERZURUM’DA TANDIR LAVAŞI YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Asırlardır tandırlarda pişirilerek tüketilen lavaş ekmekler günümüzde de ticari işletmeler tarafından sunulduğu piyasada büyük rağbet görüyor.

Tarih: 14.05.2023 19:02
ERZURUM’DA TANDIR LAVAŞI YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

www.gunebakiserzurum.com / Rabia ASLAN KARAKAŞ

Tandır lavaşına olan ilginin arttığını İfade eden Tandır ekmeği yapan Remzi Çınar,   günde ortalama olarak 400 ile 500 adet lavaş ekmek çıkardığını söyledi.

Çınar,”  Tandır ekmeği hiçbir katkı maddesi kullanmadan tamamen doğal olarak tandırda pişirdiğimiz lavaşlar oldukça rağbet görüyor. Günde ortalama olarak 400 ile 500 adet lavaş ekmek çıkartıyorum. Bu sayı bazen daha fazlada olabiliyor. Tanesini 2TL’den sattığımız tandır lavaşı TL Tandır lavaşı, fırın ekmeğine göre daha farklı bir tadı var. Tandır ekmeğinin en önemli özelliklerinden biride genelde kadınlar tarafından yapılıyor olması. Bana göre kadınların yapması da ayrı bir lezzet katıyor. Tandırdan vazgeçmiyoruz. Bu kültürü yaşatmaya devam edeceğiz. Çünkü tandır ekmeğinin bir eşi daha yok. Ben yıllardır da tandır fırınını işletiyorum. Ekmeği de çok lezzetli oluyor. Hem tandır hem de lezzetli olunca müşterisi de haliyle fazla oluyor. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin bunun yeri hep ayrı kalacak ve ben bu kültürü devam ettireceğim. Tandır kuyusunun içeresinde ateş yakıyor ve kuyunun iyice ısınmasını bekliyoruz. Tandır ısındıktan sonra yoğurduğumuz hamurları tandırın içinde pişiriyoruz. Bu yıllardır böyle. Yıllardır değişmiyor ve değişmeyecek. Tandır başında ekmek çıkarmak zor olsa da işimden çok memnunum. Erzurum’da ekmek, pişiriliş biçimlerine göre farklı isimler almaktadır. Türk Kültürü hakkında sayısız çalışmaları bulunan Türk kültür tarihçisi Ögel, Türklerdeki ekmek çeşitlerini un bakımından, arpa, buğday ve darı ekmekleri; pişirilme bakımından da fırında, külde, korda ve sacda pişenler diye gruplandırmaktadır. Anadolu’nun coğrafi yönden çatısını oluşturan Erzurum ve çevresi, ekmek pişirme yöntemleri bakımından da çok çeşitlilik göstermektedir. İklim koşulları ekmeğin pişirme ortamların sınırlandırmaktadır. Tandır lavaşına olan ilgiyi daha da artırıyor. “