Erzurum’da Tohum Fiyatları

Tohum fiyatları ne kadar oldu? 1 dönüm araziden ne kadar buğday, arpa mahsulü elde edilir? 1 Dönüm araziye ne kadar tohum atılmalıdır.

Tarih: 26.08.2023 16:31
Erzurum’da Tohum Fiyatları

www.erzurumgunebakıs.com / Sedanur Bingöl 

Erzurum’da TİGEM Yetkili Tohum Bayi sahibi Resul Aksoy, sertifikalı tohumlardan 20, 30 kata kadar verim elde edilebildiğini belirtti. Aksoy, laboratuvar ortamında ıslah edilmeyen yerli tohumlarda bu verimin daha düşük olduğunu, en fazla 6-10 kat arası bir verim alınabileceğini belirtti.
Resul Aksoy, “Yok öyle çok fazla bir artış olmadı. Normal olması gereken fiyatlarda şu anda tohum fiyatları. Biz TİGEM’in sertifikalı tohumunu satıyoruz çiftçinin mahsulünü, ürününü satmıyoruz. Çiftçinin çıkardığı elediği buğdayı satma yok biz direkt TİGEM sertifikalı ürünü satıyoruz. Bizdeki üründe de şu var. Geçen yıl 12,5 TL’ye satıyorduk bu sene de 14-15 TL’ye satacağız. Nakliye fiyatları yükseldiği için bu sene bu fiyatlardan satacağız. Daha ziyade şöyle diyeyim geçen yıl 10,5 TL idi açıklanan fiyat bu sene 12 TL 1,5 TL fiyatı arttı. Her şeyin aşırı arttığı bir zamanda 1,5 TL artış çok değil. Buğdayda, Bezostaja, Odeska, Ekiz bu çeşitler geliyor. Çim tohumunda çeşit yok. Çiftçiler tarafından ağırlıkla Bezostaja, Odeska ve Ekiz tercih ediliyor. Birçok çeşit var ancak çiftçi en çok bu türleri tercih ediyorlar. Çiftçi şimdi 15 TL’ye 25 kilogram tohum alıp ekiyor. 500 kilogram buğday elde ediyor. Tohum sonuçta bu. Tohum ile mahsulü karıştırmamak lazım. 25 Kilogram tohum ekiyor, 500 kilogram mahsul alıyor. Tohum ayrı bir olaydır, mahsul ayrı bir olaydır. Her zaman için tohum mahsulden daha fazla para eder. Ama Çiftçi bu duruma “Ben 6 TL’ye buğday satıyorsam, 6 TL’ye de tohum satın alayım.” diyor. Tohumun bir sürü işlemi var.  TİGEM bayisiyiz biz o kadar arazi ekiliyor, biçiliyor, toplanıyor, eleniyor, ilaçlanıyor, paketleniyor. Bunların hepsi masraf kolay mı? O fiyata verilebilir mi tohum? Vatandaşlar tohumlarımızdan genelde iyi mahsul alabiliyor. Çiftçi tohuma iyi baktığında iyi yetiştirdiği zaman daima kazanıyor. Geçen yıl buğday ekimi çok arttı. Niye arttı? Geçen sene Toprak Mahsulleri Ofisi çok iyi fiyata buğday almaya başladığı için çiftçi buğday üretimine aşırı derecede yöneldi. Geçen yıl buğday ekimi normalden fazla oldu. Alım olunca çiftçiler buğdaya, arpaya yöneldi. Çiftçi satmakta sorun yaşadığı ürünleri ekmek istemiyor. Bir kilo buğday 6-8 TL arasında fabrikalar kilogramını alıyor. 1 Ekmek fiyatı da 6,5 TL oldu. Böyle olunca vatandaş buğday ekmek istemiyor. Bu sene güzün buğday, arpa ekildi. Baharın ayçiçeği çok kâr ediyor diye ayçiçeği, şeker pancarı ekildi. Çiftçi nerede kâr varsa ona yöneliyor. Bu sertifikalı tohumların genetik yapısıyla çok oynandığı için laboratuvar ürünü olduğundan dolayı bu buğdayların verimi çok yüksek oluyor. Krik mesela yerli buğday olduğundan dolayı çok verim alamaz. Çiftçi 25 kilogram ekerse 150 kilogram alır. Çiftçi, Krik’ten 10 katı verim alırsa öpüp başına koysun. Ama bu çeşitlerden ektiği zaman 600-800-1000 kilograma kadar verim alınabiliyor. Ancak az önce söylediğimiz çeşitlerden 20-30 kat verim alınabiliyor.”