Erzurum’da yapı denetim mekanizması nasıl işliyor?

Erzurum Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Erzurum’da ki yapı denetim mekanizmasını açıkladı. Toplam da 19 tane bulunan yapı denetim şirketiyle beraber denetlemeler devam ediyor.

Tarih: 18.09.2023 21:01
Erzurum’da yapı denetim mekanizması nasıl işliyor?

Erzurum Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Emrah ARAS, Erzurum’da ki yapı denetim mekanizmasında bahsetti. “Genel anlamda icracı bir kurum değil de denetleme görevimiz vardır.” İfadelerini kullanan Aras, yapı denetim şirketlerinin inşaatları, müdürlüğünde yapı denetim şirketlerini denetlediğini söyledi. 

“Erzurum Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün bünyesinde milli emlak, afet, iskân ve imar gibi şubelerimiz mevcut. Ancak genel anlamda icracı kurum değil de denetleme görevimiz vardır. Erzurum’da toplamda 19 tane bulunan yapı denetim şubelerimiz Erzurum’da yapılan inşaatların denetimini yapıyor, biz de belirli bir sayıda her sene yapı denetim şubelerini denetliyoruz. Onlarda kusur ve eksikler olduğu zaman yapı denetim şirketlerine, mal sahiplerine ve ilgili belediyelere belirli cezalarımızı uyguluyoruz. Genelde yapı denetim şirketlerinin hem büro projelerini hem de şantiyelerini denetliyoruz. 

Sorun gördüğümüz zaman cezalarımızı uyguluyoruz. 

Minimum olarak para cezası veriyoruz, sonrasında yeni iş almaktan men ve yapı denetim şubesinin kapatılmasına kadar cezalarımız ağırlaşıyor. Yapı denetim firması kapatıldığı zaman da sahibi ve içerisinde çalışan kontrol mühendisleri en az 3 yıl başka hiçbir yapı denetim şirketinde çalışamıyor. Bu aslında göründüğü gibi kolay değil gerçekten ağır bir cezadır. Bunun dışında diğer kamu kurumlarına teknik destek hizmet veriyoruz. Kurumları yönlendiriyoruz.” 

Yılda Minimum 120 Denetim                                                                

Bir yılda minimum 120 denetim olduğunu ifade eden Erzurum Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdür Yardımcısı Emrah ARAS, denetimlere aralıksız devam ettiklerini söyledi.

“Yılda minimum olarak 120 denetimiz oluyor. Ayrıca gelen şikâyetleri de inceliyoruz. Örneğin Büyükşehir ya da ilçe belediyelerine gelen müfettişlerinin şikâyetleri oluyor örneğin incelediği dosyadan bize bakmamız için inşaat öneriyor ve biz de hemen gösterilen inşaatı denetlemeye alıyoruz. Eğer sorunluysa cezasını orada kesiyoruz. Denetimlerimize aralıksız devam ediyoruz. Daha bu sabah bile birkaç yapı denetim şirketine yeni iş alma cezası verdik. Bu cezayı birkaç defa daha aldıkları zaman yapı denetim kapanıyor.”