ERZURUM’DA YURT PROBLEMİ YAŞANACAK MI?

Okulların açılmasına çok az bir zaman kala, eğitim için dışarıdan gelen öğrencinin barınma ihtiyacını karşılayan yurtların doluluk oranları nedir?

Tarih: 02.09.2023 10:57
ERZURUM’DA YURT PROBLEMİ YAŞANACAK MI?

www.gunebakiserzurum.com / İhsan KUMRU

Yurtlarda ki doluluk oranlarıyla ilgili bir araştırma yaparak edindiğimiz bilgiler göre, şu an itibariyle genel olarak tüm yurtlarda yüzde 70 oranında doluluk olduğu belirtilirken, Konuyla ilgili yurt müdürlerinin ifadeleri, “Elektronik kayıt sebebiyle çoğu öğrencinin gelmemesine rağmen her yurdun kapasitesine göre yüzde 70 oranında doluluk varsa öğrenci geldiği zaman ciddi anlamda sıkıntı çekilecek” şeklinde oldu. 

Yurt müdürleri, “ Yapılan üniversite tercihleri sonrasında Atatürk Üniversitesinin yüzde 94 doluluk oranına ulaşmasıyla ve ilimizde bulunan geniş kapasiteli 3 KYK yurdunun kapatılması üzerine özel yurtlara talep arttı. Bu anlamda elektronik ortamda yapılan üniversite kayıt sürecinde bile yurtlarda ki doluluk oranları yüzde 70’i, yüzde 80’i görürken ilerleyen zamanlarda öğrencinin gelmesiyle bu oranların yüzde yüz olacağını tahmin ediyoruz. KYK yurtlarına yerleştirilemeyen ve Yurt bulamayan öğrencilerin ciddi anlamda sıkıntı yaşayacaklarını söyleyebilirim çünkü ilimizde ev problemi de var- olup kiraya verilen ev çok nadirken istisnai durumlarda ise kira ücretleri, giderleri, ev arkadaşı gibi sorunlar ilk başta karşılarına çıkacaktır. Yurt bulma, yerleşme süreci ilerleyen zamanlarda yerine oturacak çünkü öğrencinin bir anda gelmesi yığılmaya sebep olduğu için bundan iki ay sonra şehrimize alışan, kafa dengi ev arkadaşları bulan kişiler KYK yurtlarından çıkıyor ve yurt bekleyenlere yer açılıyor. Öğrencinin nu anlamda KYK’yı basamak olarak kullandıklarını ifade edebilirim çünkü şehire ve okula ilk alışma sürecini orda atlattıktan sonra gerek giriş çıkış saati, gerekse misafir öğrenci kabul etmesi gibi kısıtlamaları kabul etmeyip kiraya veya özel yurtlara geçmeyi tercih ediyorlar. Özel yurtlar olarak bizler, KYK’nın öğrenciye tanıdığı bu hakkı tanımayarak kişiyle sözleşme imzalıyoruz ve belli bir zaman geçmeden önce yurttan çıkamıyor çıksa bile sözleşmelerde yer alan ücret konusunda gerekenler yapılıyor”.