ERZURUM’DAKİ 353 YILLIK TARİHİ CEDİT CAMİ ÇÖKTÜ.

Erzurum Yakutiye İlçesine bağlı Cedit mahallesindeki Cedit Camisinin yanındaki bulunan binanın yıkılması ile caminin duvar çökme yaşandı.

Tarih: 06.11.2023 17:52
ERZURUM’DAKİ 353 YILLIK TARİHİ CEDİT CAMİ ÇÖKTÜ.

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan KUMRU

 Tarihi Cedit Camide yine çökmeler olmaya başlandığını ifade eden cami cemaati,  canlarını zor kurtardıklarını söylediler.

Çökme tehlikesi olan tarihi cami için belirli yerlere müracaat ettiklerini ancak yetkililerin kimse ilgilenmediğini dile getiren cami cemaati,  caminin restore edilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Cemaat,” Cedit Camimizin yanındaki bulunan binanın yıkılması ile caminin duvar çökme yaşandı.  Çökme tehlikesi olan camimiz için belirli yerlere müracaat ettik ama henüz kimse ilgilenmedi. Özellikle belediyeler bu cami vakıflara ait olduğu için fazla yanaşmadılar. Fakat buraya sık sık gidip gelen biz vatandaşların can tehlikesi olduğu için sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.  Geçenlerde yine bu yerde çökmeler olmaya başladı ve kendimizi zor kurtardık. Kaç defa dilekçe vermemize rağmen dilekçelerimize cevap gelmedi. Dilekçeyi müftülüğe, müftülük ise vakıflara verdi. Vakıflardan gelen geri dönüş “Duvarın çökme tehlikesi var dokunmayın” şeklinde oldu. Biz de korkumuzdan fazla müdahale edemedik.  Burası kendiliğinden yıkıldı arka tarafı çok tehlikeli olduğundan dolayı biz de korkuyoruz bir şeyde yapamıyoruz. Büyükşehir Belediyesinde bulunan arkadaş aracılığıyla Fen işlerini aradık orası da Yakutiye belediyesi oradayken bizlerin müdahale etmesi uygun değildir dediler. Yıkılan mevcut binamız diyanet vakfına bağlıdır ama bu cami vakıflara ait olduğundan dolayı biz kendi bölgemizi yıktık ve kendi bölgemizin yıkıldığından dolayı da ister istemez duvarında da küçük bir hasar olmuştur ama ilgili yerlere başvurduk bekliyoruz. Bir an önce tamir ve tadilata geçmesi lazım eğer geçmezse bu camiye bahara çıkmayabilir.”

Kimse sahip çıkmıyor 

“Sizin de gördüğünüz gibi duvarlar çatlamış, bir bölümü çökmüş, harabe şeklindedir. Ne kimse buraya girebiliyor ne de kimse yaklaşabiliyor. Büyük bir tehlike arz ediyor. Mahalleli olarak, buranın restore edilmesini istiyoruz. Buranın her bir köşesi ayrı bir tarihtir, tarih yok olmasın. Sahip çıkılsın, yetkililer sahip çıksın. Bu tarihe bir el atılması lazımdır. Yetkililerden sadece bunu istiyoruz. Başvurmadığımız yer kalmadı. Kimse gelmiyor, sahip çıkmıyor.”