ERZURUM’DAKİ PVC ALÜMİNYUM DOĞRAMA ESNAFININ YÜZÜ GÜLÜYOR

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Erzurum’da inşaat sezonu başlarken PVC alüminyum doğrama işi yapan esnafının yüzü şimdiden gülmeye başladı.

Tarih: 16.06.2023 20:03
ERZURUM’DAKİ PVC ALÜMİNYUM DOĞRAMA ESNAFININ YÜZÜ GÜLÜYOR

www.erzurumgunebakis.com/ Rabia ASLAN KARAKAŞ

Geçen yıla oranla bu yıl işlerinde önemli derecede artış yaşandığını ifade eden PVC Alüminyum doğrama işletmecisi Erkân Aydınlı, inşaat sezonun başlamasıyla birlikte işlerinde olumlu yönde artış olduğunu söyledi. 

Aydın,” Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte bizim işlerimizde açılmaya başladı. Esnaf olarak bu yıl geçen yıla oranla işlerimizde önemli derecede artış yaşandığını görüyoruz.  PVC alüminyum doğrama fiyatlarının artmasına rağmen bu işlerimizi olumsuz yönde etki yapmadı. Bu yıl beklentimizin çok yüksek olduğunu ifade edebilirim. Beyaz metreküpü 150 renkli metre 230TL satışlar iyi bu sene piyasada geçen sene daha durgundu zam olduğu halde bu gidişatla daha iyi olacak kanaatindeyim.  Kapı pencere üretmek amacıyla plastiğin şekillendirilmesine doğramacılık denir. Alüminyum doğrama ve sac doğrama, plastik işlerinden ayrıdır. Doğrama ustaları, PVC levhalarını işlemden geçirip kullanılabilecek hale getirir. PVC sütunlarını doğrama tezgahında parçalara bölmek, üretimin ilk aşamasıdır. Çeşitli ekipmanlar kullanılarak vida delikleri açılır. Pencere ve kapı içine metalik parçalar yerleştirmek üretim kapsamındadır. Ustalar, kilit ve cam dışındaki bölümlerin montajını yapar. Doğramacı elinden çıkmış ürünler, kilit ve cam montajından sonra birçok yere takılır. Üretim ve montaj hizmetini birlikte sunan firmalarda, işleri aynı ekip yürütebilir. Montaj, inşaat halindeki veya kullanımdaki yerler için yapılır. Kullanıma hazır kapılar, vidalar yardımıyla monte edilir. Pencere montajında güçlü yapıştırıcılar kullanılır. Farklı montajlarda ustalaşmak mümkündür.  PVC kapı pencere ustası, işlediği ürünün adıyla tanınır. Plastik kapılar ve pencere camlarının çerçeveleri PVC'den üretilir. Ustalar, işleri bakımından üretici ve tamirci olarak farklılık gösterir. Üretim uygulamaları sanayide yapılır. Kapı ve cam çerçevesinin üretiminin yaygın ismi doğramadır. PVC doğrama ustası, belirli ölçülere bağlı kalarak üretim gerçekleştirir. Kullanıma hazır ürünlerin montajı, onarımı, değişimi tamir kapsamına girer. Tamirat, kullanımın olduğu her yerde yapılabilir. Ev, ofis, fabrika, okul, hastane ortamında plastik kapılar yaygındır. Kapı pencere ustasının sorumlulukları, hizmet türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir.”